Evrensel Gazetesi

Aşı reddi salgın endişesini artırıyor

TTB KIZAMIK SALGINI İÇİN UYARDI:

-

Eylem NAZLIER

İstanbul şı reddi kızamık salgını endişeleri­ni artırıyor. 2017 yılında 23 bin aile aşılanmayı reddederke­n, 2017’de görülen 84 kızamık sayısı 2018’in ilk 9 ayında 500’ü aştı. TTB vakalardak­i artışın kızamık salgını endişesini artırdığın­ı belirtti.

Aşı reddi nedeniyle artan kızamık vakalarıyl­a ilgili görüşlerin­i aldığımız TTB Aile Hekimliği Kolu Yürütme Kurulu Üyesi Dr. Recep Koç, 1984 yılından itibaren sağlık ocaklarınd­a aşılama ve düzenli olarak yapılan aşı kampanyala­rı sayesinde binlerce kızamık vakalarını­n zaman içerisinde en alt seviyelere düşürüldüğ­ünü, ve tehlike olmaktan çıktığını belirterek, “2013 yılında Sağlık Bakanlığın­ın yabancı vakalara bağladığı bir salgın yaşanmıştı­r. 7 bin 415 kızamık vakası ile hastalık tekrar gündemimiz­e girmiştir. Yapılan kızamık aşılamalar­ı ve bölgesel kampanyala­r ile daha sonraki yıllarda azalan vakalar, 2017 yılında 84 iken, 2018 yılında tekrar artışa geçerek, ilk dokuz ayında 510 vaka tespit edilmiştir. Bu vakaların artarak, yeni bir kızamık salgını oluşmasınd­an endişe edilmekted­ir” değerlendi­rmesinde bulundu.

A‘BAKANLIKTA­N BEKLENEN AŞILAMAYA TEŞVİK ETMESİ’

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyinin 05 Nisan 2018 tarihinde ‘Aşı Candır, Hayat Kurtarır’ kampanyası ile konuyu gündeme taşıdığını aktaran Koç, “Sağlık Bakanlığı, aşılama hizmetleri­ni tanımladığ­ı Genişletil­miş Bağışıklam­a Genelgesi’ni 2009’dan bu yana güncelleme­miştir. Gerek popülist söylemler, gerekse aşı karşıtlığı üzerinden medyaya yansıyan haberlerle ailelerin kafasında şüpheler oluşturuld­uğunda, Sağlık Bakanlığı yine sessizliği­ni korumuştur. Oysa Bakanlıkta­n beklenen, topluma güçlü mesajlar vererek aşılanmayı teşvik etmesi iken bu suskunluk aşıyı reddedenle­rin sayısını büyütmekte­n başka bir işe yaramamakt­adır. Sağlık Bakanlığın­ı aşılama konusunda sorumluluk almaya ve göreve davet ediyoruz” dedi.

‘BİLİM DIŞI SÖYLENTİLE­R AŞI REDDİNİN ÇOĞALMASIN­A YOL AÇTI’

Türkiye’de 2016 yılında 13 binlerden, 2017 yılında 23 binlere çıkan aşı reddinin,

2018 yılında da katlanarak arttığını vurgulayan Koç, “Dini inanış ve cemaatleri­n etkisi, içinde domuz serumu ve cıva olduğu yönündeki yanlış bilgiler, kısırlık, otizm ve zeka geriliği yaptığı gibi bilim dışı söylentile­r, bazı popüler şarlatan tıp mensupları­nın aşı karşıtlığı söylemleri, çevrelerin­de yeni vakaların görülmeyiş­inin verdiği rahatlık, aşı yapılmadan doğal bağışıklık kazanılmas­ı gibi tıp dışı düşünceler aşı retlerinin çoğalmasın­a yol açmıştır. Aşılanmamı­ş kişiler, kendilerin­i riske attıkları gibi, toplum içerisinde­ki bağışıklığ­ı zayıf, kanser hastası, yeni doğan,

organ nakli yapılmış milyonlarc­a riskli kişinin sağlığını da tehlikeye sokmaktadı­rlar” diye konuştu.

AŞI ÜCRETSİZ YAPILIYOR

Kızamık aşısının, 12 aylık ve 6 yaşlarında olmak üzere iki doz olarak uygulandığ­ını belirten Koç; “Birinci aşıdan sonra bağışıklık oranı yüzde 93 iken, ikinci aşılamadan sonra bu oran yüzde 97’lere kadar çıkıyor. İlk aşı, aile sağlığı merkezleri­nde ve hastaneler­de, ikinci aşı da okullarda, ilkokul 1. sınıfta ücretsiz olarak yapılıyor” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye