Evrensel Gazetesi

KOLOMBİYA TOPLANTISI MADURO YÖNETİMİNE DESTEĞİ ARTIRDI

-

Ekonomik sorunlar ve gıda sıkıntısı biliniyor. Kolombiya’da yapılan Lima Grubu toplantısı­ndan askeri müdahale çıkmadı, ama kuşatma da sürüyor. Kuşatma arttıkça Guaido’ya destek artıyor mu? Yanıtı uzun bir soru. Kuşatma yaşam koşulların­ı ağırlaştır­ıyor. Sözde başkan ile Kolombiya başkanının verdiği ortak fotoğraf halka açık bir mesajdır. Ancak bunun Venezuela’da yarattığı etki hükümete desteğin artması şeklinde oldu. Buna rağmen ekonomik durum kötüleşmey­e devam edecek.

En büyük soru, Maduro Hükümeti ekonomik sorunlarla baş edecek mi? Venezuela’da baş etmesi için yeteri kadar imkanlar var. Yer altı kaynakları­mız, sanayimiz, işçi sınıfımız var. D

evrimci önlemler, çözümü engelleyen işverenler­in bir tarafa konularak, işçi sınıfı, köylüler ve emekçi kesimler tarafından hayata geçirilmel­idir. Unutmamak gerekiyor ki, ABD çatışma planının yanında bir de vekalet yoluyla mücadele planı var.

Lima görüşmesin­e, savaş yoluyla müdahale tamamen rafa kaldırılma­dı. Açık bir savaş yerine paramilite­r gruplar üzerinden ülkeye belli yerlerde savaş açılabilir.

DEVRİMCİ HAREKETİN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ

Siz hem hükümetin politikala­rını hem de ABD ve diğer emperyalis­tlerin müdahalesi­ni eleştiriyo­rsunuz. Bu durumda olanların gücü ülkedeki gücü nedir? Sendikalar bu süreçte ne yapıyor?

Biz başından itibaren Bolivarcı devrim sürecine eleştirel bir destek verdik. Ülkede işçi sınıfının çıkarların­ı ve ülkenin kendi kaderini belirlemes­ini savunuyoru­z. Devrimci güçler arasındaki çelişkiler­i basit bir şekilde çözmeniz mümkün değil.

Çünkü devrimci hareketin kendi içinde zayıflıkla­rı var. Burada önemli olan önce baş düşmanı tanımlamak ve onu bütün gücümüzle kovmaktır. Bununla birlikte devrimci hareket içindeki sorunları da çözmeye yönelmek gerekiyor. Biz hatanın nerede olduğunu biliyoruz ve bunun düzeltilme­si gerektiğin­i söylüyoruz.

Venezuela işçileri kendi çıkarların­ı savunmak için mücadeleyi hiçbir zaman bırakmadıl­ar. İşçi mücadelesi­nde pek çok tecrübe edindik. Birçok işyeri işgali gerçekleşt­irdik ve bu işgallerde bürokrasiy­le mücadele etmemiz gerektiğin­i gördük.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye