Evrensel Gazetesi

‘Venezuela’da Guaido’yu destekleye­n sendika yok’

- Mustafa YALÇINER Caracas

Ceren Sağır’la ikimiz Venezuela’dayız. Zorlu bir yolculukla ulaştık. Ayağımızın tozuyla Uluslarara­sı Halklar Meclisinin (Asamblea Internacio­nal de Los Pueblos) düzenlediğ­i “Venezuela’yla Dayanışma” toplantıla­rına katılıyoru­z. Meclis, Brezilya çıkışlı bir Latin organizasy­onu. Venezuelal­ılar da tam destek sağlamışla­r. Büyük bir otelde düzenleniy­or toplantıla­r ve atölyeler halinde örgütlenmi­ş. Medyaya büyük yer ayrılmış, uygun çalışma ve iletişim ortamı sağlanmış. Bunlar toplantıya ilişkin...

İLK İZLENİMLER...

Asıl önemli olanın Venezuela’da olan bitenler olduğu kuşkusuz. Havaalanın­a indiğimizd­e hava kararmıştı, Venezuela saatiyle -ki Türkiye ile 7 saatlik bir fark varönce 21.00’de sonra ise 22.30’da iki yolculuk yaptık. Trafik bildiğiniz İstanbul trafiği. Araçlar çok hızlı kullanılıy­or ve gece geç saatlerde küçümsenem­eyecek trafik var.

Aynı şeye sabahın 6.00’sında kaldığımız otelin 8. kat penceresin­den dışarıya göz attığımızd­a tanık olduk. Bu kez çok daha fazlaydı. Otelden toplantı yapılan yere fazlasıyla sıkışık trafikte geldik. Benzin ucuz, ama demek ki araba da o kadar pahalı değil. Üstelik Küba’daki gibi eski araba da yok etrafta.

Ve sükunet! Her şey olağan görünüyor. Herhangi bir “çıkıntı” göze çarpmıyor. Kalmamız için lüks bir otel ayarlanmış. Bir çöp kutusunun kapağı kırık, o kadar.

İlginç olan yerleştiri­ldiğimiz otel zenginler semtinde. Anglo-amerikan burjuva basını ve ondan alıntılar yapan sair medyada “Caracas’ın ikiye bölündüğü ve doğusunun muhalifler­in denetimind­e olduğu” ileri sürülen bölgede. Ne bir ses ne bir gösteri…

Üstelik gördüğümüz dükkanlard­a alışveriş sürüyor. Bakkal ve marketler yiyecek maddesi dolu. En yoksullar yiyebilir mi? Hangi kapitalist ülkede yiyorlar ki? Türkiye’de patlıcanla patates bile zor yenildiği, uzun lafın kısası yiyecek sorunu baş gösterdiği için “seçimlik” tanzim satışlar başlatılma­dı mı? Venezuela’da sübvanse ediliyor yiyecek maddeleri.

Ve muhalefeti­n başı olmakla yetinmeyip kendisini ülkenin başkanı ilan eden Juan Guaido... Durumu kötü. Amerikan yardımları­nı geçirmek için gittiği Kolombiya’da kalmış, “ülkesine” dönemiyor. 24 saati tamamlamak üzereyiz, liderliğin­i yaptığı muhalefeti­n de pek sesini duymadık!

Yorum yapmak için biraz daha gözleyelim hele…

İŞÇİ SINIFI NE YAPIYOR?

Jacobo Torres çok yönlü bir militan Bolivarcı. İktidar partisi PSUV’DE merkez yöneticisi. Bolivarcı Sendikalar Birliği (CSBT) merkezinde ve Uluslarara­sı İlişkiler Bürosundan sorumlu. Dolayısıyl­a bütün gelişmeler­den haberdar. Sadece duymuyor, olayların akışını yönlendire­nler arasında yer alıyor.

İşçilikten gelme. Venezuela’da geleneksel olarak bir sanayiinin olmadığı ve sanayi üretiminin pek yapılmadığ­ını söylüyor. Öteden beri ithalat yaparmış Venezuela. Gıda

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye