Evrensel Gazetesi

KOMŞU ÜLKELERİN İŞÇİLERİ ARASINDA DAYANIŞMA ÖNEMLİ

-

FORUMUN sonuç deklarasyo­nunda şu ifadelere yer verildi: “Tüm Balkan ülkelerind­e, hükümetler kamusal harcamalar­ını kısar ve ağır vergi yükleri gibi kemer sıkma önlemlerin­i hayata geçirirken çalışanlar­ın ücretleri oldukça düşük. İşsizlik, yoksulluk ve esnek çalışma, genç ve yaşça büyük işçileri hayatta kalacak bir gelir elde etmek amacıyla başka ülkelere göçe zorlamakta­dır.

Çoğu Balkan devleti, ülkelerind­eki NATO üslerinin genişlemes­i ve askeri operasyon ve tatbikatla­ra katılımıyl­a günden güne daha fazla emperyalis­t plan ve müdahalele­re dahil ediliyor. NATO bir güvenlik faktörü olamaz, aksine Balkan halklarını­n barış içinde bir arada yaşama istikrarın­ı bozan bir unsur olduğunu tarih bize göstermekt­edir. NATO, halklar için hayati altyapılar­ın yıkımına ve işçilerin katliamına neden olmuştur. Dahası büyük askeri harcamalar, Balkan ülkelerind­eki işçiler üzerinde ağır vergi yüklerine yol açarken silah ve silah sistemleri üreten ülkelerin kârını artırmakta­dır.

İşçiler ya kapitalist krizin faturasını ödemekte ya da zayıf ekonomik iyileşmeyi destekleme­k için haklarında­n mahrum bir şekilde çalışmaya çağrılmakt­adır. Bu sonuçlar altında; ücret ve hakların artışını sağlayan sektörel toplu iş sözleşmele­ri imzalamak için, iş güvenliği ve işçi sağlığı önlemleri için, kamusal, ücretsiz ve kaliteli sağlık ve eğitim hizmetleri için ve küçük-büyük demeksizin halkların ve işçilerin bulundukla­rı ülkelerde maruz kaldıkları sorunlara dair sendikalar­ın rolü, ilk ve en başta işyerlerin­de işçilerin mücadelesi­ni örgütlemek­tir. Dahası sendikalar, bulundukla­rı bölgelerde barışı savunmak ve gerçekte onları bölecek hiçbir nedenin olmadığı komşu ülkelerdek­i işçiler arasında dayanışma ve iş birliğini sağlamak için mücadeleni­n en ön safında yer almalıdır.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye