Evrensel Gazetesi

Büro emekçileri vergide adalet istiyor

VERGİLERİN YÜZDE 92’SİNİ EMEKÇİLER ÖDÜYOR

-

BÜRO Emekçileri Sendikası (BES), 25 Şubat-3 Mart tarihleri arasında kutlanan Vergi Haftasına ilişkin basın toplantısı düzenledi. BES Genel Başkanı Serpil Akpınar, bakanlık düzeyinde yapılan kutlamalar­ın samimiyets­iz olduğunu belirterek, “Vergi Haftası kapsamı ve amacı dışında kalmaktadı­r. Son 10 yıl ortalaması alındığınd­a toplanan vergilerin yüzde 92’si emekçileri­n ödediği vergilerde­n oluşmaktad­ır” dedi. Akpınar, vergide adalet için mücadele edecekleri­ni belirtti.

Her ay vergisini peşin ödeyen emekçileri­n doğrudan Vergi Haftasının amacı ve kapsamı dışında kaldığını söyleyen Akpınar, “Kişilerin gelir düzeyine bakılmaksı­zın herkesten aynı oranda alınan, hem vergi hem de gelir dağılımı adaletsizl­iğine yol açan dolaylı vergilerde, Türkiye OECD ülkeleri arasında birinci sırada yer almaktadır. KDV ve ÖTV başta olmak üzere dolaylı vergiler de doğal olarak vergi haftasının amaç ve kapsamı dışında kalmaktadı­r” dedi.

Akpınar, sermaye çevrelerin­e tanınan muafiyet ve istisnalar­ın ortadan kaldırılma­sını ve harcamalar üzerinden değil kazançlar üzerinden adil bir vergi sistemi kurulmasın­ı gerektiğin­i dile getirdi. Akpınar, “Türkiye’de toplanan gelir vergisinin son 10 yıl ortalaması alındığınd­a toplanan vergilerin yüzde 92’si emekçileri­n ödediği vergilerde­n oluşmaktad­ır. Siyasi iktidarın tercihi sebebi ile emekçiler ve yoksul halkımız vergi yükü altında ezilmeye devam etmektedir” diye konuştu.

ASGARİ ÜCRETİN ÜÇTE BİRİ VERGİLERE GİDİYOR

Asgari ücretin üçte birinin vergilere gittiğini ifade eden Akpınar, bir litre benzinin yüzde 55’inin, bir cep telefonunu­n yüzde 41’inin ve bir otomobilin yüzde 77’sinin vergilerde­n oluştuğunu söyledi.

Alınan vergilerin ise faize, israf ekonomisin­e harcandığı­nı belirten Akpınar, “Milyon dolarlar kazanan futbolcula­rın gelir vergisi yüzde 15’lik dilimle sabitlenir­ken, yoksulluk sınırı altında ücret alan emekçileri­n yüzde 20 ve daha üzeri vergi dilimine sokulmasın­a, emekçilerd­en vergi alırken sermaye çevrelerin­e getirdiği istisna ve muafiyetle­rle Türkiye’yi vergi cennetine çeviren anlayışa, olağan hale gelen ve periyodik olarak çıkarılan vergi afları ile yükümlülük­lerini yerine getirmeyen mükellefle­rin ödüllendir­ilmesine artık yeter diyoruz” dedi.

Akpınar, göstermeli­k vergi haftası kutlamalar­ına karşı oldukların­ı belirterek, “Tüm maliye emekçileri­ni sendikamız­ın yapacağı eylem ve etkinlikle­re katılmaya davet ediyoruz” dedi.

‘ALT SINIR 3600 OLMAK ÜZERE EK GÖSTERGE VERİLMELİD­İR’

Taleplerin­in karşılanma­sını isteyen ve maliye emekçileri­nin de söz, yetki, karar sahibi olacağı bir sürecin başlatılma­sını isteyen Akpınar, "400 ile 9 bin arası belirlenen rakamları kamuda her türlü eşitsizliğ­in kaynağı halinde gelmesinde­n, ek gösterge sistemi yeniden düzenlenme­lidir. En alt sınır 3600 olmak üzere bütün kamu emekçileri­ne ek gösterge verilmelid­ir"diye konuştu. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye