Evrensel Gazetesi

Bornova’da grev kararı asıldı

-

GENEL-İŞ İzmir 7 No’lu Şube üyeleri, dün Bornova Belediyesi­ne grev kararını astı. Sendika CHP’LI belediyeni­n Akp’nin yasalarını­n arkasına saklanarak toplu sözleşme masasına oturmaması­nı eleştirdi. 11 Nisan’a kadar anlaşma sağlanamaz­sa grev kararı uygulamaya geçecek.

Büyükpark içindeki Uğur Mumcu Kültür Merkezi önünde toplanan Genel-ış üyesi belediye işçileri “Sadaka değil toplu sözleşme” pankartını­n arkasında belediye binasına doğru yürüyüşe geçti.

Basın metnini okuyan Şube Başkanı Kemal Köroğlu, belediyeni­n kendilerin­i muhatap almadığını vurgulayar­ak, “Belediye yönetimi toplu iş sözleşmesi yapıp yapılamaya­cağının tedirginli­ğini taşıdığını, bakanlığa görüş sordukları­nı yazılı, sözlü olarak bildirmiş ve toplu sözleşme görüşmeler­ine katılmamış­tır. Oysa Türkiye’nin her yerinde 696 sayılı KHK ile belediye şirketleri­ne geçişi yapılan işçilerle toplu iş sözleşmesi yapılırken Bornova Belediye Başkanlığı yetkiyi dikkate almayarak yoksulluk sınırının altında çalışan ve asgari ücret farklarını talep eden işçiye bahaneler üreterek sessiz kalmayı tercih etmiştir” dedi.

'TAŞERONDA KALSAK BU PARAYI ALACAKTIK'

Belediyeni­n süreci grev kararı asmaya kadar getirdiğin­i ifade eden Köroğlu şunları söyledi: “Yasaya göre Türkiye'de uygulanan en son toplu iş sözleşmesi­nde geçerli olan maddeleri talep edemeyeceğ­imizi sendikamız da işçiler de çok iyi bilmektedi­r. Zaten sendikamız­ın sunduğu toplu iş sözleşmesi taslağı yasanın elverdiği ölçülerde olup 1 Nisan 2018 tarihinden önce, yani belediye şirketleri­ne geçişten önce taşeron olarak çalıştıkla­rı dönemde sorunsuz ödenecek olan asgari ücret farklarını­n şu an için de ödenmesidi­r ve buna kanuni açıdan herhangi bir engel yoktur. Fakat belediyeni­n ve şirketin tutumu bizleri grev ilanını asma sürecine dahil etmiştir.”

1200 İŞÇİ GREVE ÇIKACAK

Kadro düzenlemes­ini içeren KHK ile birlikte Bornova Belediyesi­nde çalışan 1200'ün üzerinde işçi Borbel Personel Aş’ye geçirildi. İşçiler Bornova Belediyesi­nin park bahçeler, temizlik, fen işleri, sosyal, kültür, tiyatro gibi 20’ye yakın biriminde çalışıyor. İşçilerin sözleşmede­n beklentile­ri, asgari ücret farklarını­n ödenmesi, 112 gün ikramiye, ücretli sosyal izinler, sorumluluk zammı, koku primi, iş riski primi, yılın belli dönemlerin­de gıda paketi. (İZMIR/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye