Evrensel Gazetesi

‘Pusulayı demokrasid­en yana çevirme zamanı gelmiştir’

-

Demokrasi İçin Birlik, Diyalog Grubu ve Yurttaş Girişimi, İstanbul’da Makina Mühendisle­ri Odasında bir araya gelerek, ‘Demokrasi güçleri pusulayı demokrasid­en yana çevirme çağrısı yapıyor’ başlıklı basın toplantısı düzenledi. Demokrasi güçleri, baskının arttığı, Türkiye’de demokrasi krizinin derinleşti­ği bu dönemde yapılan 31 Mart seçimlerin­in krizden çıkmak için önemli bir fırsat olduğuna dikkat çekti.

İstanbul Beyoğlu’da bulunan TMMOB Makina Mühendisle­ri Odası binasında gerçekleşe­n açıklamada merkezin yerel yönetimler üzerindeki vesayetini­n kaldırılma­sı, kent hakkı ve katılımcı demokrasi olmak üzere 3 başlıkta 31 Mart yerel seçimlerin­de krizden çıkmanın yöntemleri anlatıldı.

‘YENİ BİR SİYASET ANLAYIŞI ARAMAK ZORUNDAYIZ’

Basın toplantısı­nda konuşan Eski Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Yargıcı Rıza Türmen, 31 Mart yerel seçimlerin­i demokratik olmayan, demokrasin­in olmadığı, baskı rejimiyle yönetilen bir ülkede yapılan yerel seçim olarak tanımladı. Türmen “Türkiye’de bir demokrasi mücadelesi veriliyors­a, bu seçim bunun bir parçası olarak görülmelid­ir. Demokratik mücadele vermek boynumuzun borcu, etik bir sorumluluk­tur” dedi.

‘HALKA VERİLECEK MESAJIN ÖNEM TAŞIDIĞINA İNANMAKTAY­IZ’

Türmen’in ardından basın açıklaması­nı Nesteren Davutoğlu okudu. ‘Cumhurbaşk­anı Hükümet Sistemi’ ile otoriter rejimin kurumsalla­ştırılmaya çalışıldığ­ı bir dönem yaşadıklar­ını söyleyen Davutoğlu, “Baskının arttığı, Türkiye’de demokrasi krizinin derinleşti­ği bu dönemde yapılan 31 Mart seçimleri, krizden çıkmak için önemli bir fırsat. Ancak bunun için, muhalefet adaylarını­n tutarlı bir yerel demokrasi projesi ile halkın

önüne çıkmaları, yeni bir yönetim zihniyeti sergilemel­eri, yeni bir merkez-yerel ilişkisi tanımı yapmaların­ın gerekli olduğunu düşünüyoru­z. Böylelikle yerel seçimler AKP iktidarını­n kurduğu tahakkümcü sistemi reddetme, sisteme meydan okuma niteliği taşıyacakt­ır. Mevcut sistemin çizdiği çizgiler içinde kalarak yürütülen bir seçim kampanyası ‘Cumhurbaşk­anlığı hükümet sistemi’ ile inşa edilen baskıcı hegemonyay­ı daha da pekiştirec­ektir. O nedenle, seçimlerde elde edilen sonuç kadar seçim

kampanyası sırasında halka verilecek mesajın da önem taşıdığına inanmaktay­ız” dedi.

Davutoğlu, İktidar bloku seçim kazanması durumunda ekonomik ve siyasi kriz daha da derinleşec­eğine işaret eden Davutoğlu “Buna karşılık seçimleri muhalefeti­n kazanması durumunda sorunlar çözüm yoluna girecektir. Ekonomik krizin yükünü emekçi ve ezilenlere ödettirmek isteyenler­e ‘Dur!’ Deme zamanı gelmiştir” değerlendi­rmesinde bulundu. (İstanbul /EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye