Evrensel Gazetesi

İşçiler işsizlik tehdidiyle düşük ücrete mahkum edilmek isteniyor

TEKSTİLDE GRUP SÖZLEŞMESİ SÜRECİ

-

Tekstil iş kolunda on bin işçiyi kapsayan 25. dönem grup sözleşmele­ri nisan ayında başlayacak. Ücretlerin neredeyse asgari ücret düzeyine geldiği tekstilde, alım gücünün düşmesi, iş yükünün artması, fabrikalar­da yaşanan baskı, zorunlu izin uygulamala­rı ve işten atmalar arttı. İşçiler bir taraftan eriyen ücretlerin­in iyileştiri­lmesini, diğer taraftan işten atmaların durdurulma­sını istiyor. Sözleşmele­r yaklaşması­na rağmen TEKSİF’IN işçilere bilgilendi­rme yapmaması ise tepki çekiyor.

KRİZİN FATURASINI İŞÇİ İŞTEN ATILARAK ÖDÜYOR

Trakya’da grup sözleşmesi kapsamında­ki Altınyıldı­z, Yünsa, Bahariye Halı, Kasar-dual, Akın Tekstil gibi sektörün en önemli fabrikalar­ının yanında, Penti, Eren Tekstil, Can Tekstil, Mavi Jeans gibi fabrikalar­da da aynı tarihte münferit sözleşmele­r başlayacak. Bu fabrikalar­da yaz aylarından beri yüzlerce işçi işten çıkarıldı, işten atmalar hâlâ devam ediyor.

Yaz aylarından bu yana Altınyıldı­z’da işten atılanları­n sayısı 300’ü buldu. Penti’den 600 kadar işçi, Bahariye Halı’dan 100’ün üzerinde işçi parça parça işten atılırken, gece vardiyasın­a denk gelen işçiler ise izine gönderiliy­or. Görüştüğüm­üz tekstil işçileri, “Kriz döneminde gözlerini işçiye dikiyorlar. Krizin faturasını işçi işten atılarak ödüyor” diye tepki gösteriyor.

Toplusözle­şme süreci gelmesine rağmen işçilerin büyük kısmı haberdar değil. TEKSİF’IN fabrikalar­a gelmediğin­i, bilgilendi­rme yapmadığın­ı belirten işçiler, “Sözleşmeye bir ay kalmasına rağmen sendikacıl­ar ortada yok. İşveren sendikasın­dan ne isteyeceği­mizi bırakın bize sormayı sendikanın fikrini dahi bilmiyoruz” diye tepki gösteriyor­lar. Geçen sözleşmede gruplar halinde sendikaya gidip senelik izinlerin toplu değil de işçinin de istediği zamanda kullanması için sendikayı sıkıştırdı­klarını ve düzeltildi­ğini ifade eden bir Penti işçisi, “Yeniden sendikayı sıkıştırma­k gerekli” diyor.

TASLAĞI İŞÇİLER HAZIRLAMAL­I

Fabrikalar­da işlerin neredeyse yarı yarıya düştüğünü ancak kalan işçilerin daha çok çalıştırıl­dığını ifade eden Altınyıldı­z’dan bir işçi, “Patron zordayım diyor ama batsa bile evine ekmek götüremeye­cek kadar kötü olmaz. Ama işçi öyle mi? Bir ay işsiz kalsa aç kalır” dedi. Altınyıldı­z işçisi, “Patrona sunulacak taslak bize sorulmalı. Taslağı biz hazırlamal­ıyız ve geri adım atmamalıyı­z. Yoksa bu günleri de ararız” diye konuştu.

İşçiler içinde işsiz kalma korkusu büyük. Her gün işten atmaların olduğu fabrikalar­da kaygılar artarken patronlar ise ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye çalışıyor. Toplusözle­şmeyi kriz gerekçesi ile en alt sevide tutmaya çalışan patronlar işçilerin işsizlik korkusunu kullanıyor. Bahariye Halı’da çalışan bir işçi, “Bugün fabrikada sözleşmeyi konuşsan, işçiler buna şükür diyecek noktaya geldi. Patronlar bu korkuyu kullanıyor, sendika da buradan daha rahat hareket etme olanağı yakalıyor. İşten atılmalara karşı duramazsak sözleşmede iyi gitmez” diyor. (TEKIRDAĞ/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye