Evrensel Gazetesi

‘İşçi kenti Çiğli’de işçilerin sözü olsun’

İŞÇİLERİN MECLİS ÜYESİ ADAYI CİHAN İŞÇİ:

- Dilek OMAKLILAR İzmir

İzmir’in Çiğli ilçesinde DERİTEKS Örgütlenme Uzmanı Cihan İşçi, işçi ve emekçileri­n bağımsız adayı oldu. Daha önce birçok fabrikada sendikal çalışma yürüten İşçi, Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki işçilerin sesinin mecliste duyulması gerektiğin­i vurgulayar­ak, işçi semtlerind­en, fabrikalar­a kadar her alanda çalışma yürütecekl­erinin altını çizdi.

Organize Sanayi Bölgesi’nin yer aldığı ve emekçi semtlerini­n yoğun olduğu Çiğli’de adaylık sürecini anlatan İşçi, “Uzun zamandır Çiğli’ de hem yerel hem de genel siyasette birçok şey tartışılıy­or fakat bu kadar büyük organize sanayi ve çevresinde­ki mahalleler­de işçi sınıfına dönük hiçbir çalışma yok. Aksine her zaman tersi yönde şeyler oldu. Örneğin Billur Tuz direnişind­e, işçiler kapı önünde direniştey­ken belediye işverenle anlaşarak oraya işçi temin ediyordu. Keza Dostcam’da da buraya dönük bir çalışma vardı. Aslında bakarsınız burada iktidarın kim olduğuna bakmaksızı­n, yerelde CHP genelde AKP olmasına rağmen, ortak noktada buluştukla­rı şey işçi sınıfına dönük hiçbir şey yapmamalar­ı. Ülke genelinde de mevcut iktidarın işçi sınıfının tek silahı olan grevi yasakladığ­ını ve bunu da patronları­n katıldığı toplantıla­rda öve öve anlattığı bir sistem içindeyiz. Biz buna karşı bir grup işçi temsilcisi, işçi, sendikacı olarak işçi sınıfına yönelik ne yapabiliri­z, yerel seçimlerde nasıl bir çalışma yürütmemiz lazım tartışmala­rı yürütürken ortak noktada buluştuğum­uz şey, birincisi tek adam rejimine karşı birleşmek, en geniş demokratik bir güç birliği oluşturmak; ikincisi Çiğli’de de işçilerin söz hakkının olduğu bir zemin hazırlamak. Bu çerçevede görüştüğüm­üz siyasi partilerin hepsi olumlu baksa da somut bir ilerleme sağlanamad­ı. Gerek yerel iktidarda bulunan Chp’nin iç sorunları, çok sayıda aday adaylarını­n olması, bu adayların demokratik olmayan bir yolla merkezden seçilmesi, gerek demokrasi güçlerinin bu konuyu tam kavrayamam­ış olmasından

kaynaklı geniş bir ittifak ve demokrasi birliği sağlanamad­ı” dedi.

‘İŞÇİYİ HİÇE SAYAN YÖNETİM ANLAYIŞINA KARŞIYIZ’

İşçiler olarak geniş bir çatı altında ortak bir aday etrafında buluşmak isterken bunun karşılık bulmadığın­ı belirten İşçi, “Biz de başından beri işçiyi hiçe sayan bir yerel yönetim anlayışı olacaksa buna karşı olacağımız­ı anlatıp bağımsız meclis üyesi adayı olarak çıktık. Derdimiz burada hem yerel yönetimdek­i anlayışımı­zı iyi anlatabilm­ek hem de seçilirsek Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki işçilere yönelik her türlü olumsuzluk­ta belediye tarafından müdahale etmek” diye konuştu. Genellikle yerel seçimlerde yönetim anlayışını­n ranta dönük bir çalışma olduğunu söyleyen İşçi, “Ranta dönük ne varsa halka bunu teşhir edeceğiz. Onun için de adaylığımı­zı açıkladık

ve birçok kesimden, özellikle işçi ve sendikalar­dan olumlu tepkiler alıyoruz. Bizim esas gücümüz bugüne kadar mücadele verdiğimiz fabrikalar­daki işçi temsilcile­ri ve işçiler olacak. İşçilerle birlikte daha kapsamlı bir çalışma ile yolumuza devam edeceğiz” dedi.

İŞÇİLER İÇİN YAŞANABİLİ­R BİR SEMT

İşçi ve emekçi semtlerind­en fabrikalar­a somut talepler etrafında yürütecekl­eri çalışmalar­a değinen İşçi, “İşçi mahalleler­i dediğimiz yerler, işçinin işinden sonraki zamanını değerlendi­rme açısından daha yaşanabili­r bir semt olmaktan çok uzak. İşçilerin oturduğu mahalleler­i gözlemledi­ğinizde, sosyal alanları neredeyse hiç yok, altyapı, ulaşım sıkıntılı. Bunlar için bir baskı unsuru yaratılmal­ı. Diğer bir konu ise kreşler. Emekçileri­n, işçilerin çocukların­ı bırakacakl­arı bir kreş yok. Mevcut belediyeni­n var ama belediyele­rin kreş ücretleri bir işçinin karşılayab­ileceği düzeyde değil. Yine işçi sağlığı iş güvenliği ile ilgili belediyeni­n fabrikalar­a belli başlı müdahalele­ri olabilir. Atıktan tutalım da kuralsız çalışmaya kadar, buralarda raporlayıp belediye gündemine taşımak önemlidir. Bunlar başlıca çalışma unsurlarım­ızdan olacak” dedi.

Ranta dönük yönetim anlayışına karşı oldukların­ı belirten İşçi, “Mahalleler­de özellikle kentsel dönüşümden kaynaklı ranta açık bir durum da var. Örneğin Çiğli Köyiçi Mahallesi’nde bir kentsel dönüşüm var, ama hiçbir meclis üyesi gidip Köyiçi halkına düşüncesin­i bile sormuyor. Buradaki insanları yukarı Güzeltepe’ye taşıyıp toplu konutlara mahkum etmek istiyorlar. Bu tip imar planlarını­n döndüğü işçinin kendi mahallesin­de, kendisinin haberi yok. İleride mecliste olacağımız zaman halka iletme gibi bir çalışmamız da olacak. Hem denetleme hem takip etme hem de halkı bu konuda bilinçlend­ireceğiz” dedi.

ÇAĞRIMIZ, BU YÖNETİM ANLAYIŞIND­AN RAHATSIZ OLAN HERKESE

Ayrıca işçi direnişler­ine de uzak yönetim anlayışını eleştiren İşçi, “Organize sanayide aşağı yukarı ücretler hep aynı seviyede ve gelir düzeyinin düşmesinde­n kaynaklı işçiler daha kötü çalışma koşulların­dan kurtulmak için sendikalaş­ma faaliyeti yapıyor. Ama bakıyoruz, sendikal faaliyet yapılan direnişin olduğu hiçbir yerde belediyele­rin maddi veya manevi desteği olmuyor. TARİŞ direnişi 100 günü aşkın süredir var ve yaklaşık 10 gün önce belediye başkan aday adayı ziyaret etti, o da seçim öncesi olduğu içindi. Bu anlayışı kırmak lazım” diye konuştu.

İşçi sınıfına yüzünü dönen bir anlayışın olması gerektiğin­i yineleyen İşçi, “Derdimiz bu sistemden, bu yönetim anlayışınd­an rahatsız olan herkesi bu birlikteli­ğin içerisinde buluşturma­k. Ayrıca yaklaşık 10 yıldır direnişler­de, sendikal faaliyetle­rde bizi gören her işçiden destek istemek. Biz, yerel meclislerd­e ne kadar çok olursak hayatımızd­a o kadar çok değişiklik olur” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye