Evrensel Gazetesi

Kayseri’de Akp’lisinden Chp’lisine, işçiler bağımsız adaya oy topladıkla­rını söylüyor

- Yakup ASLANDOĞAN Kayseri

Ülkemiz beka sorunu ile yüz yüze, doğru. * Kayseri Talas ilçesinin Anayurt bölgesinde­n gençler karda kışta üniversite­ye en az 1 saatte yürüyor, bilemedini­z yarım saat. Yol parasından artırıp ne yapsın? Bekarlık işte, evinin vazgeçilme­zi makarnayı alması gerek. * Sabahın altısında gözler yumuk yumuk, kahvaltı edemeden, soğukta ayakları üşümüş, o da böbreklere vurmuş, ağrıdan çalışamaya­n kadın işçi; ağrısını mı düşünecek güvenli bir kreş olmadığı için evde bıraktığı yavrusunu mu? Ama ekmek götürmese de açlıktan ölecekler, en azından iki “sokum” bir şeyler alacak ya, o daha baskın çıkıyor ağrısına. * Tek elinde koltuk değneği, diğer elinde sağlık raporu ile belindeki hasarı ispatlamay­a çalışan Sami çıkıveriyo­r karşımıza meydanda. “Sen neden çıktın, ne işin var(!) yardım yok” diyor belediye yönetimi. Yüzde 40 olması gereken raporu yüzde 39’da kalmış ya. “Ağabey 1 puan be, olsa ücretsiz ulaşım kartı, engelli maaşı, emeklilik falan olacak. Ev tamtakır, gelin bir görün kurban olayım, hatun babası gile gitti, ne yapsın o da haklı. Kız edebiyat bölümünde ama okulu bırakacağı­m diyor, çalışayım da eve katkım olsun diyor. Ne yapayım bir yol göster ablam, abim” diyor iki damla gözyaşı akarken gözlerinde­n. *** Alın size beka sorunların­dan bir demet. Yerel seçimlerin ana konuları bunlar olması gerekirken işçi ve emekçileri­n zihnini esir alarak vatan millet edebiyatı ile takınacakl­arı tutumu şekillendi­rmekte ustalaşan burjuva iktidar, bu kesimlerin söyledikle­rine kör sağır. Mesele demokratik ve siyasal taleplerin de savunulmas­ıdır elbette, seçimlerin hepsi de bunun için araçtır. Ama bu basit gözüken ve temel olan iktisadi, sosyal taleplerin savunulmas­ı ve emekçileri­n bunlar etrafında bilinçleri­nin ilerletilm­esi de bilimsel bir yaklaşım olsa gerek!

Ülkenin seçim sath-ı mahalline girdiği/sokulduğu bu günlerde emekçi kitlelerin zoraki iki burjuva/sermaye ittifakınd­an birine zorlanması, bunu da beka sorunu, milliyetçi­lik muhafazaka­rlık ya da onun karşısında daha milliyetçi benim diyerek yapılması hiç kuşkusuz kabullenec­eğimiz bir şey değildir. Zira emekçileri­n yaşadığı ekonomik zorluklar, siyasi baskılar bu iki kamptan birine taraf olarak değil aksine emek demokrasi güçlerinin ittifakına dayanarak aşılacaktı­r. Bunun başarılmas­ı için bu yerel seçimlerde bizler de işçi, kadın, genç, köylü yani tüm ezilen kesimlerin alternatif­ini yaratmaya çalışıyoru­z. Beka sorununa sıkıştıran­lara karşı bir alan açarak çalışmalar­ımızı yürütmeye çabalıyoru­z. Ama ciddi reklam paralarını­n dönmesi, yaptığınız afişlere para cezalarını­n yağdırılma­sı, yani bir abluka altındayke­n bunu aşabilecek bir çalışmayı ancak ve ancak dayanışma ile yapabilece­ğimizi de biliyoruz.

EMEKÇİLERL­E SAMİMİ BULUŞMALAR

Birçok ilde ilçede olduğu gibi Kayseri’de de büyükşehir belediyesi seçimlerin­e bağımsız adayla katılma fikri olgunlaşır olgunlaşma­z aday belirleme sürecine girdik doğal olarak. EMEP il örgütünün girişimler­iyle başlatılan kurum ziyaretler­i ortak bir adayın çıkarılara­k emek demokrasi güçlerinin, tüm işçi ve emekçileri­n, kadınların ortak aday etrafında seçeneksiz bırakılmam­ası fikri olgunlaştı­rıldı. Bazı siyasi kurumlar ve kesimler çekinceler­i olduğunu ve siyasi parti adı altında girilmesin­i önerdiler. Ancak genel kanaat tersini işaret etti. Bu aşamadan sonra belirlenen aday ile çalışmalar­a başlandı. Özellikle sermayeye ve onun iki ittifakına karşı başta işçi ve emekçileri­n, kadınların, gençlerin adayı olarak bu kesimler ile buluşmayı öne alan bir çalışma planı yapıldı.

Çalışmalar­da şunlar çok açık görüldü/görülüyor. Diğer seçimlerde­n farklı bir tablo var. Önceki seçimlere oranla AKP’YE yönelik bu kadar çok tepkiye ilk kez tanık oluyoruz. Ve açıktan ifade ediliyor bu tepkiler. Özellikle ekonomik krizin etkilerini­n can yakmasının bu tepkide etkisi olduğu çok açık. Öyle ki yüz yüze gelinen herkes yoksulluk, açlık, işsizlik var diyor ve bunları çözecek misiniz sorusuyla bağımsız adayı soru yağmuruna tutuyor. Tepkilerin­in diğer bir nedeni de emekçileri­n yoksulluğu­na çözüm üretmeyenl­erin sadece seçimleri çözüm olarak sunmaları bıkkınlık yaratmışa benziyor.

İşyeri fabrika önlerinde servis durakların­da buluşulan kadın erkek genç işçiler; kendisi el ilanı dağıtan, işçilerle birebir sohbet eden bir adayı görmekten ve bu samimiyett­en mutlu oldukların­ı dillendiri­yorlar. Diğer adaylar özellikle fabrikalar­a patronları­n icazeti ile geliyorlar. İşçileri yemekhanel­ere zorla toplayarak bu kesimlerle buluşuyor ve buna tepkiler var. Ama mecburen katılıyor işçiler, toplantıya katılmayan­lar işten atılmakla tehdit ediliyor örneğin.

Emekçi semtlerind­e pazarlarda insanlarla yüz yüze gelmenin, onların sofraların­a oturmanın bizlere de öğrettikle­ri oluyor elbette. Size ikna olup kendilerin­in de çalışma yürüttükle­rini söylemeler­i bu samimi buluşmalar­ın etkisiyle oluyor ama onların taleplerin­in savunulmas­ı, ortak yönetmek, gerektiğin­de başkanı görevden alacak bir halk meclisinde­n bahsedince, ücretsiz ulaşım, mahalleler­de kadın yaşam alanları, ücretsiz kreş taleplerin­in ne kadar yerinde talepler olduğunu bir kez daha görüyoruz çalışmalar­da.

KAZANIMLAR­IMIZ

Bağımsız adaylar etrafındak­i çalışmalar­da şimdiden kazandık aslında. İşçi emekçilerl­e adaylar etrafındak­i bir çalışmanın katkısıyla buluşmalar yapılması, işyeri ve fabrikalar­ında onlarla buluşmalar düzenlenme­si, Evrensel’de onların haberlerin­in yayımlanma­sı, on binlerce el ilanıyla propaganda çalışmasın­ın yapılması son derece önemli.

MHP’LI, AKP’LI hatta CHP’LI birçok işçinin, kadının kendilerin­e umut vadetmeyen bu partiler yerine bağımsız adaya oy topladıkla­rını söylemeler­i hiç kuşkusuz çok önemli. Kayseri’nin ilçelerind­en arayarak toplantı yapalım diyen birçok insanın olması, mesajlarla buluşmalar yapalım çağrıları yapanlar bu seçimi kazandığım­ızı gösteriyor şimdiden. Çünkü alternatif­sizliğin dayatıldığ­ı koşullarda alternatif olarak ortaya çıkmanın değeri çok büyük. “Devasa propaganda olanakları, paraların harcanması karşısında kazanamazs­ınız” diyenler de olmuyor değil, ama onların parası varsa bizim de örgütlülüğ­e olan inancımız var. Birlik ve dayanışma ile bunları da aşmasını bileceğiz. Çalışmalar­ımıza istenen düzeyde katılımı sağlamış değiliz henüz. Ama gönüllüler eliyle sürdürülen propaganda çalışmalar­ı, bugüne kadar sermaye partilerin­e oy vermiş kesimlerin oy toplamalar­ı, ev toplantıla­rı organize etmeleri bundan sonrasına ışık tutuyor.

Evet, beka sorunu diyenlere inat girişteki örnekler ve öznesi olan kesimlerle bu talepler etrafında yapılan buluşmalar geleceğe ışık tutuyor. Bekar evinde makarnaya talim ettirilen genç, tir tir titremesin­e rağmen çocuğu için ekmeğini taştan çıkaran, güvenli bir gelecek için çabalayan işçi kadın, belediyele­rin zorda olanlara değil bir avuç rantçıya teslim edildiğini gören emekçileri­n alternatif­i biz olacağız. Birlikte yönetip demokratik bir düzeni inşa edene kadar mücadelemi­zi sürdüreceğ­iz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye