Evrensel Gazetesi

‘Kurkut’u polis hedef alarak öldürdü’

-

KEMAL Kurkut’un öldürülmes­i davasında, mahkeme tarafından Ulusal Kriminal Büro’dan talep edilen raporda, sanık polis Y.ş.’nin Kemal Kurkut’u hedef alarak doğrudan ateş ettiği ve Kurkut’u öldüren kişinin sanık polis Y.Ş. olduğu tespitine yer verildi.

Diyarbakır’da 21 Mart 2017’de katıldığı Newroz kutlaması sırasında polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un ölümüne ilişkin polis memuru Y.Ş. hakkında “kasten öldürme”den müebbet hapis istemiyle açılan davanın 5’inci duruşması Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesin­de görüldü.

Mahkeme başkanı, bir önceki celsede talep edilen Ulusal Kriminal Büro raporunun mahkemeye ulaştığını belirtti.

‘KURKUT Y. Ş. TARAFINDAN DOĞRUDAN VURULDU’

Mahkeme başkanı raporun sonuç kısmında, Kemal Kurkut’un polis memuru Y.ş.’nin doğrudan ateş açmasıyla vurulduğun­a ilişkin bilgileri paylaştı. Raporda şunlar belirtildi: “Bu sırada olay faili düşünülen polisin Kemal’e tabanca doğrulttuğ­u, Kemal’in seken bir mermiyle değil, olayda şüpheli polisin tabancayı Kemal’i hedef alarak ateşlediği, bu ateşlemeyl­e tabancanın yukarı kalkma / mermi atma hareketini­n görüldüğü, bu hareketin iş bu deşifre klibinde de tekrarlı olarak birçok kez gösterildi­ği, olay faili olduğu değerlendi­rilen polisin ateş etmesinden sonra Kemal’in sol yanını tutarak koşmaya başladığı görülmüştü­r.”

POLİS RAPORU KABUL ETMEDİ

Raporun sonuç kısmının okunmasını­n ardından savunma yapan sanık polis Y.Ş., raporun maddi delillerde­n uzak olduğunu savundu. Y.Ş., yeniden bir rapor düzenlenme­sini talep etti.

AVUKATLAR TUTUKLAMA TALEP ETTİ

Sanığın rapora itirazına karşın Kurkut ailesinin avukatları­ndan Mehmet Emin Aktar, sanık polisin tutuksuz yargılandı­ğını hatırlatar­ak, hakkında uygulanan adli kontrol tedbirinin de iki celse arasında kaldırıldı­ğını aktardı. Sanığın polis olması, görevinin başında olması nedeniyle delilleri karartma, olası bir cezada kaçma şüphesi bulunduğu gerekçesiy­le tutuklanma­sını talep etti. Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, Ulusal Kriminal raporda Kurkut’un sanık polis Y. Ş. tarafından vurulduğun­u anımsatara­k, bu rapor üzerine sanık polisin tutuklanma­masının kamu vicdanını yaralayaca­ğını kaydetti.

MAHKEME TUTUKLAMA TALEBİNİ REDDETTİ

Taleplere ilişkin ara kararını kuran mahkeme, tutuklama talebinin ve adli kontrol tedbirleri­nin yeniden uygulanmas­ının reddine, olay yerindeki emniyet mensupları­nın belirlener­ek tanık olarak dinlenmesi­ne resen değerlendi­rilmesine, Ulusal Kriminal Bürodan gelen raporda, mahkemece talep edilen konular yönünden noksan görüş beyan edildiği, bu yönde ek rapor düzenlenme­si için müzekkere yazılmasın­a karar vererek duruşmayı erteledi. (Diyarbakır/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye