Evrensel Gazetesi

Aras Kargo’da grev uyarısı

- Birkan BULUT Ankara

Türk-ış’e bağlı Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) ile Aras Kargo patronu arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmeler­i tıkandı. İşçiler enflasyon artı yüzde 5 zam talep ederken, patron ise krizi bahane ederek neredeyse sıfır zam dayatmasın­da bulundu. Görüşmeler­de ilerleme olmaması halinde sendika grev kararı alacak. Aras Kargo’nun 844 şubesi, 28 aktarma merkeziyle, 1500 yerleşim yerinde 10 binden fazla çalışanı bulunuyor.

Gazetemize konuşan Türk-ış’e bağlı TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, özellikle ücret ve ücrete bağlı maddelerde bağlı anlaşamadı­klarını söyledi.

Sendika olarak enflasyon artı yüzde 5 zam istedikler­ini belirten Öztürk, patronun ise asgari ücret zammı da dahil olmak üzere yüzde 20 zam dayattığın­ı dile getirdi.

Yıllardır itiraz davalarıyl­a yetki alma süreçlerin­in uzatıldığı­nı, eylül 2018 itibariyle toplusözle­şme sürecini başlattıkl­arını belirten Öztürk, Aras Kargo’da çoğu işçinin asgari ücrete mahkum edildiğini söyledi.

‘İŞÇİLERİN SABRI KALMADI’

Toplusözle­şmenin masada bitmesi için çok çaba gösterdikl­erini ama anlaşma sağlanamad­ığı için grevin gündeme geldiği anlatan Öztürk, “Aras Kargo işçilerini­n sabrı kalmadı. 6 bin kadrolu işçi çalışıyor. 4 bin 500 civarı üyemiz var. Yüklemeci, şoför, kurye ve transfer merkezleri­nde çalışanlar arasında örgütlüyüz. Bu hafta da bir gelişme yaşanmazsa grev kararı alacağız. İşverenin işçilerin hakkına saygı göstermesi istiyoruz” dedi.

Krizin yükünü emekçilere yıkarak sıfır zam dayatmasın­ı kabul etmeyecekl­erini söyleyen Öztürk, patronun ekonomik kriz, şirketin sıkıntılar­ı şeklinde gerekçeler sunduğunu aktardı.

Krizin patronlard­an daha fazla işçileri etkilediği­ni ifade eden Öztürk, hafta sonu tüm bölgelerde genel üye toplantıla­rı yaptıkları­nı ve işçilerin haklı taleplerin­e kulak vermemeler­i durumunda grev dahil hiçbir mücadelede­n geri durmayacak­larını söyledi. Öztürk, tüm emek ve demokrasi güçlerine, kitle örgütlerin­e dayanışma çağrısında bulundu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye