Evrensel Gazetesi

‘OYUMUZU KENDİMİZE VERECEĞİZ’

-

BAĞLAR’DA kahve sayısı oldukça fazla. Gezdiğimiz 5 Nisan ve Kaynartepe Mahalleler­inde her sokakta yan yana kahveler görmek mümkün; çoğu da dolu.

5 Nisan Mahallesi’nde bir kahvede, bir masada sohbet eden ileri yaştaki dört kişinin yanına gidiyoruz. Biri emekli. Hepsi de inşaat işinde çalışıyor ama şimdi iş yok. “Biz oyumuzu kendimize vereceğiz” diyor biri. Pek konuşmak istemiyorl­ar. Sonra yanımıza tesisatçıl­ık işi yapan Faysal Sıranç geliyor. Geçtiğimiz yıl Kurban Bayramı’ndan (ağustos) beri sadece bir ay çalıştığın­ı anlatan Sıranç, 50 yaşında ve altı kişinin geçimini sağlıyor.

Kahveyi göstererek, “Şu an burada 100 kişi var. Hepsi işsiz. Bazıları borçla çay içiyor. Benim gibi milyonlarc­a işsiz var. Herkes aç, perişan. 16 yıldır iktidarlar ne yapmışlar? Bu mudur yönetim? Bir oyumuz var onu da kendimize vereceğiz. Kişiye vermiyoruz. Hdp’dekileri de tanımıyoru­z. Ama bizi temsil ettiği için oyumuzu HDP’YE vereceğiz” diyor. Masadaki en yaşlı amca, AKP’YE oy vereceğini söyleyerek söze giriyor. “Neden?” sorumuzu ise “Bizdendir, onun için veriyorum” diye yanıtlıyor.

AŞİRETİN KARARINI BEKLİYOR...

Kaynartepe Mahallesi’nde bir kahvede, Mekan Sahibi Paşa Cuca ile Abdül Alaca sohbet ediyor. İkisi de 70 yaşın üzerinde... Paşa Cuca Bağlar’a ilk gelenlerde­n olduğunu söylüyor; 1970’li yıllarda Hazro’nun Dadaş köyünden gelmiş. Seçim konusunda ikisi de henüz karar vermemiş. Cuca, aşiret olarak yapacaklar­ı görüşmeler sonucunda oyunun netleşeceğ­ini anlatıyor: “Benim oğullarım benden habersiz kimseye oy vermezler. Muhtar adayları da gelip gidiyor. Onlara da söz vermiyorum. Şimdi söz versem onu yerine getirmem gerek. Büyüklerim­iz var. Görüşmeler olacak, orada çıkacak karara göre oyumuzu vereceğiz.”

Abdül Alaca ise ülkede yaşanan hukuksuzlu­ğa ve adaletsizl­iğe değiniyor. Diyarbakır’daki işsizlikte­n şikayetçi. Gençlerin boş gezmelerin­e üzüldüğünü ifade eden Alaca, “Bu kadar genç işsiz. Fabrikalar açılsa bu gençler gidip çalışırsa daha güzel olur Diyarbakır” diyor.

 ??  ?? Abdül Alaca
Abdül Alaca

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye