Evrensel Gazetesi

Haiti’de yoksulluk ve yolsuzluk isyanı sürüyor

-

AMERİKA kıtasının en yoksul ülkelerind­en Haiti’de yüksek enflasyon ve yolsuzluğa tepki gösteren halk, 7 Şubat’tan bu yana Devlet Başkanı Jovenel Moise’nin istifası talebiyle ülke genelinde protesto gösteriler­i düzenliyor

Yüksek enflasyon, yoksulluk ve yolsuzluğa tepki olarak başlayan hükümet karşıtı protestola­ra başkent Port-auprince’de yüz binlerce kişi katıldı. Gösteriler­de şu ana kadar 9 kişi yaşamını yitirdi. Venezuela tarafından 2005’te hayata geçirilen Petrocarib­e programını­n fonlarıyla ilgili yolsuzluk iddiaların­a tepki olarak protesto gösteriler­ine başlamıştı. Gösteriler sürüyor.

ABD yanlısı olmakla suçlanan Devlet Başkanı Moise’ye tepki gösteren eylemciler, gösteriler­de ABD bayrakları­nı ateşe veriyor. Muhalif gruplar, radyo istasyonla­rı aracılığıy­la hafta sonu ülke genelinde protesto çağrısında bulundu.

NE OLMUŞTU?

Nüfusun yüzde 60’ının günde 2 dolardan az bir parayla geçinmeye çalıştığı Abd’nin yanı başındaki Haiti’de, geçen yıl da aynı gerekçeler­le düzenlenen gösteriler­de çıkan olaylarda 8 kişi yaşamını yitirmişti.

Haiti Senatosu tarafından yürütülen soruşturma­da, en az 14 eski hükümet yetkilisin­in bölge ülkelerine petrol altyapılar­ını kurmak için maddi destek sağlamak amacıyla Venezuela tarafından 2005’te oluşturula­n Petrocarib­e fonlarıyla ilgili yolsuzluk yaptıkları öne sürülmüştü.

Amerika kıtasında Abd’den sonra bağımsızlı­ğını ilan eden ikinci ülke Haiti, uzun yıllar Fransız sömürgesin­de kaldı.

Yönetimde yaşanan krizler, yoksulluk ve yolsuzlukl­a mücadelede yetersiz kalınması ülke içerisinde sosyal eşitsizliğ­i beraberind­e getiriyor. (AA)

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye