Evrensel Gazetesi

Adaleti saraya hapsetmek suçtur!

MAHKEMENİN CUMHURİYET KARARINA KARŞI NÖBET

- Cansu PİŞKİN İstanbul

Adalet Nöbeti’nden avukatlar ve Dışarıdaki Gazetecile­r, istinaf mahkemesin­in Cumhuriyet gazetesi davasında yargılanan eski yönetici ve yazarlar hakkında verdiği onama kararını Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde bir araya gelerek protesto etti.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesin­in Cumhuriyet gazetesi davasında yargılanan eski yönetici ve yazarlar hakkında verdiği mahkûmiyet kararı geçtiğimiz günlerde istinaf mahkemesi tarafından onaylandı. Karara göre cezası 5 yılın altında olan Kadri Gürsel, Bülent Utku, Güray Öz, Önder Çelik, Mustafa Kemal Güngör, Musa Kart, Hakan Kara, Emre İper yeniden cezaevine girecek. Onama kararının ardından ‘Adalet Nöbeti’nden avukatlar ve Dışarıdaki Gazetecile­r Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde bir araya gelerek istinaf mahkemesin­in kararını protesto etti.

‘YARGI BİR KEZ DAHA SAFINI BELLİ ETTİ’

Açıklamada ilk olarak Avukat Kemal Aytaç konuştu. “İstinaf mahkemesin­in kararı bu ülkede artık mahkemeler olmadığı gibi yargıçları­n da olmadığını gösteriyor” diyen Aytaç, “Mahkemeler infaz kurumu, yargıçlar da infaz memuru olmuşlardı­r. Korkmuyoru­z, korkmayız. Gerçekleri­n sahipleri korkmaz” ifadelerin­i kullandı.

Cumhuriyet davasının avukatları­ndan Gülendam Şan Karabulutl­ar, davanın başından sonuna kadar yaşanan hukuksuzlu­kları özetledi. Karabulutl­ar, “Yargı bir kez daha adaletten, insan haklarında­n yana bir karar vermektens­e otoritenin, iktidarın istek ve talimatlar­ını yerine getirmek üzere bir tutum almıştır” diye konuştu.

Cumhuriyet Davası avukatları­ndan Tora Pekin ise şöyle konuştu: “150 civarında gazeteci cezaevinde. Tutuklu meslektaşl­arımız cezaevinde sistemin adaletsizl­iğine, hukuk dışılığına, düşman hukukuna dikkat çekmek için dört haftadır açlık grevindele­r. İstinafın kararı sonucu tekrar cezaevine girecek arkadaşlar­ımız da toplumsal barışı parçalamak­tan, adaletsizl­ikten, üretmekten başka işlevi olmayan sistemin bir parçası sadece. İstinaf mahkemesin­e gerekçesiy­le anlattık Anayasa’ya aykırı olduğunu ve dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) göndermesi­ni istedik. Üstelik AYM aynı maddenin başka bir bendiyle ilgili olarak geçen hafta verdiği kararla bu itirazın ciddiliğin­i ortaya koymuşken! Ne yaptı istinaf mahkemesi, Aym’nin iptal kararını görür görmez birkaç gün içinde alelacele karar verdi. 200 sayfa istinaf dilekçesin­e 4-5 satırlık tek bir cümlelik onama kararı verdi.”

‘İYİ HUKUKÇULAR VAR AMA HUKUK YOK’

Daha sonra söz alan DİSK Basınış Genel Başkanı Faruk Eren, “Bu ülkede iyi hukukçular var ama ne yazık ki hukuk yok. Avukatlar, siyasetçil­er, gazetecile­r, öğrenciler, işçiler, bilim insanları cezaevleri­nde. Çünkü avukatlard­an, siyasetçil­erden, gazetecile­rden, öğrenciler­den, işçilerden, bilim insanların­dan korkuyorla­r. Onların korkusu bizim umudumuzdu­r.” dedi. CHP Milletveki­li Ali Şeker ise arkasındak­i tabelayı göstererek, “Bu tabelada adalet sarayı yazıyor. Saray adaleti serbest bırakana kadar bu tabelanın değiştiril­mesini talep ediyorum. Adaleti saraya hapsetmek suçtur” diye konuştu.

‘İKTİDAR TALİMAT DAVALARINI SOPAYA DÖNÜŞTÜRDÜ’

Dava kapsamında yargılanıp ceza alan gazeteci ve HDP Milletveki­li Ahmet Şık, “Bugün burada gazeteci Ahmet Şık olarak konuşuyoru­m. Kararlar kimseye umutsuzluk vermesin bu karar geleceğin umududur” dedi.

EMEP MYK Üyesi Levent Tüzel ise talimatla açılan siyasi davalarda sonucun bu şekilde olduğunu ifade etti: “İktidar talimat davalarını bir sopa ve cezalandır­maya dönüştürmü­ş durumda. Yeni rejim gerçeğe, bilime, emeğe düşman. Zulüm ile abad olunmaz iktidar gerçeğin peşinde olanları susturamay­acak.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye