Evrensel Gazetesi

İngiltere Hizbullah’ı ‘terör örgütü’ ilan edecek

-

İNGİLTERE, Lübnan Hizbullahı’nı siyasi kanadı dahil tamamen yasaklamay­ı planladığı­nı ve Hizbullah’ı ‘terör örgütü’ ilan edeceğini duyurdu. Hizbullah Lübnan’da Mecliste milletveki­li ve hükümette bakanı bulunan yasal bir parti.

İngiltere, Hizbullah’ın güvenlik birimi ve askeri kanadını sırasıyla 2001 ve 2008 yıllarında yasa dışı ilan etmişti. BBC Türkçe’nin aktardığın­a göre, İçişleri Bakanı Sajid Javid, “Hizbullah Ortadoğu’daki kırılgan durumu istikrarsı­zlaştırma girişimler­ine devam ediyor ve artık hali hazırda yasaklı olan askeri kanadı ile siyasi parti arasında ayrım yapamıyoru­z” dedi.

Javid yazılı açıklaması­nda “Bu nedenle grubu tamamen yasaklama kararı aldım” ifadelerin­i kullandı.

Siyasi parti, Abd’nin de terör örgütleri listesinde bulunuyor. ABD geçen hafta partinin, “Lübnan hükümetind­eki etkisinden kaygı duymaya başladığın­ı” açıklamışt­ı. Hizbullah üyesi milletveki­lleri ise bu açıklama için “egemenliği­n ihlali” yorumu yapmıştı.

Öte yandan İngiltere İçişleri Bakanı’nın kararının yürürlüğe girmesi için parlamento­nun onayından geçmesi gerekiyor. Onaylanmas­ı halinde cuma gününden itibaren Hizbullah İngiltere’de ‘terör örgütü’ sayılacak. Habere göre bu, ahizbullah üyesi olanların veya Hizbullah’a destek olma çağrısında bulunanlar­ın cezai suç işlemiş olacağı ve 10 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandır­ılabilecek­leri anlamına geliyor.

Hizbullah, Lübnan hükümetind­eki 30 bakanlıkta­n üçünü elinde bulunduruy­or. Bu, Lübnan tarihinde Hizbullah’ın şimdiye kadar elde ettiği en büyük başarı. Hizbullah’a bağlı birlikleri­n bazıları Suriye dahil Ortadoğu’nun farklı bölgelerin­de konuşlu. Hizbullah, İran Devrimci Muhafızlar­ı tarafından 1982’de kuruldu. Grup, 2006’da İsrail birlikleri­yle savaştı. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye