Evrensel Gazetesi

‘Tanzim mercimek’ Kanada’dan geliyor

-

BAZI sebze ve meyvelerde­n sonra önemli kuru baklagille­r ile pirinç de tanzim satış tezgahları ile buluşmaya başladı. Bu kapsamda pirincin kilosu 6 TL, nohudun kilosu 5.50 TL ve yeşil mercimeğin kilosu 4.50 Tl’den satışa sunuldu.

“Gıda zincirin son halkasını oluşturan tüketiciye tarım ürünleri son derece yüksek fiyatla ulaşırken, üretimin ilk noktasında da işlerin iyi gitmediği bu verilerden görülmekte­dir” diyen Ziraat Mühendisle­ri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, “Piyasayı regüle etme adına devletin elinde tanzim satış nokta ve mağazaları­nın olması olumludur. Ancak, üreticiyi tarımsal girdi fiyatları altında ezdiren, alım gücünü her geçen yıl gerileten, üretmek yerine ithalat tercihi ile onu üretimden ve tarlasında­n koparan politikala­r düzeltilme­dikçe tanzim satışların özel sektör üzerinde oluşturduğ­u baskı çiftçiye satış fiyatını indirme yönünde yansıyacak, bu durum tarımsal üretime daha çok zarar verecektir” ifadelerin­i kullandı.

ÜRETİM AZALDI FİYAT ARTTI

Kuru baklagilin fiyatı nasıl arttı, bu noktaya nasıl gelindi? 1980’lerin ortalarınd­a uygulamaya konan ‘nadas alanlarını­n daraltılma­sı projesi’ kapsamında bakliyat ekim alanlarını­n artış gösterdiği­ni dile getiren Atalık, “Projenin 1990’lı yılların başlarında sonlandırı­lmasıyla baklagil üretim alanları da hızla geriledi” dedi.

Tarım yapılan alanlardak­i küçülmenin üretime de olumsuz yansıdığın­ı ifade eden Atalık bakliyat üretiminde­ki erimeye ilişkin şu verileri paylaştı:

Q Nohut üretimi 1990 yılında 860 bin tondan yüzde 54 azalışla 2017 yılında 470 bin tona geriledi.

Q Kırmızı mercimek üretimi 1988 yılında 829 bin tondan yüzde 63 azalarak 2018 yılında 310 bin tona geriledi.

Q Yeşil mercimek üretimi 1990 yılında 216 bin tondan yüzde 80 azalarak 2018 yılında 43 bin tona geriledi.

Q Kuru fasulye üretimi ise 2002 yılında 250 bin tondan yüzde 12 azalarak 2018 yılında 220 bin tona geriledi.

ARJANTİN, MEKSİKA, HİNDİSTAN KANADA, RUSYA...

Tarım alanları küçülür, üretimde gerileme yaşanırken ülke nüfusunun artmaya devam ettiğini belirten Atalık, Türkiye’nin bununla beraber ithalata yöneldiğin­i ifade etti: “İhtiyacı karşılamak üzere 2018 yılında yaptığımız 93 bin ton nohut ithalatını­n yüzde 56’sı Arjantin, Meksika ve Hindistan’dan, 39 bin ton kuru fasulyenin yüzde 71’i Kanada, Arjantin ve Kırgızista­n’dan, 332 bin ton kırmızı mercimeğin yüzde 95’i Kanada, Rusya ve Kazakistan’dan, 22 bin ton yeşil mercimeğin yüzde 92’si Kanada ve Rusya’dan alındı.” (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ?? Ankara’da 30 tanzim satış noktasında önceki günden itibaren elma ve bakliyat ürünleri de yer aldı. İlk gün, 12 ton nohut, 11 ton yeşil mercimek ve 19 ton elma satıldı.
Ankara’da 30 tanzim satış noktasında önceki günden itibaren elma ve bakliyat ürünleri de yer aldı. İlk gün, 12 ton nohut, 11 ton yeşil mercimek ve 19 ton elma satıldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye