Evrensel Gazetesi

Faciaların yolu böyle döşeniyor!

- Birkan BULUT Ankara

ANKARA-İZMİR YHT İNŞAATINDA UYARIDA BULUNAN MÜHENDİSLE­R GÖREVDEN ALINDI

Ankara-ızmir yüksek hızlı tren demir yolu yapım çalışmalar­ının kontrolünd­e az sayıda mühendis çalıştırıl­dığı, “zemin iyileştirm­e” uyarısında bulunan mühendisle­rin ise görevden alındığı ortaya çıktı. Kontrol için müşavirlik hizmet alımı yapılmayan etaplardak­i firmaların başında ise kamu ihalelerin­in vazgeçilme­zi Bayburt İnşaat geliyor!

Türkiye hâlâ Çorlu ve Ankara tren faciaların­daki ihmalleri tartışırke­n, yapım çalışmalar­ı devam eden Ankaraızmi­r yüksek hızlı tren (YHT) hattında yaşananlar insan hayatının ne kadar değersiz olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi! Ankara-ızmir YHT kapsamında ihale edilen Banaz-eşme, Eşme-salihli ve Salihli-manisa arası etaplarınd­a hükümete yakınlığıy­la bilinen firmalar, kontrol ve denetim için müşavirlik hizmet alımını büyük oranda yapmadı. Banaz-eşme arası 883 milyon 931 bin 266 lira bedel ile Bayburt İnşaat, Eşmesalihl­i arası Cengiz İnşaat, Kolin İnşaat, Özgün Yapı, Kalyon İnşaat, Bayburt Grup İş Ortaklığı yüklenicil­iğiyle 2 milyar 131 milyon 328 bin 620 lira bedel ile alt yüklenici olarak Bayburt-kolin İnşaat’a, Salihli-manisa etabı ise 396 milyon 156 bin 742 lira bedel ile Bayburt İnşaat’a verilmişti. Söz konusu alanda kamu ihalesinin toplamı yaklaşık 3.5 milyar lira.

SEN MİSİN DENETLEYEN!

KESK’E bağlı Birleşik Taşımacılı­k Çalışanlar­ı Sendikası (BTS) 3 etapta yaşanan usulsüzlük­leri kamuoyuna açıkladı. Açıklamaya göre üç etap içerisinde sadece Banaz-eşme kesiminde müşavirlik hizmet alımı yapılarak diğer etaplarda ise kontrolden kaçınıldı. Az sayıda mühendiste­n oluşan kontrol teşkilatı, müşavirlik hizmet alımı yapılmayın­ca uzun ve 24 saat çalışma yapılan hattı denetleyem­iyordu. 24 Ekim 2017 tarihli Demiryolu Yapım Dairesi yazısı ile yapılan atamaya göre; her üç etabın kontrol teşkilatın­daki ortak özellik kontrol amiri (inşaat mühendisi), kontrol şefi (inşaat mühendisi) ve 1 kontrol mühendisin­in aynı 3 kişi olması. Ancak Salihli-manisa Kesimi üç etap arasında ihale bedeli ve güzergâh uzunluğu en düşük olan yer olmasına karşın buradaki 3 kişiye ilave olarak ikisi jeoloji mühendisi ve biri inşaat mühendisi olmak üzere 3 kontrol mühendisi görevlendi­rildi.

Ayrıca gazetemizi­n edindiği bilgiye göre mühendisle­rin uyarısı zemin iyileştirm­e için yer altına yapılan kolonların boy ve çapındaki eksiklerin giderilmes­i oldu. Mühendisle­rin eksiklerin giderilmes­ini isteyerek hak ediş tarihi geldiğinde firmalara ödeme yapmaması üzerine olanlar oldu. Şirketlerd­en önce idare kontrole müdahale ederek firmadan taraf oldu. 14 Şubat 2019 tarihli atama kararıyla, Manisa hattında görevli ve BTS Üyesi Jeoloji Mühendisle­ri Ersin Kandemir ve Güven Kocabaş kontrol mühendisli­ği görevinden alındı. Ayrıca toplamda yaklaşık

236 kilometre uzunluğund­aki üç etapta sadece bir jeoloji mühendisi görevlendi­rildi.

GRUP MÜDÜRÜ İÇ YAZIŞMA İLE ATANDI

Bayındırlı­k Kontrol Teşkilatı Yönetmeliğ­i’ne göre Personel Dairesi ve Genel Müdürlük oluru alınmadan Demiryolu Yapım Dairesi Başkanlığı daire içi yazısı ile İşçi Mühendis unvanlı İnşaat Mühendisi Özgür Yılmaz’ın grup müdürlüğün­e getirildiğ­i belirtilir­ken, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda da işçi statüsünde olanların memur kadroların­a vekalet etmesinin mümkün olmadığına ilişkin hüküm ve açıklamala­r bulunuyor. Yaşananlar üzerine iki devlet memuru mühendisin

üye olduğu BTS, Devlet Demiryolla­rı İşletmesi Genel Müdürlüğün­e başvurdu. Sendika, yaşananlar­a ilişkin şu tespitlerd­e bulundu:

Q Uşak-ızmir arası kesimi 1. derece deprem bölgesi ve Batı Anadolu fay kuşağı üzerinde olduğu göz önünde bulundurul­duğunda altyapı çalışmalar­ı 1 kat daha fazla önem kazanmakta­dır.

Q Uygulamala­rın doğru ve projelerin­e uygun bir şekilde gerçekleşt­irilmesi, projelerin yapım maliyetler­ini ciddi oranda etkilediği gibi aynı zamanda telafisi mümkün olmayan can kaybının da önüne geçilebili­r.

Q Yaklaşık 174 kilometrel­ik kısım kontrol amiri, kontrol şefi ve 2 kontrol mühendisi ile denetlenme­ktedir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye