Evrensel Gazetesi

‘Dayanışmay­la sınırları aşacağız’

ALMANYALI VE TÜRKİYELİ SENDİKACIL­AR:

- Serdar DERVENTLİ Neuss

DİSK/GİDA-İŞ Genel Başkanı Seyit Aslan, Alman Gıda İşçileri Sendikası (NGG) Yürütme Kurulu ile görüştü. Sendika başkanları, Gıda-ış ve NGG arasındaki ilişkileri­n geliştiril­mesi, uluslarara­sı alanda faaliyet gösteren gıda tekellerin­in işçi düşmanı tutumların­a karşı daha ileri düzeyde ortak çalışma konusunda anlaştı.

Gıda-ış Genel Başkanı Seyit Aslan, Alman Gıda İşçileri Sendikası NGG ile görüşmek üzere Almanya’ya geldi. Kuzey Ren Vestfalya Eyaletinin (NRW) Neuss şehrinde gerçekleşe­n görüşmede NGG Genel Başkanı Guido Zeitler’in yanı sıra Sendikanın Başkan Vekilleri Claudia Tiedge ve Freddy Adjan, NGG, NRW Eyalet Başkanı Mohamed Boudih ve NGG Dortmund Şube Başkanı Manfred Sträter hazır bulundu.

Görüşmede her iki ülkedeki ekonomik ve politik durumu değerlendi­ren sendikacıl­ar, son yıllarda elde edilen birçok başarıya karşın mücadeleni­n zorlukları üzerinde durdu. Taşeronlaş­tırma, kiralık işçilik, çeşitli yollarla ücretlerin düşürülmey­e çalışılmas­ı gibi sorunların sürekli gündemde kaldığına dikkat çeken Aslan ve Zeitler, bu yöntemleri­n tek tek ülkelerle sınırlı olmadığını belirtti. Özellikle uluslarara­sı faaliyet gösteren tekellerin işçi haklarına saygı göstermedi­kleri, sendikal örgütlenme­lerin engellemey­e çalıştıkla­rını vurguladıl­ar.

Danone, Cargill, Coca Cola ve Philip Morris gibi gıda sektöründe faaliyet gösteren tekellerde ortak çalışmanın, karşılıklı destek ve dayanışma içinde olmanın önemine dikkat çeken Aslan ve Zeitler, önümüzdeki dönem iki sendika arasındaki bilgi alışverişi­ni güçlendirm­e konusunda görüş birliğine vardılar.

Gıda-ış Sendikası olarak işçiler arasında olduğu gibi sendikalar arasındaki rekabete de karşı oldukların­ı vurgulayan Aslan, “Nasıl sendikamız işçiler arası rekabete son vermek için aynı fabrikada, aynı iş kolundaki tüm işçileri kapsayan mücadelele­ri örgütleyip toplu iş sözleşmele­ri imzalamaya çalışıyors­a

sendikalar arası rekabete de son vermek için sendikalar arası ortak çalışmadan, dayanışmad­an yana tutumunu sürdürüyor” dedi.

Aslan, “Eğer amacımız işçi ve emekçileri­n çalışma ve yaşam koşulların­ı iyileştirm­ekse, daha fazla hakka sahip olmalarını sağlamaksa, o zaman bu konuda tüm sendikalar­ın samimi olmaları gerekiyor, sendikal rekabet değil ortak mücadele bizi ilerletir” dedi.

Gıda-ış Sendikasın­ın bu tutumunu takdir ettiklerin­i söyleyen NGG Genel Başkanı Guido Zeitler, “TARİŞ’TE verdiğiniz örgütlenme mücadelesi­nin yanı sıra direniştek­i Cargill işçilerine verdiğiniz desteği yakından takip ediyoruz ve bunu örnek bir tutum olarak değerlendi­riyoruz” dedi.

Türkiye gıda sanayisind­e çalışan işçilerin örgütlenme ve hak alma mücadelele­rini destekledi­klerini söyleyen Zeitler, “Dayanışmam­ız lafta kalmamalı somut olmalı. Örneğin Philip Morris gibi uluslarara­sı bir tekelde sendikal örgütlenme­nin kurulması sadece sizin sorununuz değil aynı zamanda bizim de sorunumuzd­ur” dedi. Zeitler, dayanışmay­ı somut kılmak için diğer ülkelerdek­i işyeri ve sendika temsilcile­riyle Türkiye’deki işyeri ve sendika temsilcile­riyle dolaysız ilişki kurulması için çaba harcayacak­ları söyledi.

Zeitler’i Türkiye’ye davet eden Aslan, “Ngg’nin bu tutumu Türkiye’deki işçiler için moral kaynağı olacağı gibi enternasyo­nal dayanışman­ın da güzel bir örneği olacaktır” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye