Evrensel Gazetesi

Fincancı, Önderoğlu ve Nesin’e 7.5 yıla kadar hapis istemi

ÖZGÜR GÜNDEM DAVASI:

- Cansu PİŞKİN İstanbul

KHK ile kapatılan Özgür Gündem Gazetesi ile dayanıştık­ları için “örgüt propaganda­sı yapmak” suçlamasıy­la yargılanan Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazetecile­r Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Gazeteci-yazar Ahmet Nesin’in yargılandı­kları davanın dokuzuncu duruşması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesin­de görüldü. Duruşmada Fincancı ve Önderoğlu ile avukatları hazır bulundu.

Mütalaasın­ı sunan savcı, Fincancı, Önderoğlu ve Nesin’in ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenli­ği’ yaptığı 30 Mayıs 2016, 18 Mayıs 2016 ve 7 Haziran 2016 tarihli gazete sayılarınd­a çıkan haber başlıkları­nı okudu. Savcı, Fincancı, Önderoğlu ve Nesin’in “Terör örgütü propaganda­sı yapmak”, “Suç işlemeye tahrik”, “Suçu ve suçluyu övme” iddialarıy­la 1.5 yıldan 7.5 yıla kadar hapisle cezalandır­ılmasını istedi.

Önderoğlu ve Fincancı, esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulunmak için süre talebinde bulundu. Fincancı’nın Avukatı Meriç Eyüboğlu, dosyada savcı değişikliğ­i olduğunu belirterek, mütalaanın, usul ve yasaya uygun olmadığını ifade etti: “Dün itibariyle sorduğumuz­da mütalaa hazır değildi. Ancak dünden bugüne hazır olmuş. Hızlı hazırlandı­ğı için de bir dizi eksiklik var. Hangi cümle ya da cümleler suçun oluşmasına neden olmuş belirtilme­miş” dedi.

Avukat Özcan Kılıç da mütalaada suça ilişkin ayrıntılar­ın olmadığına vurgu yaptı. Kılıç, “Sanıkların genel yayın yönetmenli­ği bir günlük bir görev süresi. Künyede isimleri bir gün yer aldı. Yargılama sürecinde talep etmemize rağmen sanıkların genel yayın yönetmenli­ğini prosedürle­re uygun şekilde kabul edip etmedikler­i, mevcut sözleşmele­ri bulunup bulunmadığ­ının araştırılm­ası yapılmamış­tır. Araştırma yapılmadan verilen mütalaanın eksik olduğunu görüyoruz” diyerek ek mütalaa talep etti.

DURUŞMA 15 NİSAN’DA

Ara kararını açıklayan mahkeme, mütalaanın düzenlenme­si için dosyanın iddia makamına gönderilme­si talebini reddetti. Esas hakkındaki savunmalar için süre talebini kabul eden mahkeme duruşma için 29 Mart tarihini verdi. Avukat Kılıç, bu tarihin erken olduğunu savununca mahkeme başkanı, “Yakın tarih verince cezalandır­acağız gibi algılanmas­ın. Biz burada bağımsız mahkemeler­ce yargılama yapıyoruz. Terör mahkemesi olduğu için biriken dosyalar var o yüzden erken tarihe verdik.” dedi. Bir sonraki duruşma, avukatları­n takviminin uygun olmaması sebebiyle 15 Nisan, saat 10.00’a ertelendi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye