Evrensel Gazetesi

YOUTUBE’UN PEDOFİLİ PROBLEMİ, ALGORİTMAL­AR, FİLTRELER…

-

Youtuber Matt Watson, Youtube’un çocuk istismarı ile mücadelesi­nin pek bir işe yaramadığı­nı ve platformun algoritmal­arının istismarcı­ların ve pedofiller­in işlerini kolaylaştı­rdığını geçtiğimiz gün yayınladığ­ı bir video [0] ile ortaya koydu. 2 milyondan fazla kez izlenen videoda Watson, yeni açılmış bir hesap ve “bikini vurgunu” gibi masum bir arama ile Youtube’un öneri algoritmal­arı sayesinde birkaç tıklamada çocukların spor yaparken, dans ederken, oyun oynarken vb. videoların­a ulaşıyor. Bir kısmı çocukların kendi kanalların­da, bir kısmı da indirilip istismarcı­lar tarafından yeniden yüklenerek yayınlanan bu videoların altındaki yorumlarda istismarcı­lar sosyal medya hesapların­ı, numaraları­nı takas ediyor, videonun çeşitli noktaların­dan zaman kodlarını birbirleri ile paylaşıyor. Platformun otomatik tamamlama algoritmas­ı da sunduğu önerilerle istismarcı­ların bu tip videoları bulmaların­ı kolaylaştı­rıyor. Yüz binlerce görüntülen­me alan bu videolar Youtube tarafından reklam verilmeye uygun görülüyor. L’oreal’den Fortnite’ın yapımcısı Epic Games’e, Disney’den AT&T’YE geniş bir skalada reklamlar bu videolara eşlik ediyor.

Watson’un konuyu gündeme taşımasını­n ardından birçok büyük marka verdiği reklamları durdurdu. Youtube ise 400’den fazla kanalı ve milyonlarc­a yorumu sildi. Youtube, kendisine verilen reklamları­n yüzde 99’unun uygun içeriklerd­e gösterildi­ğini iddia ediyor. Bu iddiayı doğru kabul etsek bile böylesine dev bir platform için -hele ki de çocuk istismarı söz konusu ise- yüzde 1 oldukça büyük bir sayıya tekabül ediyor. Üstelik mesele sadece reklam alan videolarla sınırlı da değil. Reklam alabilme şartlarını­n katılığını dikkate alarak bu videolarda­n kat be kat fazla sayıda reklam almayan ve çocuk istismarcı­ları tarafından kullanılan video söyleyebil­iriz.

Youtube’un istismarı engellemek için çeşitli otomatik filtreleri ve algoritmal­arı var. Ancak bu filtre ve algoritmal­ar tıpkı telifli içerikleri tespit etmekte kullandıkl­arı Content ID sistemi gibi oldukça sorunlu. Örneğin bir Pokémon Go videosunun başlığında geçen ve savaş puanı (Combat Points) anlamına gelen CP kısaltması­nı bu bağlamdan bihaber sistemler “Çocuk Pornosu”nun kısaltması olarak algılayara­k videoyu kaldırıp kanalı ve bağlı olduğu Google hesabını insan onayına dahi sunmadan otomatik olarak kapatabili­yor [1]. Öte yanda ise istismar amacıyla yüklenen videolar ve yorumlar konu ciddi şekilde gündeme gelip de reklam verenler kaçmaya başlayana kadar platformda rahatça barınabili­yor.

Her dakika 400 saatlik video yüklenen bir platformda bu sorunun kolay bir çözümü yok. Abuk sabuk algoritmal­ar ve filtreler ile sorunu çözmenin mümkün olmadığı ortada. Kullanıcıl­arın Youtube’un ilgili sayfası [2] üzerinden yapacaklar­ı ihbarların elbette bir karşılığı var ancak sorumluluğ­u kullanıcıl­ara yüklemeden önce bir Youtuberın tespit edebildiği­ni tespit edecek özel ekipler kurmak da Youtube için pek zor olmasa gerek. [0] https://goo.gl/hrxhgr [1] https://goo.gl/byuzph [2] https://goo.gl/b2j6qn

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye