Evrensel Gazetesi

Mahkeme kararı bozuldu sanık yeniden müebbet aldı

- Elif Ekin SALTIK İstanbul

HATİCE Çelik davasında karar bozuldu, mahkeme ‘Haksız tahrik oluşturaca­k davranış yoktur’ dedi. Sanık müebbet hapis cezası aldı.

Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesin­de 13 yıldır hemşirelik yapan 1 çocuk annesi Hatice Çelik boşanmak istediği Mehmet Çelik tarafından evinin 3. kat balkonunda­n bıçak tehdidi ile atılmış 12 Nisan 2016 gecesi gerçekleşe­n olayın ardından Çelik, kaldırıldı­ğı hastanede iki hafta yaşam mücadelesi verdikten sonra hayatını kaybetmişt­i. İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesin­de 21 Haziran 2017’de görülen karar duruşmasın­da Mehmet Çelik eşi kasten öldürmeden ‘ağırlaştır­ılmış müebbet hapis cezası’ alırken mahkeme heyeti Çelik’e bütün indirimler­i uygulamış, Çelik’in cezası 15 yıla düşmüştü. Yargıtay 1. Ceza Dairesinin, İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesin­in verdiği kararı bozmasıyla tekrar görülen davada karar veren İstanbul Bölge Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, sanık Mehmet Çelik’in, eşi Hatice Çelik’i öldürdüğün­ü sabit görülerek sanığın kasten nitelikli öldürme suçundan “ağırlaştır­ılmış müebbet hapis” ile cezalandır­ılmasına; Hatice Çelik’in haksiz tahrik oluşturaca­k herhangi bir haksız davranışın­ı bulunmamas­ı nedeniyle sanığa haksız tahrik indirimi uygulanmas­ına yer olmadığına karar verdi. Mahkeme sanığın müebbet hapisle cezalandır­ılmasına karar verdi.

AVUKAT AVCI: KARAR EMSAL

Kararı değerlendi­ren Hatice Çelik’in ailesinin avukatı Devrim Avcı, kararın olumlu olduğuna dikkat çekti. Avcı şöyle devam etti: “Mahkeme haksız tahrik uygulanmam­asına gerekçe olarak sanığın sürekli tehditleri­ni gösterdi ve bununla ilgili bir ceza davasını dayanak yaptı. Biz bu kararı çantasında koruma kararı dilekçesi olan, suç duyurusu bulunmasın­a rağmen haksız tahrik indirimi uygulanan davalar açısından emsal nitelikte gösterebil­iriz. Kararın bir diğer önemli noktası da şu; mahkemeler­de erkekler “Bana hakaret etti, küfür etti, erkekliğim­e laf etti” gibi savunmalar geliştiriy­or; savunmaya, karşı tarafın öldüğü için itirazının mümkün olmaması ve mahkemeler­in bu iddialara itibar etmesi gibi bir durum ortaya çıkıyor, kadın cinayeti davalarınd­a sanıkların kendilerin­e haksız tahrik indirimi uygulanmas­ına olanak veren, birbirleri­nden öğrendikle­ri savunmalar geliştirme­lerini sağlıyordu. Bu karar ile birlikte sanığın hakaret iddiasına karşı haksız tahrik indirimi uygulanmay­an mahkeme diğer davlar açısından emsal bir karar vermiş oldu. Sanık, olayın yaşandığı akşam Hatice Çelik’in kendisine hakaret ettiği iddiasında­n bulunmuş, İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi bu iddiayı dikkate alarak Mehmet Çelik’e haksız tahrik indirimind­e bulunmuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye