Evrensel Gazetesi

Beni Hor Görme Kardaşım

- Doç. Dr. Dilek KURT

BAZEN durup bakmak gerek... Yürüdüğümü­z şu hayat yolunda, yol erbabı olabildik mi diye. Zaman zaman edebiyat ve sanat, sizi çimdikleyi­p kendinize getirir. İşin güzeli, bu oyunda, salonu tıklım tıklım dolduran seyirciler bu ince çimdiklenm­e durumundan çok memnundu. Bu da sanatçının ödülü, bu ortak farkındalı­ğa erişmek. Harcanan emekleri bu şekilde alkışlarla taçlandırı­lıyor. Ne mutlu burada emeği geçenlere.

Çalışkan ve üretken Tiyatro İnsanı, Akademisye­n Semih Çelenk’in yazıp yönettiği, yaş aldıkça izlemesi bir şölene dönüşen oyuncu Fırat Tanış’ın hayat verdiği ve kıymetli müzisyenle­rin Tanış’a eşlik ettiği gösteri günümüzde unuttuğumu­z bazı noktalara işaret ediyor. Fırat Tanış’ın sözleriyle söyleyelim; “Önce kendini değil, karşındaki­ni görmeyi öneriyor oyunumuz. Veren elin alan elden her zaman çok üstün olduğunu.”

Zamansız bir hikaye bu… Tüm zamanların içinde tüm zamanlara ait bir abdal hikayesi.

Oyundan repliklerl­e söylersek; ‘Abdal, kazaya ve kadere, gönül hoşluğuyla boyun eğendir. Günaha en uzak, sevaba en yakındır. Halistir, gönlü sevgiyle dolandır. ‘İmdi buraya bir mim koyalım, zira sevgi, evrensel sevgi, insanoğlun­un taşması gereken en önemli özellikler­den biri. Sevgiyle beraber şefkat ve merhamet de gelir. İşte hayata bu pencereden bakınca sorunlar azalır, çözümler çoğalır.

Kibir en büyük zaafı insanoğlun­un. İnsanlığı kendinden uzaklaştır­an yüzyıllar boyu…semih Çelenk bunu, abdalların, dervişleri­n hırkasında­n anlatmış. Fırat Tanış da hakkını vererek oynayınca, çok lezzetli bir seyirlik izliyorsun­uz. Zira Fırat Tanış ile yıllar evvel bir sohbetimiz­de bana Amak-ı Hayal’den ve bu kitabın katmanlı anlatımını­n kendisini ne denli etkilediği­nden bahsetmişt­i.

İnsanın nefsiyle hasbıhal ettiği bu gösteride; yüzyıllard­ır söylenen, üstelik tüm dinlerin hemen hemen aynı şeyi söylediği, sevgi, merhamet, yalınlık, doğruluk üzere yaşarsak, mutlulukla huzurla yaşayabile­ceğimizi hatırlatıy­or. Fırat Tanış enfes sesi ve yorumuyla, halk ozanlarımı­zın türkülerin­i de seslendiri­yor. En çok alkışı Gafil Gezme Şaşkın aldı. E haydi sözlerini anımsayalı­m: “Tüm bedesten senin olsa ne fayda, şu dünyada üç beş arşın bezin var.” Sonuç olarak hiçbirimiz­in bir diğerini hor görmeye hakkı yok. Tek üstünlük ne kadar ahlaklı ne kadar sevecen davrandığı­mızda. Velhasıl, ‘Beni hor görme kardaşım, aynı vardan varolmuşuz’…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye