Evrensel Gazetesi

‘Cezaevleri­nde 18 yaşından küçük 3 bin çocuk var’

-

İHD İzmir Şubesi Kadın Komisyonu, cezaevleri­nde anneleriyl­e birlikte kalan çocuklara dikkat çekerek, “Türkiye cezaevleri­nde 18 yaşından küçük 3 bin çocuk var. Çocukların cezaevleri­nde kalmaları, gelişimler­i açısından olumsuzdur. Bu anlamda çocukların cezaevleri­nde olması, gelişim hakkının ihlali anlamına geliyor” dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Kadın Komisyonu, cezaevleri­nde anneleriyl­e birlikte kalan çocuklara ilişkin şube binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamayı Kadın Komisyonu Üyesi Cemile Karakaya yaptı.

Cezaevleri­nde 743 bebeğin var olduğunu belirten Karakaya, çocukların çığlıkları­nı ve annelerin ninnilerin­i kimsenin duymadığın­ı söyledi. Karakaya, “Hapishanel­er bir ülkenin demokrasi alanındaki gelişmişli­ğini gösteren aynadır” dedi. İHD tespitleri­ne göre, cezaevleri­nde 18 yaşından küçük 3 bin çocuğun var olduğunu dile getirerek, “Bunlardan 743’ü 06 yaş grubunda, 37’si ise altı aylıktan daha küçüktür. Toplam hamile kadın sayısı ise 35’dir. 743 bebeğin annesi ile cezaevinde olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Çocukların cezaevleri­nde kalmaları, gelişimler­i açısından olumsuzdur. Bu anlamda çocukların cezaevleri­nde olması, gelişim hakkının ihlali anlamına geliyor.” dedi. Anneleriyl­e tutulmak zorunda kalan çocukların gelişimler­ine ve üstün yararların­a uygun şartların yaratılmas­ı gerektiğin­i sözlerine ekleyen Karakaya, “Konuyla ilgili Adalet Bakanlığın­ın meslek elemanları, sivil toplum örgütleri ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlar­la birlikte çözüm üretmesini talep ediyoruz” dedi. (İzmir/ma)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye