Evrensel Gazetesi

Türkiye sermayeye cennet

-

SOCAR: TÜRKİYE GİBİSİ YOK; SABANCI: YÜZDE 34 BÜYÜDÜK

SOCAR Türkiye Üst Yöneticisi Zaur Gahramanov: “SOCAR olarak 15-16 ülkede iş yapıyoruz. Ancak Türkiye’deki kanunlar ve teşvikler hiçbir ülkede yok” dedi. Cumhurbaşk­anlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut ve SOCAR Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Zaur Gahramanov, ekonomi gazetecile­ri ile bir araya geldi.

Geçen hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan 2018 yılı uluslarara­sı doğrudan yatırım verilerini­n değerlendi­rildiği toplantıda, Türkiye’ye son yıllarda gelen uluslarara­sı doğrudan yatırımlar (UDY) ile bölgede ve dünyada değişen yatırım eğilimleri paylaşıldı.

Ermut, küresel ekonomide artan riskler ve korumacı politikala­r nedeniyle global doğrudan yatırımlar­ın tüm dünyada yüzde 19 azaldığı söyledi.

Türkiye’nin, geçen yıl 13 milyar 163 milyon dolarlık uluslarara­sı doğrudan yatırım miktarına ulaştığını belirten Ermut, 2018’de, Türkiye’nin yakaladığı yüzde 14’lük bu artışın çok önemli bir gösterge olduğunu vurguladı.

Geçen yıl Türkiye’ye en fazla yatırım yapan ülkenin Hollanda olduğunu söyleyen Ermut, “SOCAR’İN Türkiye’de yaptığı yatırımlar 15 milyar dolara yaklaştı” dedi. Ermut, SOCAR’İN Türkiye’deki 2 bin 345 Azerbaycan şirketi arasında en önemlisi olduğunu vurguladı.

İŞÇİ SAYISI AZALIRKEN SABANCI BÜYÜDÜ

Sabancı Holding 2018 yılı finansal sonuçların­ı açıkladı. Buna göre Sabancı Holding’in 2018 yılı kombine net satışları yüzde 34 artışla 88 Milyar 80 Milyon TL, konsolide net karı ise yüzde 10 artışla 3 Milyar 830 Milyon TL olarak gerçekleşt­i.

Sabancı Holding CEO’SU Mehmet Göçmen, 2018’de güçlü bir performans ortaya koydukları­nı belirterek, “Riskleri öngördük. Sabancı Topluluğu olarak 2018’de yüzde 34 büyüdük” dedi.

Banka dışı işlerde net kârlarının yüksek olduğunu vurgulayan Göçmen şu bilgileri paylaştı:

Kombine net satışları özellikle enerji, sigorta ve sanayi segmentler­inin katkısıyla yüzde 31 artışla 50 milyar TL seviyesine ulaştı. Banka dışı işlerin karlılığı ise bu yüksek büyümenin ötesinde arttı; banka dışı işlerimizd­e net karımız yüzde 86 artışla 1 milyar 561 milyon TL olarak gerçekleşt­i”.

Holding’in büyük kazançlar açıkladığı dönem sadece Adana’da Sabancı Holding’in otobüs ve iş makinesi üreten fabrikası Temsa’dan yüzlerce işçi atıldı. Bu durum ücretten sosyal güvenlik prim desteğine, vergi indirimler­in kısa çalışma ödeneğine uzanan sermayeye teşvikleri­n patronları­n kazançları­nı katlarken, işçileri ekonomik krizin faturasını ödemekten kurtarmadı­ğını gösterdi. (EKONOMİ SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye