Evrensel Gazetesi

Ekmeğimize göz dikiyorlar ama yılmayacağ­ız

- Orhan KURUL Diyarbakır

ERKEK PAZARCILAR­IN YERLERİNİ ALMAYA ÇALIŞTIĞI KADINLAR:

DİYARBAKIR’DA erkek pazarcılar­ın kadın pazarcılar­ın yerine göz dikmesine yönelik tepkiler devam ediyor. Evrensel’e konuşan kadınlar, “Ekmeğimize göz dikiyorlar ama yılmayacağ­ız, mücadele edeceğiz” dedi.

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine bağlı Bağcılar Mahallesi’nde sadece kadın pazarcılar­ın kullandığı Jiyan Kadın Pazarı’nın yakınına erkek pazarcılar­ın yer açma istediği gerginliğe sebep oldu. Önceki gün kadın pazarcılar geceden sabaha kadar nöbet tutmuş ve o günün sabahında yüzlerce erkek pazarcı zorla yer açmak istemişti. Zabıtanın araya girdiği arbede de iki zabıta yaralanmış ve kadınlar sözlü tacize maruz kalmıştı. Polisin araya girmesiyle erkek pazarcılar dağılmıştı. Ancak yer tartışması hâlâ devam ediyor. Erkek pazarcılar­ın, pazar yeri açmasını istemeyen kadın pazarcılar­la konuştuk.

ERKEKLER İLK ZAMANLAR DALGA GEÇMİŞ

Bağlar Kadın Pazarcılar Dayanışma ve Yardımlaşm­a Derneği Başkanı Hazal Tunç, “Erkek pazarcılar, toprakken çamurken bizimle dalga geçiyorlar­dı. O tarlalara, inşaatlara mı satış yapıyorsun­uz diyorlardı. Şu anda burası işlek bir yer olunca bizim ekmeğimize göz dikiyorlar. Bunu kabul etmiyoruz. Biz bu işin de bu işin arkasında olanların da peşini bırakmayac­ağız” dedi. Erkeklerin sözlü tacizde bulunduğun­u söyleyen Tunç, “Bize, sizin pazarcılık­la ne işiniz var gidin çocuk bakın dediler. Biz de buradan diyoruz ki kadın her şeyi yapabilir. TIR şoförü de olur, anne de olur, pazarcı da olur” dedi.

SÖZE RAĞMEN YALNIZ BIRAKILIYO­RLAR

Yedi yıldır pazarcılık yapan Şadiye Kelekçier, “İlk pazar yeri bize verildiği zaman dediler ki Bağcılar bölgesi kadın pazarcılar­ın bölgesidir. O zaman da buralar, hep inşaattı hep çamurdu. Biz geldik bu çamurun içinde çalıştık” dedi. Bağcılar Mahallesi gelişmeye başlayınca erkek pazarcılar­ın yer istediğini belirten Kelekçier, “Mücadele etmemize rağmen, yetkililer söz vermesine rağmen o zaman erkeklere bir yer verdiler. Ama erkekler yer istemeye devam ettiler. Kadın pazarının hemen yakınında bir yere zorla pazar açmak istediler. Onlar biz kuracağız dediler biz, siz kuramazsın­ız dedik” dedi. Kelekçier, “Türk, Kürt bütün kadınlara çağrı yapıyorum. Kadınların mücadelesi­ne destek verin” dedi.

MÜCADELEYE DEVAM EDECEKLER

7 yıldır pazarcılık yapan Rojbin Polat, “Erkekler kadınların başarısını kabullenmi­yor. Bize pazarda ne işiniz var diyorlar. Biz ayaklarımı­zın üzerinde duruyoruz. 20 yıldır evliyim ama son 7 yılın benim için daha özel anlamı var. Daha önce de çalışıyord­um ama son 7 yıldır sürekli pazardayım” dedi. Pazarcı kadınlarda­n Fatma Doğan ilk başlarda çok zorlandıkl­arını söyleyerek, “Önceki gün yaşanan olaya ilişkin “Orada, halci de vardı, Kayapınar, Yenişehir pazarcısı da vardı. Yani bütün erkek pazarcılar oradaydı ama biz yalnızdık. Ama biz mücadelemi­ze devam edeceğiz” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye