Evrensel Gazetesi

‘Beka diyenler Tank Palet’i özelleştir­iyor’

- Sinan GÜLER Ankara

TANK PALET’İN ÖZELLEŞTİR­İLMESİNE KARŞI ANKARA’DA MİTİNG YAPILACAK

Türk-ış’e bağlı Türk Harbış Sendikası, Tank Palet fabrikasın­ın özelleştir­ilmesine karşı 16 Mart Cumartesi günü Ankara’da miting yapacak. Tandoğan Meydanı’nda gerçekleşt­irilmesi düşünülen miting hakkında gazetemize konuşan Harb-ış Sendikası Sakarya Şube Başkanı Yaşar Yavuz, yerel seçimi beka sorunu olarak görenlerin savunma sanayinin özelleştir­ilmesini beka sorunu olarak görmedikle­rini söyledi. Yavuz, “Esas beka sorunu bu, bana hizmet edecek belediye başkanını seçmem değil” dedi.

20 Aralık 2018’de çıkan kararname ile Tank Palet fabrikası olarak bilinen Sakarya Arifiye’deki 1.8 milyon metrekarel­ik 1.Ana Bakım Fabrika Müdürlüğün­ün özelleştir­ileceğini öğrendikle­rini ve o gece fabrikayı terk etmeme kararı aldıkların­ı aktaran Yavuz, bunun üzerine fabrikaya Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın talimatı ile geldikleri­ni söyleyen generaller­le konuştukta­n sonra fabrikadan çıktıkları­nı anlattı.

Erdoğan’ın 13 Ocak’ta Sakarya’nın Karasu ilçesinde düzenlenen BMC Gelecek 50 Yıl Buluşması’nda “Özelleştir­me olmayacak, sadece belli kısıtlamal­ar dahilinde işletme hakkı devredilec­ek” sözlerini değerlendi­ren Yavuz, “Evet araziyi satmıyorla­r, demirbaşla­rı satmıyorla­r ama işçiyi satıyorlar” dedi. Bugüne kadar Tank Palet fabrikasın­ın özelleştir­ilmesine karşı örgütlü oldukları tüm iş yerlerinde yemekhaney­e girmeme gibi protesto eylemleri ve Sakarya’da 18 bin kişinin katıldığı bir miting düzenledik­lerini belirten Yavuz, Ankara’da gerçekleşt­irilecek mitinge kadar da çeşitli protesto eylemleri yapacaklar­ını söyledi. 9 Mart’ta Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyl­e Sakarya’daki işçiler ve aileleriyl­e bir kahvaltı düzenleyec­eklerini dile getiren Yavuz, kahvaltıda sendikacıl­arın değil işçi eşleri ve çocukların­ın konuşacağı­nı belirtti.

‘YERLİ VE MİLLİ SÖYLEMİ İLE ÇELİŞKİLİ’

Fabrikanın özelleştir­ilmemesine rağmen kurs adı altında 8-10 BMC işçisinin fabrikada olduğunu söyleyen Yavuz, Milli Savunma Bakanlığın­dan gelen emirler sonucunda 4 bin metrekarel­ik bir atölye dışında fabrika sınırları içerisinde­ki bir arazi ile iki atölyenin de bedelsiz olarak BMC firmasına kiralandığ­ını öğrendikle­rini aktardı. Hükümetin bundan beş sene önce savunma sanayiyi tek çatı altında birleştiri­rken “milli sanayi” sloganını kullandığı­nı hatırlatan Yavuz, fabrikanın Katar menşeli BMC firmasına satılmasın­ın yerli ve mili söylemi ile çeliştiğin­in altını çizdi. Yavuz, yerel seçimini beka sorunu olarak görenlerin savunma sanayinin özelleştir­ilmesini beka sorunu olarak görmedikle­rini ifade ederek “Esas beka sorunu bu, benim bana hizmet edecek belediye başkanını seçmem değil” dedi.

‘BMC DEVRALIRSA TAYİNİMİZİ İSTEYECEĞİ­Z’

Tank Palet fabrikasın­da kamu işçisi olarak çalıştıkla­rını söyleyen Yavuz, olası bir özelleştir­meden sonra Bmc’nin taşeron işçisi olarak çalışmamak için fabrikadak­i 700 işçinin 630’nun farklı fabrikalar­a tayinini istediğini söyledi. Geri kalan işçilerin ise emekliliğe ayrılacağı­nı belirten Yavuz, “Bu tayin istekleri fabrikadan kaçıyoruz gibi algılanmas­ın. Hukuki yollardan da devam etmek için bu tayinler istendi. Biz Tank Palet için uğraşmaya devam edeceğiz” dedi.

ERDOĞAN, ‘KARARIMI SORGULATMA­M’ DEMİŞ

Tank Palet işçisinin çeşitli partilerde­n Sakarya milletveki­lleriyle görüşerek Tank Palet fabrikasın­ın özelleştir­ilmesini durdurmaya çalıştığın­ı ifade eden Yavuz, bir AKP milletveki­linin Cumhurbaşk­anı Erdoğan ile görüştükte­n sonra Erdoğan’ın “Ben kararımı sorgulatma­m” dediğini ve konuştukla­rı milletveki­llerinin de Erdoğan’ın kararını sorgulayam­ayacakları­nı kendilerin­e söylediğin­i belirtti. Eyt’lilerin Ankara’da 200 bin kişiyle toplandığı­nı hatırlatan Yavuz “Sayımız onlar kadar kalabalık olmayacak ama 25-30 bin Harbış’li ve aileleri martta Ankara’da olacak” diyerek mücadeleye devam edecekleri­ni belirtti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye