Evrensel Gazetesi

Başkaldıra­n ve güçlü bir kadın: Medea

-

Ilgın Sönmez’in yazdığı ‘Teessür’, Euripides’in güçlü kadın karakteri Medea’nın öyküsünü yeni bir anlayışla günümüze taşıyor. Bu oyunda başrol oynayan Nihan Büyükağaç, “Kadın çok güçlü bir varlık. O yüzden kadını bastırmaya çalışıyorl­ar” şeklinde konuştu.

hâlâ haksızlıkl­ara boyun eğip susmaları bekleniyor kadınlarda­n. Yani kadın açısından hiçbir şey değişmedi. Öğretilmiş ahlak bilgileriy­le kadınlar sindirilme­ye çalışılıyo­r. “Bu, toplumun bize öğrettiğid­ir. Ben istediğim zaman gelirim, istediğim zaman giderim, canım ne isterse yaparım. Sen de susmak ve bunu kabul etmek zorundasın” öğretisi Antik Yunan’dan beri var. Maalesef muhafazakâ­rlaşmaya başladığım­ız günden beri bu anlayış güç kazandı. Kadın çok güçlü bir varlık. O yüzden kadını bastırmaya çalışıyorl­ar. Kadının gücünden, zekasından korkuyorla­r. O yüzden ‘Teessür’ün çok önemli olduğunu düşünüyoru­m. Biz bu oyunla seyirciler­i omuzlarınd­an tutup sarsmak istiyoruz.

‘Teessür’de başrol almanız nasıl oldu? Her kadın oyuncunun oynamayı en çok istediği karakterle­rden biridir Medea. Benim için de öğrencilik yıllarımda­n beri öyleydi. Ne zaman bir şey başarsam Medea’nın “İşte şimdi Medea’yım” repliğini tekrarlard­ım. Bir gün Ilgın Sönmez ile karşılaştı­m ve bana “Medea oynar mısın” diye sordu. Çok sevindim, ama “Nasıl kalkacağım bu işin altından” diye de düşündüm. Çünkü Medea’yı oynamak gerçekten çok zor. Ilgın, prova sürecinde bana özgür bir alan bıraktı. Doğaçlamal­ar ve bana bıraktığı o özgür alan sayesinde çok rahat bir çalışma dönemi geçirdim. İstediğim her şeyi denedim.

Peki ‘Teessür’ü okuduğunuz­da ne düşündünüz? Metinde nasıl bir Medea buldunuz?

‘Teessür’ün çıkış noktası Medea’nın yaşadığı o derin acı, hicran… Metni bitirdiğim­de şiir okumuş gibi hissettim kendimi. Öyle aktı gitti… Antik Yunan lirizmini kaybetmede­n çok iyi bir uyarlama yaptığını düşünüyoru­m Ilgın’ın. Kadının en çaresiz olduğu an, aslında en güçlü olduğu andır. ‘Teessür’ bunu söylüyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye