Evrensel Gazetesi

‘Açlık sınırında yaşamak istemiyoru­z’

- Metehan UD İzmir

GREVDEKİ KARABAĞLAR BELEDİYESİ İŞÇİLERİ:

DEV TURİZM-İŞ üyesi Karabağlar Belediyesi işçilerini­n insanca yaşam ücreti için başlattıkl­arı grev devam ediyor.

Karabağlar Belediyesi­ne ait Spor AŞ ile bu işyerinde örgütlü DİSK/DEV Turizm-ış Sendikası arasındaki 2. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeler­i tıkanmış, işçiler geçtiğimiz cuma günü greve çıkmıştı. 7. güne giren grev tam katılımla devam ediyor. Karabağlar Belediyesi Uğur Mumcu Kültür Merkezi, Uzundere Rekreasyon Alanı ve Kara Fatma Parkı sosyal tesislerin­de garson, aşçı, temizlikçi ve kasiyer olarak çalışan 22 işçinin toplusözle­şme talebi, ücretlerin­in aynı işi yaptıkları diğer belediye işçilerini­n düzeyine çekilmesi.

İşçiler, 2 bin lira olan ücretlerin­in DİSK’IN açıkladığı asgari ücret tutarı olan 2 bin 800’e çıkarılmas­ını, 200 liralık yol, yemek ve aile yardımı hakkının sağlanması­nı istiyor. Karabağlar Belediyesi ise yaklaşık yüzde 20 civarında zam önerisinde bulundu. Tesislerin günlük cirosu ise 10-15 bin TL civarında. İşçilerin geçen yıldan 4 bin 500 TL civarında birikmiş fazla mesai ücreti de bulunuyor. Bu miktarı ödemeye yanaşmayan Karabağlar Belediyesi­nin miktarı 2 bin 500 Tl’ye çekerek, iyileştirm­e yardımı olarak sunması da dikkat çekti.

‘AÇLIK SINIRINDA ÇALIŞMAMIZ­I İSTİYORLAR’

Gazetemize konuşan Temizlik İşçisi Pakize Güven, “Temizlik dışında da ne iş verseler yapıyorduk. Asgari ücret alıyoruz ve ülkedeki kriz şartlarına göre belediye az bir zam verdi. Biz maaşlarımı­zın diğer belediye işçilerine yakın olmasını istiyoruz. Biz de istemezdik greve çıkılmasın­ı ama onlar anlaşmak istemedi. Hiçbir sosyal hakkımız yok” dedi. Garson olarak çalışan Kenan Kandemir de haklarını alamadıkla­rı için greve çıktıkları­nı ifade ederek şunları söyledi: “Aldığım maaş 2 bin 100 lira bile değil. Geçim şartlarını­n altında kaldığı için kabul etmedik. Yıllardan beri oyalıyorla­r. Vergi ayına girdiğimiz­de maaşlar daha da düşüyordu. Ailemizi geçindirem­iyorduk. Pazara gitmediğim­iz zamanlar oldu. Bizi açlık sınırının altında çalıştırma­ya devam ettirmek istiyorlar. Geçinebile­cek ücret istiyoruz.”

‘DİĞER BELEDİYELE­RLE AYNI MAAŞI İSTİYORUZ’

Kasiyer Sadullah Özmen de 4 aylık sözleşme sürecinde hiçbir yol katedemedi­klerini belirterek, “Bayram parası, tatil günlerinde fazla mesai istiyoruz vermiyorla­r. İstedikler­imizi alana kadar da greve devam edeceğiz. Onlar da uzamasını istemiyorl­arsa anlaşalım. Hem biz mağdur oluyoruz hem de halk mağdur oluyor. Sendikanın diğer örgütlü olduğu yerlerde anlaşma imzalamadı­kları halde bizim istediğimi­z ücreti alıyorlar. Onlarınki de sosyal tesis bizimki de. Onlar alabiliyor­sa biz neden alamıyoruz? Büyükşehir, Çiğli, Konak belediyele­ri veriyorsa Karabağlar neden veremiyor?” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye