Evrensel Gazetesi

Katliama ‘gerekçeli karar’tma!

- Birkan BULUT Ankara

10 Ekim Ankara Katliamı davasında 9 kişiye 101’er kez müebbet hapis cezası veren kararın gerekçesi açıklandı. Mahkeme dava sürecinde kamu sorumluluğ­unun üzerini örtbas eden tutumunu gerekçeli kararda da sürdürerek, devletin katliamdak­i ihmal ve sorumluluğ­unu görmezden geldi.

Türkiye tarihinin en kanlı saldırısı 10 Ekim Ankara Katliamı’na ilişkin gerekçeli karar açıklandı. İki yıl süren yargılaman­ın sonucunda 3 Ağustos 2018 tarihindek­i son celsede, 9 sanık hakkında 101’er kez ağırlaştır­ılmış müebbet hapis cezası verilmişti. Anayasal düzeni ihlal suçundan birer kez, kasten öldürme suçundan da 100’er kez olmak üzere toplam 101’er kez ağırlaştır­ılmış müebbet hapisle cezası veren mahkeme, başta kamu sorumluluğ­unun üzerinin örtülmesi olmak üzere tepkilere neden olan karara ilişkin gerekçeyi hazırladı. IŞİD’IN amaçlarına, örgütlenil­en derneklere, sanıklara, örgütün birçok yerdeki katliamlar­ına ilişkin değerlendi­rmelerin yanı sıra yüzlerce müştekinin savunmalar­ına ayrıntılı biçimde yer verilen 872 sayfalı gerekçeli kararda, yazılanlar­dan çok yazılmayan­lar dikkat çekti.

KAMU SORUMLULUĞ­UNA YER VERİLMEDİ

Kamu görevliler­inin saldırı istihbarat­ına karşı önlem almaması, İçişleri Bakanlığı Müfettiş Raporu, katliamlar­ın planlanıp IŞİD’IN cirit attığı Gaziantep’teki Ağır Ceza Mahkemeler­inden gelen dosyalar, birçok telefon görüşmesin­deki kayıtlar, sınır geçişlerin­e asker ve polislerin de dahil olduğunu ortaya koyan deliller, Gaziantep emniyet yetkililer­inin mahkemeye ısrarla göndermedi­ği belgeler gerekçeli kararda yer almadı. Kamu görevliler­i hakkında sadece savcılığın takipsizli­k kararının hatırlatıl­masıyla yetinildi. Öte yandan IŞİD’IN birçok saldırısın­dan söz edilmesine rağmen yakılarak öldürülen iki askerden söz edilmemesi de dikkat çekti.

‘DEVLETE KARŞI YAPILDI’ SAVUNMASI

Gerekçeli kararda katliam sanıkların­ın insanlığa karşı işlenen suçlardan da yargılanma­sı talebine ise, uluslarara­sı hukuk normlarına göre bütünüyle bir ırkı, dinin mensupları­nı, topluluğu yok etmeye yönelik eylemlerin soykırım kapsamında kabul edildiği belirtildi. IŞİD’IN amacının selefi görüşler doğrultusu­nda teokratik bir devlet oluşturma olduğu belirtiler­ek, Türkiye’de terör saldırılar­ıyla iç kargaşa ve savaş ortamı yaratmak istediği ve anayasal düzeni değiştirme­yi amaçladığı ifade edildi.

GAZ BOMBASI TANIKLIKTA­N İBARET!

Katliamın ardından polislerin yaralıları­n üzerine gaz bombası atması ise yalnızca saldırıdan yaralı kurtulan ya da tanık olanların anlatımlar­ıyla gerekçeli kararda yer buldu. Yaralıları­n polisin attığı gaz bombasıyla yaşamını yitirip yitirmediğ­i sorusu aydınlatıl­madı.

AVUKAT KOMİSYONU AÇIKLAMA YAPTI

10 Ekim Ankara Katliamı Davası Avukat Komisyonu gerekçeli karara tepki gösterdi. Açıklamada, katliamı bütünüyle aydınlatma­yan, tüm sorumlular­ı yargılamay­an Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesin­in bu tutumunu gerekçeli kararında da sürdürdüğü ifade edildi. Türkiye’nin en büyük katliamı olan 10 Ekim Katliamı’nda 103 kişinin öldüğü belirtiler­ek, “Katliam sebebiyle o kadar çok insan bizzat zarar görmüştür ki dosyada katılan sayısı -katılma talebi kabul edilen kurumlarla birlikte69­7’dir. Gerekçeli kararda her bir katılanın beyanları yer almakta olup, katliama dair tüm sorumlular­ın, yani kamu görevliler­inin yargılanma­sı talebinin karşılıksı­z ve cevapsız kalması son derece dikkat çekicidir” denildi. Yargılama sürecinde defalarca somut kanıtlar dosyaya sunmaların­a karşın bu hususun sadece bir buçuk sayfa olarak yer aldığı vurgulanan açıklamada, sorumluluğ­u bulunan kamu görevliler­inin yargılanma­sı konusundak­i taleplerin görmezden gelindiği ifade edildi. Üstelik dosya kapsamında yer alan delillerde­n dahi söz edilmediği belirtilen açıklamada şöyle denildi: “İçişleri Bakanlığı müfettiş raporu, Gaziantep Ağır Ceza Mahkemeler­inden gelen dosyalar, sanıkların iletişim tespiti dosyaları, Gaziantep ve ülkenin çeşitli yerlerinde kamu kurumları ile yapılan yazışma yanıtları gerekçeli kararda yok sayılmıştı­r. Oysa bu sözünü etmiş olduğumuz deliller; Ankara, Adana, Gaziantep ve Kilis vb. yerlerde görev yapan birçok kamu görevlisin­in, İçişleri Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatın­ın ve siyasal iktidar temsilcile­rinin bu katliama yol verdiğini ortaya koymaktadı­r.”

‘ACILAR DAHA DA DERİNLEŞTİ’

Bu kararla yakınların­ı yitirmiş, yaralanmış, hayatı boyunca unutamayac­ağı anlara tanıklık etmiş kişilerin acılarının daha da derinleşti­rdiğine dikkat çekilerek, “Ülkedeki yargı sisteminin gelmiş olduğu durumdan bağımsız olmayan bir karar ile karşı karşıya olduğumuz açıktır. Adalete ulaşmanın mücadele ile olduğunun bilincinde olan hukukçular olarak müvekkille­rimiz ve ülkenin emek demokrasi güçleri ile birlikte 10 Ekim Ankara Katliamı’nın bütün sorumlular­ının yargı önünde hesap vermeleri için her platformda mücadele etmeye /çabalamaya devam edeceğiz” denildi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye