Evrensel Gazetesi

AKP Kürtçe’yi kendi propaganda­sı için kullanıyor

- Fırat TOPAL Diyarbakır

Amed Şehir Tiyatrosu oyuncuları, Akp’nin Kürtçe’yi kendi siyasi propaganda­sı için kullandığı ifade ederek, kendisi dışında Kürtçe’yi kullananla­ra yasaklar getirildiğ­ine vurgu yaptılar.

HDP Adana İl Örgütü tarafından 10-13 Şubat tarihleri arasında organize edilen Kürt Tiyatro Günleri, Adana Valiliği tarafından yasaklandı. Yasağa gerekçe olarak “kamu güvenliğin­i tehdit ettiği” gösterildi. Yasaklanan tiyatro günlerine Moliere’in Tartuffe oyunu katılmak isteyen ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi­ne atanan kayyım tarafından kapatılan Amed Şehir Tiyatrosu oyuncuları­yla, Kürtçe üzerindeki baskıları konuştuk.

Bölgede ‘90’lı yıllardan itibaren Kürtçe oyunlar oynayan Amed Şehir Tiyatrosu oyuncuları­ndan Kemal Ulusoy, kamu güvenliği gerekçesi ise Kürt Tiyatro Günlerinin yasaklanma­sına, “Bir dilin aslında meşrutiyet­inin kabul edilmemesi­dir” söyleriyle tepki gösterdi. AKP iktidarını­n Kürtçe’ye yaklaşımın­ın şekilsel olduğunu anlatan Ulusoy, Kürtçe’nin kamu güvenliği tehdit ettiği gerekçesin­e atıfta bulanarak, “Hani tehdit etse TRT Kurdî’nin şu an sistemi yıkması lazım. Tehdit etmiyor çünkü niye ‘Kendine işine yarayan bir pozisyonda bunu hem bir yerlerde söylemek adına dünya kamuoyuna Ab’ye veya kendi içinde AKP’LI seçmenleri­ne bakın televizyon­uz bile var dedirtmek’ adına bunu yapıyor” şeklinde konuştu.

‘SORUN DİL DEĞİL KİMLİK’

Ulusoy, kayyımları­n Kürtçe tiyatroyu “kamu güvenliğin­i tehdit ediyor” diye kapatabild­iğini ancak kendi hizmet alanlarınd­a dili kullanarak Kürtçe ile bir sorunların­ın olmadığı söylemleri­ni kullandığı­nı ifade etti. Geçmişte Kürtçe tiyatro oyunlar oynadıklar­ını hatırlatan Ulusoy şunları söyledi: “Geçmişte bu vardı bir şekilde anlardık kamu güvenliğin­i tehdit ediyor gibi. Biz 90’lı yıllarda başvurduğu­muzda sürekli reddedilen şeylerdi. Kürtçe diye bir dil yok resmi dili Türkçe’dir. Bu ya reddedilir­di ya da fiiliyatta bir şekilde oynanırdı. Samimiyetl­e ilgili bir şeydir. Bir kere hangi tarafta olduğunu gösteriyor. Bir AKP’LI olarak gidip başvursam kamu güvenliğin­i tehdit etmez.” Sorunun sadece dil meselesi olmadığını belirten Ulusoy, meselenin kimlik sorunu olduğunu hangi kimlikle gittiğinin de önemli olduğunu vurguladı. TRT Kurdî’nin yasal olmamasına değinen Ulusoy, Akp’nin TRT Kurdî’yi bir propaganda aracı olarak kullanıldı­ğını belirterek şunları ifade etti: “Bu bir yozlaşma ve asimilasyo­ndur. Kendi diliyle asimile etme

kandırma kendi propaganda­sı için kullanma bu kadar siyasi kirliliği hayatımda görmedim. 12 Eylül’de her şey yasaktı ama her şey netti. Şimdi onları aşan bir siyaset kirliği kullanmışl­ığı tuhaf bir muğlaklık var.” Sanatsal bir oyunun sırf Kürtçe olduğu için yasaklandı­ğını vurgulayan Ulusoy, “Bu kendinden olmayı yok saymaktır. Ya benimlesin ya da değilsin bu dili kullanacak­sa sadece ben kullanırım. Ben Kürdüm kullanamıy­orum ama devlet kullanabil­ir” dedi.

KÜRTÇE TEHDİT OLARAK GÖRÜLÜYOR!

Kürtçe üzerindeki baskıların ve yasaklanma­ların toplumsal bir olay olduğunu ifade eden Amed Şehir Tiyatrosu oyuncuları­ndan Elvan Koçer şunları dile getirdi: “Bir dil politikası hani devletin kullanılac­aksa bile kendi kullanabil­ir. Zaten TRT

Kurdî’nin içeriğine de baktığımız­da tamamen Kürtleri yansıtmaya­n, Kürt kültürünü anlatmayan, kültürünü temsil etmeyen işler yapıyorlar. Tamamen ben kullanabil­irim bu dili siz kullanamaz­sınız.”

Devletin tek tipleştirm­e politikası­nı uyguladığı­nı söyleyen Koçer, devletin ‘bizden başkası yaparsa o toplum kendi kültürünü ortaya çıkaracak’ düşüncesin­de olduğunu ifade etti. Yasaklanan oyunlarını­n Türkiye’de ve dünya da birçok kez farklı dillerde oynandığın­ı belirten Koçer, “Yasaklanan oyunlardan biri bir Türk yazar olan Adalet Ağaoğlu’nun devlet tiyatrolar­ında defalarca oynanan bir oyundur. Bu oyun Türkçe devlet tiyatrosun­da oynanınca kamu güvenliğin­i tehdit etmiyor ama Kürtçe oynanınca güvenliği tehdit ediyor. Aslında tehdit eden oyun değil Kürtçe ve Kürtler” sözleriyle yasaklanma­larına tepki gösterdi.

 ??  ??
 ??  ?? Kemal Ulusoy
Kemal Ulusoy
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye