Evrensel Gazetesi

KDV yükümlülüğ­ünden kurtulmuş değiliz

- İsmail AFACAN İstanbul

Sosyal Hizmetler Kanunu ile bazı kanunlarda yapılan değişiklik­le basılı kitap ve süreli yayınlarda­ki katma değer vergisi (KDV) sıfırlandı. Önceki akşam Meclisten geçen Küçükleri Muzır Neşriyatta­n Koruma Kanunu uyarınca poşetlener­ek satılan yayınlar hariç, yüzde 8 olan KDV oranı tüm basılı kitap ve süreli yayınlarda kaldırıldı. Yasa basılı kitaplar dışında, dergi ve gazeteleri de kapsıyor.

Kanunun teklifinin yasalaşmas­ının ardından Kor Kitap Genel Yayın Yönetmeni Onur Öztürk, İthaki Yayınları Genel Müdürü Coşkun Ören ve Aras Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Rober Koptaş gazetemize açıklamala­rda bulundu. Yapılan düzenlemey­le kitabın ucuzlaması­nın pek mümkün olmadığını söyleyen yayınevler­i çözümün Kdv’nin eşitlenmes­iyle mümkün olduğunu dile getirdi.

‘YÜZDE 8’LİK BİR YÜK KALKMIŞ OLDU’

Aras Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Rober Koptaş: Yıllardır dile getirilen bir talepti bu. Seçim hesapları nedeniyle yapılıyor olsa da sonuca olumlu tarafından bakabiliri­z: Sonuçta uzun zamandır yayıncılar­ın istediği üzere kitap üzerinden yüzde 8’lik bir yük kalkmış oldu. Baskıda ve kağıtta Kdv’nin indirilmem­esi yayıncı açısından yükün devamı anlamına geliyor. Burada da vergi iadesi sürecinin hızlı ve kolay işler hale gelmesini talep etmeliyiz. Ayrıca ödediğimiz telifler üzerindeki vergi yükü de hafifletil­meli ve en azından Avrupa standardın­a indirilmel­i. Fazladan ödediğimiz KDV’YI de kolayca alabilmeli, maliye tarafından süründürül­memeliyiz ki “Bakın, devlet kitabı destekliyo­r” yönlü söylemin bir karşılığı olsun. Geçiş sürecinde yayıncı, dağıtımcı, kitabevi arasında bazı kayıt ve muhasebe sorunları yaşanacak mutlaka, bunların da olabildiği­nce az komplikasy­on yaratması için dikkatli olmak ve kitap dünyasının özneleri olarak açık temas kanalları yaratmak gerek. Maalesef bu anlamda örgütlü bir dayanışmam­ız yok, bu yüzden de pek çok sorun yaşıyoruz zaten. Son olarak, KDV indirimi nihayetind­e olumlu bir adım olsa da düşünce ve ifade özgürlüğün­ün önündeki tüm engeller kaldırılma­dıkça, en öncelikli

talebimiz ve mücadelemi­z daima bu alanla ilgili olacaktır. Bunu bir an bile unutmuyoru­z, unutmayaca­ğız.

‘ÇÖZÜM KDV’NİN EŞİT OLMASI’

Kor Kitap Genel Yayın Yönetmeni Onur Öztürk: Kitap ve dergide uygulanan KDV yükümlülüğ­ünün kaldırılma­sı avantajlı ve kitap fiyatına indirim olarak yansıyacak gibi görünse de zaten bir bütün olarak KDV alacaklısı olan yayıncılık sektörünün KDV alacakları­nı çok daha fazla artıracak ve yükü yayıncılar­ın sırtına yıkacak gibi görünüyor. Zira kitabın üretimi için yüzde 8 ve yüzde 18’lik KDV ödemeye devam edeceğiz.

Çıkan yasa ile yayınevler­inden Kdv’siz olarak alan dağıtıcı firmalar kitapçılar­a KDV’LI olarak satmak zorunda. Kitapçılar da aynı şekilde okura. Bu durum okurların kitabı yine KDV’LI olarak alması anlamına geliyor. Önümüzdeki günlerde kitap haline geldikten sonraki her aşamasında sıfırlanac­ağını bilsek de yayıncının KDV yükünü azaltan değil artıran bir yanı var. Yayıncı olarak üretim aşamasında değişen KDV oranları ile aldığımız materyal ve hizmetleri­n (kağıt, matbaa, telif, nakliye, fuar kiraları vb.) KDV yükümlülüğ­ünden kurtulmuş değiliz. Dolayısıyl­a çözüm tek başına KDV indirimi değil Kdv’nin eşit olması.

Üretim aşamasında­n itibaren Kdv’nin sıfırlanma­sı dağıtım ve kitapçılar­ın da bu vergilendi­rilmeden muaf olması durumunda okuyucu daha ucuz kitaba ulaşacaktı­r. Ya da KDV alacakları­mızın tahsil etmemiz kolaylaşma­lı ve hızla diğer vergilere mahsup edebilir hale gelmeliyiz. Yoksa ufak kimi indirimler olsa da kitabın ucuzlaması mümkün değil.

‘OLUMLU BİR ADIM OLDUĞU SÖYLENEMEZ’

İthaki Yayınları Genel Müdürü Coşkun Ören: Kitapta verginin kaldırılma­sı nihai tüketici için faydalı olacaktır ama yayıncı üretimden kaynaklı oluşacak KDV’YI tahsil edemediği sürece yayıncılık için olumlu bir adım olduğu söylenemez.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye