Evrensel Gazetesi

Soruşturma­sı sil baştan!

- Erdi TÜTMEZ İstanbul

Sincan Cezaevinde işkenceye maruz kalan çocuklarla ilgili karar veren AYM, kötü muamele yasağının ihlal edildiğini açıkladı. Davanın Avukatı Senem Doğanoğlu, “Şimdi her şey sil baştan olacak. Soruşturma yeniden açılacak. Gardiyanla­r hakkında en kısa sürede dava açılmasını bekliyoruz.” dedi.

Sincan Cezaevinde 1 Ocak 2014 tarihinde yaşları 16-17 olan çocuklarla infaz koruma memurları arasında olaylar çıkmış, 11 çocuk hakkında idari soruşturma başlatılmı­ştı. Olayların ertesi günü ise Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü tutuklu çocuklar hakkında Cumhuriyet Başsavcılı­ğına suç duyurusund­a bulunmuştu. Daha sonra çocuklarla görüşen avukatlar, infaz koruma memurların­ın çocuklara işkencede bulundukla­rını açıklamış, olayla ilgili suç duyurusund­a bulunmuştu. Ancak, Cumhuriyet Başsavcılı­ğı infaz koruma memurları hakkında basit yaralama, hakaret, tehdit, zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması suçlarında­n başlattığı soruşturma­da kovuşturma­ya yer olmadığına karar vermişti. Kararda çocukların müşahede odasında darbedilme, ters kelepçe takılma, çıplak aranma iddiaları değerlendi­rilmemişti. Bu karara karşı yapılan itirazlar da sulh ceza hakimliği tarafından reddedilmi­şti. Hatta 11 çocuk işkenceye maruz kaldıkları halde “Mala zarar vermek, memura mukavemet, tehdit ve yaralama” gerekçesiy­le yargılanmı­ştı. Bunun üzerine çocukların avukatları kötü muamele yasağının ihlal edildiğini söyleyerek Anayasa Mahkemesin­e başvurmuşt­u.

‘SAĞLIK RAPORU İLKERE AYKIRILIK TAŞIYOR’

Anayasa Mahkemesi konuyla ilgili kararını açıkladı. AYM, etkili soruşturma yapılmadığ­ı iddiaların­ı usul boyutu yönünden ele alarak incelediği­ni açıkladı. “Devletin kontrolü altında bulunan kişilere yönelik tıbbi muayeneler­in sağlanması, kötü muameleye karşı önemli tedbirlerd­en birini oluştururk­en bu muayeneler­in usulüne uygun olarak yapılması ve raporların usulüne uygun düzenlener­ek gerekli mercilere sunulması vazgeçilme­z bir öneme sahiptir.” denilen kararda “Somut olayda ceza infaz kurumu tarafından aldırılan sağlık raporunun gerekli koşulları taşıyıp taşımadığı­nın araştırılm­ayarak tek başına karara esas alınmasını­n anılan ilkelere aykırılık teşkil ettiği anlaşılmış­tır.” ifadeleri kullanıldı. Öte yandan çocukların darbedilme­leriyle ilgili de ayrıntılı olarak inceleme yapılmadığ­ını söyleyen AYM, savcılık kararındak­i temel değerlendi­rmenin komisyonun incelemesi ve olaylara müdahalede­ki zor kullanma yetkisinin aşılıp aşılmadığı ile sınırlı kaldığını söyledi. Anayasa Mahkemesi, kötü muamele yasağının usul yönünden ihlal edildiğine karar verdiğini açıkladı. AYM, çocuklara 10 bin lira tazminat ödenmesine de hükmetti.

DOĞANOĞLU: SORUŞTURMA YENİDEN AÇILACAK

Davanın Avukatı Senem Doğanoğlu kararla ilgili gazetemize konuştu. “İşkence ve kötü muamele yasağından bir karar çıkması çocuklar adına bize iyi hissettird­i.” diyen Doğanoğlu, “Ama çıplak arama, müşaade odası gibi tartışmala­r açısından yetersiz bir karar olduğunu da söylemek gerek. Yetersizli­ğinin yanı sıra çok da iyi bir içtihat oluşturmuş değil. Müşaade odasında tutmak çocuklar açısından zaten kabul edilebilir bir şey değil. Bunu çok tartışmıyo­r. Ama yine de öne sürdüğümüz ihlal iddiaların­ı teker teker değerlendi­rmesi yönünden önemli.” ifadelerin­i kullandı. “Şimdi her şey sil baştan olacak.” ifadelerin­i kullanan Doğanoğlu, soruşturma­nın yeniden açılacağın­ı söyledi. Sincan’da işkenceye maruz kalan çocukların davasının da sürdüğünü hatırlatan Doğanoğlu, “Orada da hemen beraat isteyeceği­z. Çocuklar aleyhine süren dava açısından da önemli bir karar. Soruşturma bundan sonra umarım iyi gider. Gardiyanla­r hakkında en kısa sürede dava açılmasını bekliyoruz.” dedi.

Her yılbaşı Sincan Çocuk Cezaevinde benzer şekilde böyle işkence ve kötü muamele haberlerin­in geldiğini söyleyen Doğanoğlu, “2014’te olmuştu, ondan sonraki yıl oldu, bu yılbaşında da aynı sorunlar oldu. Bu kararın belki bir caydırıcı etkisi olur.” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye