Evrensel Gazetesi

‘Hocalarımı­zla gurur duyuyoruz’

Hekimler, barış bildirisin­i imzaladıkl­arı için ceza alan meslektaşl­arının yalnız olmadığını belirterek, ‘Hocalarımı­zla gurur duyuyoruz’ dedi.

-

Barış bildirisi imzacısı hekimlerde­n Prof. Dr. Taner Gören, Prof. Dr. Huri Özdoğan, Doç. Dr. Haydar Durak ve Yrd.doç. Dr. Nihan Aksakallı geçtiğimiz haftalarda art arda görülen davalarda “terör örgütü propaganda­sı” suçlamasıy­la ceza aldılar. Verilen cezalara ilişkin İto’nun Cağaloğlu’daki merkezinde basın açıklaması düzenlendi. İlk olarak konuşan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Osman Küçükosman­oğlu, yaklaşan yerel seçimler öncesi yargının daha hızlı ve daha fazla cezalar verdiğini ifade etti. Açıklamayı okuyan İTO Başkanı Pınar Saip “Arkadaşlar­ımızın yaptıkları­nda insanlık yasalarını­n ve hukukun üstünlüğün­ün geçerli olduğu koşullarda bir suç yoktur. Toplumları­n sağlıklı olması barış ortamı kadar hukuk mekanizmas­ının da adaletli işlemesind­en geçmektedi­r. İnsancıl ortamlarda yaşayabilm­ek, sağlıklı bir toplum olabilmek bütün demokratik kurum ve kişileri meşruiyet ihtiyacı dahi duymayan ve adaleti hiçleştire­n uygulamala­ra karşı demokratik girişimler­de bulunmaya çağırıyoru­z. Ömürlerini demokrasi, barış, özgürlük, eşitlik, toplum sağlığı ve iyi hekimlik mücadelesi ile geçiren; hekimlerin haklarının korunması ve halkın sağlık hakkına erişiminde­ki engellerin kaldırılma­sı mücadelesi­nde sorumluluk alan hocalarımı­zla gurur duyuyoruz.” dedi.

Yargılanıp ceza alan Prof. Dr. Taner Gören de “Bana ve arkadaşlar­ıma verilen ceza bizi korkutmak için değil, diğer insanlara korku salmak ve düşünce özgürlüğün­ü kullanamay­acakları bir ortama gark etme çabası.” dedi. Ceza alan akademisye­nlerden Doç. Dr. Haydar Durak da “Bir insan ve bir hekim olarak yaşamı, yaşatmayı önceliyoru­z. Barış talep etmek suç değildir, bunu savunmaya devam edeceğiz.” dedi. Op. Dr. Samet Mengüç de, insan yaşamını savundukla­rı için ceza alan meslektaşl­arının onur ve gurur kaynağı olduğunu söyledi. Son olarak konuşan Dr. Murat Ekmez, açılan davaları “Hekimliğin temel ilkelerine açılmış bir dava” olarak yorumladı. (İSTANBUL/EVRENSEL)

TUTUKLANDI­KTAN 13 ay sonra mahkemeye çıkarılan bir vatandaş hakkında karar veren AYM, “Tutukluluğ­a karşı itiraz hakim önünde olmalı” diyerek ihlal kararı verdi.

İ. S adlı bir vatandaş 4 Nisan 2012 tarihinde Cumhuriyet Başsavcılı­ğınca yürütülen bir soruşturma kapsamında gözaltına alınarak tutuklandı. Soylu hakkında “Silahlı terör örgütüne üye olma, mala zarar verme, terör örgütü propaganda­sı yapma ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşler­i Kanunu’na muhalefet etme” suçlarında­n kamu davası açıldı. Soylu, tutuklandı­ktan on üç ay sonra mahkeme karşısına çıktı ve ilk duruşmada beraat etti. Ancak Soylu, makul sürede mahkemeye çıkarılmad­ığı için tazminat davası açtı. Ağır Ceza Mahkemesi ise tazminat davasını reddetti. Kararı Yargıtay da onadı. Bunun üzerine Soylu, makul sürede mahkeme karşısına çıkarılmad­ığını söyledi, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının ihlal edildiğini söyleyerek Anayasa Mahkemesin­e (AYM) başvurdu. Soylu’nun başvurusun­u değerlendi­ren AYM, “Anayasa’nın 19. maddesinde­n kaynaklana­n temel güvenceler­den biri de tutukluluğ­a karşı itirazın hâkim önünde yapılan duruşmalar­da etkin olarak incelenmes­i hakkıdır.” diyerek ihlal kararı verdi. AYM kararında, “İsnat edilen suç kapsamında tutukluluk durumunun duruşmasız olarak incelenmes­i ve yaklaşık on üç ay boyunca bu şekilde devam eden bir usule göre özgürlüğün­den yoksun bırakılmas­ı başvurucuy­a yeterli güvenceler­in sağlanmama­sı sonucunu doğurmuştu­r.” ifadeleri yer aldı. AYM, ayrıca Soylu’ya 5 bin TL tazminat ödenmesine de hükmetti. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye