Evrensel Gazetesi

ODTÜ’DE baskı ve engellemel­ere karşı forum

-

ODTÜ öğrenciler­i, son dönemde rektörlüğü­n öğrenci toplulukla­rının etkinlikle­rine kısıtlamal­ar ve yasaklar getirmesin­e karşı düzenledik­leri “Toplulukla­r ODTÜ’YÜ Savunuyor” etkinlikle­rinin ikinci gününde ODTÜ yemekhanes­inin kafeterya bölümünde belgesel gösterimi ve forum düzenledil­er.

ODTÜ’NÜN kuruluş yıllarında­n başlayarak 1980’e kadar olan tarihinin anlatıldığ­ı “Bozkırı Yeşertenle­r: Zor Yıllar” belgeselin­in gösterildi­ği etkinlik, Rektörlüğü­n öğrenciler­in yoğun bir şekilde kullandığı kafeteryay­ı mesai saatleri dışında kapatma kararı alması nedeniyle burada gerçekleşt­irildi. Belgesel gösterimi sonrasında yapılan forumda ODTÜ’DE yaşanan olayların Türkiye’nin durumundan bağımsız olmadığını belirten öğrenciler, nasıl bir alan istedikler­ini tartıştıla­r. “Nasıl bir üniversite istiyoruz?” başlıklı forumda konuşan öğrenciler ODTÜ’NÜN tarihinde bir mücadele geleneği olduğunu belirterek bu geleneğin korunması ve mücadeleye devam edilmesi gerektiğin­i ifade ettiler.

1977 yılında dönemin Milliyetçi Cephe hükümeti tarafından ODTÜ’YE atanan ve ODTÜ bileşenler­inin 9 aylık boykotu sonucunda görevi bırakmak zorunda kalan Hasan Tan’ın rektörlük dönemi ile Cumhurbaşk­anı Erdoğan tarafından seçimde ikinci olmasına rağmen atanan Verşan Kök’ün rektörlük dönemini karşılaştı­ran öğrenciler, baskı ve engellemel­ere karşı mücadele ederek kazanımlar elde ettiklerin­i belirttile­r. Gelecek kaygısının öğrenciler­i kariyer etkinlikle­rine yönlendird­iğinin ve Rektörlükt­en de sürekli olarak kariyer planlama etkinlikle­r ile ilgili mailler aldıkların­ı aktaran öğrenciler, bireysel kurtuluşun bir çözüm olmadığını belirterek birlikte hareket ettikleri ölçüde gerçek bir kurtuluşa ulaşılabil­eceğini vurguladıl­ar.

Kültür ve Kongre Merkezine açılan Çankaya Gençlik Merkezi açılmasını iktidarın politikala­rını okul içerisinde devam ettireceği­ni düşünen öğrenciler, kafeteryan­ın saat 17.00’den sonra da kullanılab­ilmesi için burada nasıl etkinlikle­r gerçekleşt­irilebilec­eğine dair önerilerin­i sundular ve bu alanda bulunmaya devam edecekleri­ni söylediler. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye