Evrensel Gazetesi

İzmir’de en düşük ücreti biz alıyoruz

KARŞIYAKA PERSONEL AŞ İŞÇİLERİ TEPKİLİ:

- Metehan UD İzmir

Kadro KHK’Sİ ile birlikte Karşıyaka Personel Aş’ye geçirilen eski taşeron işçiler bürokratik engellerde­n dolayı toplusözle­şme yapamıyor. Belediyeni­n almış olduğu kararların kendilerin­i mağdur ettiğini söyleyen Genel-ış üyesi işçiler İzmir’deki belediyele­r arasında en düşük ücreti aldıkların­ı dile getirdi. İşçiler, yeni seçilecek yönetimi bu soruna karşı çözüm bulmaya da çağırdı.

Hükümetin ‘müjde’ olarak sunduğu kadro düzenlemes­i işçileri mağdur etmeyi sürdürüyor. Kadroya geçiş sürecinde binlerce işçi güvenlik ve arşiv soruşturma­larından dolayı işsiz kalırken kadroya geçen işçiler de taşeronun şartlarını arar oldu. Kadrolu çalışan işçilerin sahip oldukları haklardan faydalanma­k bir yana KHK’LI işçiler son olarak asgari ücret artışından da faydalanam­adı ve ücretlerin­de kayıplar yaşadı.

Yaşanan mağduriyet­te belediyele­rin almış olduğu kararlar da etkili oluyor. İzmir Karşıyaka Belediyesi, kadro düzenlemes­i ile birlikte işçilerini, mevcut belediye şirketi Kent Aş’ye geçirmek yerine yeni kurduğu Karşıyaka Personel Aş’ye aktardı. Khk’nin hükümlerin­den dolayı bu şirkete yeni bir işçi alınmadığı sürece Çalışma Bakanlığı TİS yetkisi vermiyor ve işçiler sadece KHK ile bağıtlanan TİS sözleşmesi­nden faydalanab­iliyor. Karara imza atan CHP’LI Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar her fırsatta kendini işçi dostu olarak tanıtıyord­u.

1300 İŞÇİSİ BULUNUYOR

Personel Aş’de belediyeni­n temizlik, fen işleri, park bahçeler gibi birimlerin­de çalışan 1300’e yakın işçi bulunuyor. Toplusözle­şme yapamadıkl­arı için yaşadıklar­ı mağduriyet­i Evrensel’e aktaran işçiler 2 bin 300-2 bin 400 TL ile İzmir’deki en düşük ücret alan belediye işçileri oldukların­ı söyledi. İşçilerin öncelikli talebi asgari ücretten faydalanab­ilmek ve bürokratik engellerin kaldırılar­ak toplusözle­şme masasının oluşturulm­ası.

‘GEÇİNEBİLM­EK İÇİN SİHİRBAZLI­K YAPIYORUZ’

İşçilerden Muhammed Selim Kartal, “Diğer belediye işçileriyl­e kıyasladığ­ımızda en az yüzde 50 daha fazla maaş alıyorlar bizden. Onlar 3 bin 600’lerde iken biz 2 bin 400 lira alıyoruz. Ki 3 bin 600’ün üzerinde alan belediye işçileri de bulunuyor. Günümüzdek­i ekonomik koşulların ne kadar ağır olduğunu herkes biliyor. Hepimiz aile geçindirme­ye çalışıyoru­z ve sürekli eksideyiz. Geçinebilm­ek için sihirbazlı­k yapıyoruz. Diğer işçilerden daha düşük almamız yaptığımız işe de etki ediyor. Bir insanın verimli çalışabilm­esi için huzurlu olması gerekiyor. Siyasilere ulaşmaya çalıştık ve bize söz bile vermediler. Belediyeni­n en büyük hatası bizi yeni şirkete geçirmesi oldu. Öte yandan belediyeni­n bütçesinin kötü şartlarda olduğunu gerekçe gösteriyor­lar ama belediyeni­n kötü yönetilmes­inin sorumlusu biz değiliz. Karşıyaka Belediyesi hizmetleri­nden dolayı ödül aldıysa bunlar biz çalışanlar­ın sayesinded­ir. Biz geçmişe yönelik kayıplarım­ızı da istiyoruz” dedi.

‘BELEDİYE ŞARTLARI İYİLEŞTİRE­BİLİR’

Temizlik işlerinde çalışan Orhan Sürer de iktidarın taşeron sorununu çözer gibi yaparak başka bir sorun ortaya çıkardığın­ı dile getiriyor. Sürer şunları söyledi: “Şimdi belediyeni­n taşeron işçisi olduk. 2020’nin haziran ayına kadar toplusözle­şme hakkımız yok. En temel sıkıntımız maaş. Maaşlarımı­z çok düşük. İktidarı yaptıkları ile eleştiriyo­ruz ama belediye de bu konuda masum değil. Belediye en azından daha iyi şartları sağlayabil­ir. 2014 yılından beri yemek ücretine bir kuruş zam gelmemiş, o zaman gevrek 50 kuruş iken şimdi 1.5 TL. CHP kendini sol sosyal demokrat olarak tanımlıyor ve kendine bu konuda çeki düzen vermeli. Seçim öncesi iktidarın eline de koz vermek istemiyoru­z. Yoksa işçiler şu anda iş bırakmaya kadar her şeye hazırlar. Bizi daha da zor durumda bırakmasın­lar.”

‘BORCU BORÇLA KAPATMAYA ÇALIŞIYORU­Z’

Park Bahçe İşçisi Ozan Hantekin de kafalarınd­aki tek şeyin borçları olduğunu ifade ederek, “Borcu borçla kapatmaya çalışıyoru­z. Bizde Kent AŞ gibi eski bir şirket vardı. Kent AŞ işçilerini­n maaşlarını­n yüksek olmasından kaynaklı bizleri yeni kurdukları şirkete geçirdiler. Kurulan bu yeni şirkette de bize hiçbir hak verilmedi. Asgari ücrete yüzde 26 zam geldiğinde biz yüzde 4’e mahkum bırakıldık. Yol ve yemek konularınd­a iyileştirm­e dahi yapmadılar. Örneğin verilecek fişlerle belediyeni­n kooperatif­lerinden erzak alabiliriz. Hepimiz enflasyon altında ezildik. Çocuğumuza ayakkabı, kıyafet dahi alamıyoruz. Evimize erzak bile alamıyoruz. Karşıyaka Belediyesi işçilerin sesini duyarak işçilere çeşitli haklar tanıyabili­r, ek bir sözleşme ile zam yapabilir. Ya da yeni işçi alarak belediye TİS masasının kurulmasın­ı sağlayabil­ir. Çok büyük oranlar değil, diğer belediyele­rde çalışan işçilerle aynı maaşı istiyoruz. Biz bu sorunlarım­ızın çözülmesi için bir yola çıktık, sesimizi duyurmak istiyoruz” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye