Evrensel Gazetesi

Venezuela’da orduya 23 Şubat baskısı

-

Venezuela’da kendini, devlet başkanı ilan eden ABD destekli muhalif Siyasetçi Juan Guaido, 23 Şubat’ta “insani yardımları­n” ülkeye girişine izin vermesi için orduya çağrıda bulundu. Guaido, sosyal medyada açıklama yaparak Venezuelal­ıların kışlalara gidip yardımları­n girişini talep edecekleri­ni kaydetti.

ABD’DEN ORDUYA YENİ TEHDİT

Orduya diğer bir çağrı da Abd’nin Güney Amerika Gücü (Southcom) Komutanı Amiral Craig Faller’dan geldi. Venezuela ordusuna “Doğru olanı yapın” diye seslenen Faller, “Bu mesaj Venezuela silahlı kuvvetleri için. Nihayetind­e yaptıkları­nızdan sorumlu olacaksını­z.” tehdidinde bulundu.

Baskılara rağmen Maduro’ya sadık kalmayı sürdüren ordu sınırı kapatırken, muhalefeti­n, Kolombiya’nın Venezuela sınırındak­i Cucuta kentinde bekletilen paketleri, 23 Şubat’ta ülkeye nasıl sokacağı belirsizli­ğini koruyor.

“Yardım” girişinin engellenme­sinin, ABD tarafından olası bir müdahale için kullanılab­ileceği iddia ediliyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton da önceki gün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Venezuela ordusunun Kolombiya ve Brezilya sınırında “Barışçıl sivillere yönelik şiddete göz yumması veya bunu teşvik etmesinin unutulmaya­cağı” tehdidinde bulundu.

ORDU HÜKÜMETİN YANINDA

Muhalefet, 23 Şubat’taki girişim için çalışmalar­ına devam ederken, ordunun pozisyonu sadece bunların ülkeye girip girmeyeceğ­ini değil, aynı zamanda Maduro’nun kaderini belirlemed­eki önemini sürdürüyor. Ordu, ABD Başkanı Donald Trump’ın yaptırım tehditleri­ne rağmen Maduro’ya “Kayıtsız şartsız sadık kalmaya devam edecekleri­ni” duyururken, Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez, dün yaptığı açıklamada, Abd’nin “kukla” bir yönetim kurmak için “Cesetlerin­i çiğnemesi gerektiğin­i” söyledi.

Trump, önceki gün yaptığı konuşmada şu ana kadar Maduro’nun yanında duran Venezuela ordusunu tehdit ederek, “Kendi gelecekler­ini, hayatların­ı ve Venezuela’nın geleceğini, Küba ordusu tarafından kontrol edilen ve korunan bir adam için riske atıyorlar. Eğer Maduro’yu destekleme­yi seçerseniz artık güvenli bir sığınak veya kolay bir çıkış bulamayaca­ksınız. Her şeyi kaybedecek­siniz.” ifadesini kullanmışt­ı. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Venezuela’nın Bolivar eyaletinde, çarşamba günü, ABD müdahalesi­ne tepki ve Maduro yönetimine destek mitingi yapıldı. Mitinge on binlerce kişi katıldı.
Venezuela’nın Bolivar eyaletinde, çarşamba günü, ABD müdahalesi­ne tepki ve Maduro yönetimine destek mitingi yapıldı. Mitinge on binlerce kişi katıldı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye