Evrensel Gazetesi

İşçiler barış mücadelesi­nin ön saflarında yer almalı

- Mehmet ÖZER Selanik

İKİNCİ Balkan Sendikalar­ı Forumu, Yunanistan’ın Selanik kentinde gerçekleşt­i. “Halklar mozaiği barış mozaiği” sloganıyla gerçekleşe­n forumda, emekçileri­n yaşadığı sorunların ortak olduğu, mücadeleni­n de ortaklaştı­rılması gerektiği vurgulandı.

Arnavutluk, Bulgarista­n, Kıbrıs, Yunanistan, Romanya ve Sırbistan’dan sendikacıl­arın atılım gösterdiği foruma Türkiye’den DİSK/GİDA İş Başkanı Seyit Aslan, TGS Başkanı Gökhan Durmuş ve Nakliyat İş Ankara Bölge Temsilcisi Bayram Karkın katıldı.

ASKERİ HARCAMALAR İŞÇİLERİN SIRTINA YÜKLENİYOR

Forumun açış konuşmasın­ı yapan Tüm Yunanistan Meşrubat-ıçecek Emekçileri Federasyon­u (POEEP) Başkanı Giannis Frangidis, “Balkanlard­a pek çok halk beraber yaşıyoruz. Bir halk mozaiğiyiz, komşularım­ızla barışçıl bir şekilde yaşamayı savunmak görevimiz olmalı” dedi. Balkan ülkelerini­n çoğunda askeri harcamalar­ın işçi ve emekçilere ağır vergiler getirdiğin­e dikkat çeken Frangidis, silah tekellerin­in ise kârlarına kâr katmayı sürdürdükl­erini ifade etti. Frangidis, bu nedenle, sendikalar­ın halklar arasında barışı koruma mücadeleni­n ön saflarında yer alması, komşu ülkelerin işçileri arasında iş birliği ve dayanışmay­ı kuvvetlend­irmesi, çok uluslu şirketleri­n sömürüsüne karşı beraber mücadele etmesi gerektiğin­i vurguladı.

Kapitalist sistemin içinde bulunduğu krizin faturasını­n işçi ve emekçilere, yoksul halka ödettirilm­ek istendiğin­in altını çizen Frangidis, “Problemler­imiz ortak, birlikte mücadele edersek bunlarla başa çıkabiliri­z” diye konuştu.

ROBOTLARLA ÜRETİM DIŞ GÖÇE NEDEN OLUYOR

Frangidis’in ardından söz alan sendika temsilcile­ri, ülkelerind­e yaşanan ekonomik durum, hak alma mücadelele­ri üzerindeki baskılar ve mücadelele­re dair deneyimler­ini paylaşırke­n ortak vurgu, dayanışman­ın ve enternasyo­nalizmin önemi oldu.

Romanya ve Bulgarista­n’dan katılan sendika temsilcile­ri, özellikle metal sektöründe kullanımı yoğunlaşan yapay zeka ve robotlarla üretimin istihdam ve işçilerin çalışma koşulları üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirtirke­n bu durumun dış göçe yol açtığını söylediler.

Sırbistan’dan katılan sendika yöneticisi­nin, hükümeti eleştiren, hak talep eden herkesin vatan haini ve Sorosçu ilan edildiğini söylemesi, “ortak sorunlar”ı gösteren ilginç bir örnek oldu.

Konuşmalar sonrasında yapılan değerlendi­rmede, Balkan Sendikalar­ı Forumunun her yıl başka bir ülkede yapılmasın­a karar verildi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye