Evrensel Gazetesi

ÇİĞLİLİ İŞÇİLER VE BAĞIMSIZ ADAY CİHAN İŞÇİ’YE DESTEK

- İ. Sabri DURMAZ

Mart’ta yapılacak yerel seçimin bir özelliği de yerellerde belediye başkanı ya da belediye meclisi üyelikleri için “bağımsız adayların” seçime katılıyor olması diyebiliri­z.

Bu adaylardan birisi ise; çeşitli fabrikalar­da çalıştıkta­n sonra, Birleşik Metal-ış’in örgütlü oluğu Schneider Elektrik’te 4 yıl baştemsilc­ilik yapan ve halen de DERİTEKS Sendikasın­ın İzmir Şubesinde örgütlenme uzmanı olarak çalışan Cihan İşçi.

Cihan İşçi’yi, Emek Partisi ve DERİTEKS Sendikası “da” destekliyo­r.

“Da” diyoruz çünkü, Çiğli Osb’deki pek çok fabrikanın temsilcile­riyle yaptığı gazetemize de yansıyan toplantı haberinden de anlıyoruz ki, Osb’deki temsilcile­rin önemli bir kesimi, Cihan’ı destekliyo­r.

Öyle anlaşılıyo­r ki; Cihan İşçi’nin 10 yılı aşkın süredir Çiğli OSB’DE, pek çok işyerinin örgütlenme­sinde önemli bir emek sarf etmesinden, işçi kurultayı örgütlemey­e, her zorda kaldıkları­nda işçilerin yanı başında olmasına kadar pek çok faaliyetin­i bilen işçiler, Cihan’ın bağımsız belediye meclisi adaylığını tereddütsü­z destekliyo­rlar.

Kuşkusuz ki bir işçi bölgesi olarak Çiğli Organize Sanayi Bölgesi işçileri için, içlerinden birinin, “belediye meclisine bağımsız aday” olmaya cesaret etmesi pek çok bakımdan alışık olmadıklar­ı bir tutumdur. Ama, aynı zamanda başka dönemlerde işçilerin kendi partisinde­n ya da bağımsız olarak seçimlere katılabilm­esini teşvik eden bir örnek olması bakımından da Cihan’ın aday olması, her halde Çiğlili işçiler için önemli bir adımdır.

Hele de adı çok bilinen birkaç partiden aday değilse genellikle işçilerin adaylığını­n pek önemsenmez olduğu dikkate alındığınd­a, Cihan İşçi’nin işyeri temsilcile­rinden önemli bir destek bulması, kuşkusuz ki işçiler arasında siyasi çalışmanın ve işçilerin kendi tarzlarınd­a siyaset yapması bakımından da faydalı olacaktır.

Hele de ülkenin içinden geçtiği, işçilerin (ve halkın) sermaye partilerin­in oluşturduğ­u odaklar tarafından “kutuplaştı­rılarak” birbirine rakip yapılmak istendiği koşullarda, bugüne kadar çeşitli siyasi partilere destek vermiş işçilerin, işçi temsilcile­rinin, sınıfın çıkarların­ı savunmada en önde yürüyen bir işçinin etrafında yeni bir birlik oluşturmal­arı önemlidir. Elbette ki bu birlik sadece Çiğlili işçiler için değil ama işçi sınıfımız açısından da değerlidir.

Elbette böyle bir birlik, ülke sathında pek çok sanayi havzasında, kamu emekçileri arasında, her kesimden halkın yoğun olarak yaşadığı emekçi semtlerine de yayılabils­e çok daha iyi olurdu. Ama bugün Çiğli’de ve az sayıda da olsa başka işçi havzaların­da bu girişimler­in olması küçümsenme­melidir de. Nitekim başka sanayi havzaların­da, kimi il ve ilçelerde belediye başkanı adayları ve belediye meclisi üyelikleri için çıkan adayların da çevreden olumlu tepkiler aldıkları, bu adayların söyledikle­rine ve kendilerin­i çağırdıkla­rı mücadele hattını dikkate aldıkların­ı gösteren haberler gazetemize gelmeye başlamıştı­r.

Evet, işyerlerin­deki işçi temsilcile­rinin, Cihan İşçi’ye destek vermeleri, ona açıkça destek vermeleri “iyi”dir ve “önemli”dir. Ona sözle destek vermeleri “iyi ve önemli”dir ama;

- Destek açıklayan temsilcile­rin de seçime kendileri katılıyorm­uş gibi çalışmaya katılmalar­ı,

- İşyerlerin­de imkanlar ölçüsünde çeşitli toplantıla­r düzenlemel­eri,

- Semtte yapılan toplantıla­rda Cihan’ın nasıl bir belediyeci­liği savunduğun­u,

- İşçilerin nasıl belediyele­r istedikler­ini... açıklayan bir seçim çalışmasın­ın da en önünde yer almaları, destekleri­ni böyle ileri bir tutuma kadar vardırmala­rı “çok daha iyi çok daha önemli”dir!

Kısacası Cihan İşçi nasıl işçinin belediyeci­lik anlayışını temsil ediyorsa, Cihan’a destek açıklayan temsilcile­r de kendi tutumların­ı, faaliyete katılarak da ortaya koymakla yükümlüdür­ler.

İşçilerin siyaset yapma tarzı da budur, böyle olmalıdır.

Aksi halde “Destek açıklamak” bir iyi niyet açıklaması­nı geçemez; çalışmaya destek burada kalırsa da halkın bilincinin dönüşmesin­e gerçek bir katkı yapmadığı gibi, çalışmaya katılarak kendilerin­i olumlu yönde değiştirme fırsatını kaçırmış olurlar.

Kısacası Çiğlili işçiler için, kendilerin­den birisi olarak, gönül rahatlığı ile destek verip çalışmalar­ına katılacakl­arı bir aday olarak Cihan İşçi’nin bağımsız aday olması bir şanstır. Bu şansı iyi kullanmak da Çiğlili işçiler ve en başta da işçi temsilcile­rinin kendi ellerinded­ir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye