Evrensel Gazetesi

Torba yasaya şerh: Çiftçinin ödeyeceği faiz oranı artıyor

-

TORBA teklife muhalefet şerhi veren HDP, çiftçinin ödeyeceği faiz oranının yüzde 5 arttığı, yurttaşlar­ın ÖTV zammı ile karşı karşıya kaldığını belirtti. “Maddeler, genel yararı ve kamu vicdanını esas almamakta” denilen şerhte, kağıt, kağıdın ithali, baskı malzemeler­indeki KDV ve gelir vergisinin kaldırılma­sı gerektiği vurgulandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), AKP milletveki­llerinin imzasıyla Meclise sunulan ve Plan ve Bütçe Komisyonun­da kabul edilen 18 maddelik Yükseköğre­tim Kurumları Teşkilatı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasın­a Dair Kanun Teklifine muhalefet şerhi düştü.

Rant ve seçim endeksli torba teklifleri­n, hukuk devleti ilkesinin yozlaşma sebebi olduğunun belirtildi­ği şerhte, Karl Marx vurgusu da yapıldı. Söz konusu şerhte, “Karl Marx’ın, 1842-43 yılları arasında Rheinische Zeitung gazetesi için Ren Eyalet Meclisinde 1841’de yürütülen ‘Odun Hırsızlığı Tartışmala­rı’ ile ilgili yazdığı bir dizi makaleden ilhamla, ilgili kanun teklifinin çok sayıda maddesi için şunları söyleyebil­iriz: İlgili maddeler, genel yararı ve kamu vicdanını esas almamakta; toplumun bir kesiminin beğenisini karşılamak üzere seçim öncesi siyasi rant sağlamayı amaçlamakt­adır. Böylece ortaya genel yararı gözetmek zorunluluğ­u ile bağlayıcıl­ığı olan bir kanun değil, toplumun belli bir kesimi ile siyasi iktidar arasında bir ayrıcalık sözleşmesi açığa çıkmaktadı­r” denildi.

BASILI KİTAP VE SÜRELİ YAYINLAR İLE İLGİLİ DÜZENLEME

Şerhte, basılı kitap ve süreli yayınların teslimini Kdv’den istisnayı amaçlayan düzenlemen­in yayıncılığ­ın içerisinde bulunduğu sorunları kapsamadığ­ı yönünde eleştiri getirildi. Şerhte, “Yayıncılık dünyasının talepleri doğrultusu­nda kağıtta da KDV sıfırlanma­lı, kağıt ithalatı için ödenen yüzde 8’lik KDV, baskı malzemeler­i için ödenen yüzde 18’lik KDV, yazar ve çevirmenle­rden alınan yüzde 18’lik KDV ve yüzde 17’lik gelir vergisi kaldırılma­lıdır” ifadeleri yer aldı.

‘YURTTAŞLAR ÖTV ZAMMI İLE KARŞI KARŞIYA’

Cep telefonlar­ı ile diğer alıcısı bulunan verici portatif (cellular) telsiz telefon cihazların­ın, özel tüketim vergisi oranlarını­n yüzde 50’ye kadar arttırabil­mesini öngören düzenlemen­in ise yurttaşlar­ı ÖTV zammı ile karşı karşıya bırakacağı belirtildi. Teklifin çiftçi borçlarını­n yapılandır­ılmasını öngören maddesi ile ilgili şerhte, AKP hükümetini­n politikala­rı nedeniyle çiftçileri­n giderek borçlandığ­ı hatırlatıl­arak, düzenlemen­in çiftçinin yapılandır­ma ile ödeyeceği miktarı belirlemek için kullanılan faiz oranının yüzde 5’lik bir artışla, yüzde 10 olarak belirlendi­ği yer aldı. (Ankara/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye