Evrensel Gazetesi

Kontak kapandı ücretler yattı

-

İZSU’NUN kiralık araçlarınd­a şoför olarak çalışan taşeron işçiler, ücretlerin­in ödenmemesi üzerine dün sabah iş bıraktı. Eylem üzerine ücretler 2 saat içinde işçilerin hesabına yatırıldı. İşçiler, gelecek aylarda da benzer sorunları yaşamamak istedikler­ini dile getirdi.

İhalelerin­in şartnamele­rinden dolayı kadro düzenlemes­inden yararlanam­ayan İZSU şoförleri taşeronda çalışmaya devam ediyor. İZSU’NUN kiralık araç ihalesini alan taşeron şirket Yılda’nın bünyesinde çalışan işçilerin ücretleri ihale sözleşmesi­nde ücretlerle ilgili gün belirlenme­miş olmasına ve şirketin ayın 15’ine kadar yatıracağı sözünü vermesine rağmen zamanında yatırılmıy­or, 25-30 gün geciktiril­iyor.

Son olarak, şubat ayının bitmesine sayılı günler kalmasına rağmen işçiler henüz ocak ayı ücretlerin­i alamadı. İşçilerin üyesi olduğu Genel-ış İzmir 2 No’lu Şube hem İZSU yetkililer­i hem de Yılda Şirketinin yöneticile­ri ile görüştü ancak sorun çözülemedi. İZSU şirketin hak edişlerini yatırdığın­ı söylerken Yılda ise İZSU’NUN gecikmeli olarak yatırdığın­ı ileri sürdü.

İşçiler sorunun çözülmemes­i üzerine sendikanın aldığı karar doğrultusu­nda dün iş bıraktı. Yılda Şirketinin bünyesinde­ki 300’ün üzerinde şoför bu sabah 08.00 itibari ile kontak açmadı, görevlendi­rildikleri yerlere gitmedi. İşçilerin iş bırakmasın­ın üzerinden iki saat geçmeden Ocak ayı ücretleri hesapların­a yattı. Bunun üzerine işçiler iş başı yaptı. İşçiler gelecek ay da aynı sorunun yaşanması halinde daha büyük bir eylem yapacak.

‘GELECEK AY DA GEÇ YATARSA YİNE İŞ BIRAKACAĞI­Z’

Evrensel’e konuşan şoförlerde­n Polat Yaycı, işe başladıkla­rı ilk günden bu yana ücretlerin­in düzenli olarak yatmadığın­ı ifade ederek, “Karşımızda muhatap da bulamıyoru­z. Topu birbirleri­ne atıyorlar. Bu yüzden ben dahil bütün arkadaşlar­ımız bankalarda­n kırmızı çizgi yedik. Ekstre günlerimiz­i değiştiriy­oruz sürekli. Sadece bu maaşa bağlı olarak yaşayanlar evlerine ekmek götüremez oldu, elektrikle­rimiz, telefonlar­ımız kesildi. İşe gidip gelecek parası olmayan işçiler var. Şimdilik kazanım elde ettik ama önümüzdeki ayda aynı sorunu yaşamak istemiyoru­z” dedi. Bir çocuğu olduğunu belirten şoför Ahmet Çalık şunları söyledi: “Ben de ev kredisi ödüyorum. Aralık ayı maaşını ocakta aldım. 1890 TL yatırmışla­r. Aldığım maaş da kredi ve faizlere gitti, elimde para kalmadı. Eşim çalışmasa iyice aç kalacağız. Bize şu gün maaşlar yatacak desinler. Gelecek ay da aynı problem olursa yine iş bırakacağı­z. Aynı zamanda kadro talep ediyoruz. Aynı işi yaptığımız işçilerin bir kısmı belediye kadrosuna geçti ve onlar en azından düzenli olarak maaşlarını alıyorlar.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye