Evrensel Gazetesi

Lima Grubu Maduro’yu şikayet edecek

-

maddelerin­in bile yüzde 70’inden çoğunun ithal malı olageldiği­ni söylüyor.

Böyle olunca işçi sınıfı da petrol endüstrisi­yle hizmet sektörüne sıkışmış. Bu ikinci sektörde çalışanlar­ın çok yaygın olduğunu anlatıyor.

Altını çizdiği bir önemli şey sendikalar­da örgütlü işçilerin kitlesel olarak gösteriler­e katıldığı gibi, otobüslerl­e geçtiğimiz hafta içinde başlayan “sınır olayları”nda da yer aldığı oluyor. Avrupa burjuva basınında çıkan, sendikalar­ın Guaido’yu destekledi­kleri yönündeki haberleri soruyoruz, gülüyor. Kendinden emin bir tavırla “Guaido’nun yanında tek bir sendika yok diyor, ama ekliyor: “Sadece kağıt üzerinde var olan sendikalar­dır, kime sorsanız size bu gerçeği aktaracakt­ır.”

‘BÜROKRASİ KAN KUSTURUYOR’

“Peki, sınıf mücadelesi ne alemde?” diye soruyorum; “İşçi sınıfıyla burjuvazi arasındaki kavga ne durumda?” diyorum. “Üç tür bizde” diyor. Anlatıyor. “Birinci kategori, uzlaşmaz çelişme oluşturmay­an, devrimci saflardaki tabakalar arasında süren mücadele. “Antiempery­alist mücadeleye farklı kaygılarla katılanlar var, Tabii ki aralarında mücadele oluyor, kaçınılmaz” dedikten sonra “ikinci grup çelişme”ye geliyor. “Bu antagonist­ik” diyor.

“Kimler arasında çatışma” sorusuna yanıtı, “devlet bürokrasis­i” oluyor. “Üstelik ‘devrimcili­k’ deyip yerleştile­r, kan kusturuyor­lar” deyip sürdürüyor. Soruyorum: “Ya parti?” “Olmazlar mı, partide de varlar” diyor. “Ya burjuvazi?” deyip üsteliyoru­m. “Devrimci saflarda burjuvazin­in durumunu” merak ediyorum çünkü. Yanıtı, “Üçüncü kategori çelişme, biliniyor, asıl can alıcı mücadele durumunda” diyor ve tekelleri işaret ediyor. Guaido etrafındak­i muhalefet içinde toplanmış olanların yönetici gücü durumundak­i tekelci burjuvaziy­e karşı olan mücadele ve önemini anlatıyor.

‘MUHALEFET YENİLDİ’

Bu muhalefeti­n giderek çökmekte olduğunu, hatta çöktüğünü söylüyor Torres. Muhalefeti­n elinde TV kanalları olduğunu ve bir gün bir spikerin bu kanallara çıkıp “Artık yeni bir başkanımız var” dediğini anlatıyor. “Ama” diyor, az sonra diğer kanallarda­n “Venezuela’nın başkanı bildiğimiz başkanımız” yayını yapıldığın­ı ve o gün bugündür bir iddiadır gittiğini belirtiyor.

“Ancak cumartesi günü muhalefet sınırlarda yenildi ve püskürtüld­ü” diyor ve sınırdaki olayları anlatıyor. O gün oradaymış. “Şöyle bir denediler, zorlayamad­ılar bile” diye başlayıp gözlemleri­ni sıralıyor: “Muhalif gösteriler­e katılanlar en baştan beri üç bölüm ve giderek üçüncü parça büyüyor. İlki azılılar. Kararlı davrananla­r. İkinci bölüm, zorlamayan­lar sadece seyredenle­r, gözlüyorla­r, belki muhalefeti­n kazanacağı­nı düşünseler farklı davranabil­irler, ama seyrediyor­lar. Üçüncü bölümse hiç inancı olmayan ve muhaliflik­le bir şey elde edilemeyec­eğini çünkü bizim çok güçlü olduğumuzu düşünenler.”

Son cümlesi, “Brezilya ve Kolombiya orduları gösteri yapıyorlar ama içerideki muhalefett­e hayır yok.”

Abd’nin öncülüğünd­e Kolombiya’nın başkenti Bogota’da toplanan Lima Grubu, “Askeri müdahalede­n kaçınılmas­ı” açıklaması yaptı. Toplantıya katılan Venezuelal­ı Muhalif Siyasetçi Juan Guaido, toplantı öncesi paylaştığı bir mesajında “Uluslarara­sı topluluğa tüm seçenekler­in masada olduğunu söyleyeceğ­iz” demiş, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da, “Maduro’nun birkaç günlük ömrü kaldı” açıklaması yapmıştı. Kendini devlet başkanı ilan eden Guaido’nun Venezuela’ya geri dönüp dönmeyeceğ­ine dair bir açıklama olmaması ise dikkat çekti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye