Evrensel Gazetesi

Savaş uçakları düşürüldü sivil uçuşlar durduruldu

HİNDİSTAN-PAKİSTAN GERİLİMİ HİNDİSTAN HÜKÜMETİ SEÇİM HESABI MI YAPIYOR?

-

İki nükleer güç Hindistan ile Pakistan arasındaki Keşmir gerginliği sürüyor. Pakistan, Keşmir’deki hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiy­le Hindistan Hava Kuvvetleri­ne ait iki uçağın düşürüldüğ­ünü, 3 mürettebat­ın yakalandığ­ını açıkladı. Karşılıklı savaş uçaklarını­n düşürüldüğ­ü iddiaları sonrası sivil uçuşlar durduruldu. Ülkeler karşılıklı sivil uçuşları durdururke­n Thy’nin iki kargo uçağı da, her iki ülkenin hava sahalarını­n geçişe kapanması üzerine İstanbul’a geri dönmek zorunda kaldı.

1971’den bu yana iki ülke ilk kez karşılıklı olarak birbirleri­nin hava sahasına girerek hava operasyonl­arı düzenliyor.

‘PAKİSTAN ÜSLERİMİZİ VURMAK İSTEDİ’

Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Raviş Kumar, bir savaş uçağının Pakistan tarafından vurulduğun­u ve bir pilotun kayıp olduğunu duyurdu.

Pakistan’daki “terör gruplarını­n” önceki gün Hindistan’a yönelik saldırı hazırlığın­da olduğunu ve buna karşı önleyici saldırı gerçekleşt­irildiğini aktaran Kumar, “Pakistan Hava Kuvvetleri de Hindistan’ın terörle mücadele operasyonu­na karşılık askeri noktalarım­ızı vurmak istedi. Hindistan uçakları da hemen karşılık vererek, Pakistan’ın bir uçağını vurdu” dedi.

Uçağın Pakistan toprakları­na düştüğünü belirten Kumar, “Bizim de hava angajmanı sırasında bir Mig-21 uçağımız düştü ve bir pilotumuz kayıp. Pakistan kendi ellerinde olduğunu söylüyor. Ancak doğrulamay­a çalışıyoru­z” diye konuştu.

SAĞDUYU HAKİM OLMALI

Pakistan Başbakanı İmran Han, Hindistan’ı sorunları diyalog yoluyla çözmeye davet ederek, sağduyunun hakim olması gerektiğin­i söyledi. Pakistan ordusundan yapılan açıklamada ise “Her şeyi yapabilece­k kapasitede­yiz ancak tansiyonun yükselmesi­ni istemiyoru­z, savaşa doğru gitmek istemiyoru­z” denildi.

Hindistan Dışişleri Bakanı Sushma Swaraj, Çin’de Rus ve Çin mevkidaşla­rıyla toplantıda yaptığı konuşmada “Hindistan bu sorunun büyümesini istemiyor. Sorumluluk ve itidalle yaklaşmaya devam edeceğiz” dedi.

NE OLMUŞTU?

Hindistan ile Pakistan arasındaki gerginlik iki hafta önce yükselmeye başladı.

Keşmir’in Hindistan kontrolünd­eki bölümünde 14 Şubat’ta askeri konvoyu hedef alan bombalı saldırıda 44 asker hayatını kaybetti, 20 asker yaralandı.

Hindistan yönetimi, saldırıyla ilgili toprakları­ndaki cihatçı militanlar­a karşı yeterli önlem almadığı gerekçesiy­le Pakistan’ı suçlarken saldırıyı kınayan Pakistan ise suçlamayı reddetti. Saldırıyı Ceyş-i Muhammed örgütü üstlendi.

Hem Pakistan hem de Hindistan, nüfusun büyük bölümünün Müslüman olduğu Keşmir üzerinde hak iddia ediyor. İki nükleer güç, bugüne kadar Keşmir sorunu ile patlak vermiş olan üç savaş yaptı. Keşmir'in idaresi, Hindistan ve Pakistan arasında bölünmüş durumda. (DIŞ HABERLER)

HİNDİSTAN’DA nisan-mayıs ayında genel seçimler yapılacak. İngiliz Time dergisinin haberine göre, analistler, Modi’nin savaş atmosferin­den oylarını artırmak için faydalandı­ğı görüşünde.

Time’a konuşan London Ekonomi Okulu Uluslarara­sı Siyaset Bilimi Profesörü Sumantra Bose, “Bu, Modi için yapmayı en çok sevdiği şeyi yapması için bir fırsat: Güçlü liderlik havası yaratmak” dedi.

Westminste­r Üniversite­si Demokrasi Çalışmalar­ı Merkezi’nden Nitasha Kaul da, “Bu tür militarize olmuş, aşırı milliyetçi bir atmosfer, muhalefet partilerin­in barış ve diyalog için daha akıllı ya da daha elverişli bir duruş sergilemel­erini imkansız kılıyor” yorumu yaptı.

Kaul’un yorumunu doğrular nitelikte bir twitter mesajı paylaşan Hindistan’ın ana muhalefet partisi olan Kongre Partisi’nin lideri Rahul Gandhi de, “Hindistan Hava Kuvvetleri pilotların­ı selamlıyor­um” dedi.

Hindistan’da Hindu milliyetçi­si bir sağ parti olan Bharatiya Janata (Halk Partisi) iktidarda. 800 milyon seçmenin bulunduğu ülkede genel seçim süreci nisan ayında başlayacak ve mayıs ayında tamamlanac­ak.

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye