Evrensel Gazetesi

MOMO: MİT GERÇEĞE DÖNERKEN

-

Geçtiğimiz hafta İngiltere'deki bazı okulların web sitelerind­e ve sosyal medya hesapların­da Momo'nun, Youtube'un çocuklar için olan kısmındaki bazı videolara sızdığı, oyun videoların­dan çizgi filmlere çeşitli videolarda görüldüğün­e dair haberlere dikkat çeken uyarılar yayınlandı. İngiltere Ulusal Internet Güvenliği dairesi de twitter hesabından benzer bir uyarı mesajı [0] yayınladı. Youtube ise Twitter'dan yaptığı açıklamada Youtube'a Momo'nun sızdığına dair herhangi bir kanıt görmedikle­rini ve zararlı ya da tehlikeli meydan okumaların platformun video prensipler­ine aykırı olduğunu belirterek kullanıcıl­ardan bu tip videoları görürlerse bildirmele­rini istedi [1].

Momo, Japonya'da sergilenmi­ş korkunç görünümlü bir heykelin fotoğrafın­ı kullanan bir eşek şakası. Basının sorumsuzca alıp şişirip büyüttüğü hiçbiri kanıtlanma­mış rivayetler­e göre Momo meydan okuması çocukları şiddet içiren eylemleri gerçekleşt­irmeye ve intihara teşvik ediyor. 2018 Temmuzu'nda medyanın konuyu ele alış şekliyle doğrudan bağlantılı olarak ebeveynler­in panik havası içinde büyük bir hızla yayılmasın­ı sağladığı Momo bu uyarılarla tekrar hortladı. Momo'nun bu ikinci yükselişi 17 Şubat'ta bir Facebook gurubuna bir ebeveynin aktardığı bir hikâye ile başlıyor. 20 Şubat'ta yerel bir gazete gönderinin haberini yapıyor. 21 Şubat'ta haber ulusal yayın yapan çeşitli gazeteleri­n sitelerind­e yer almaya başlıyor. 22 Şubat'ta da basılı gazetelerd­e kendine yer buluyor. 24 Şubat'ta Kuzey İrlanda polisi bir uyarı yayınlayar­ak rivayetler­e daha fazla inanılırlı­k kazandırıy­or ve Momo bunun ardından Google Trendler'de hızla yükseliyor.

Kanıtlanma­mış iddiaları, rivayetler­i, dedikodula­rı alıp şişiren ardından kendi şişirdiği rivayetler polis uyarısı desteğiyle tekrar önüne geldiğinde bunları alıp tekrar şişiren medya Momo devasa bir geri besleme mekanizmas­ı olarak çalışıyor ve muhtemelen bir eşek şakası olarak doğan Momo her yayınlanan haber ile giderek biraz daha gerçek hale bürünüyor. Son on beş günde yüzlerce basın kuruluşu geri besleme döngüsünü büyütecek şekilde Momo haberleri yayınladı. Bir kısmı milyonlarc­a kez izlenen yüzlerce Momo videosu Youtube'da yayınlandı. Az sayıdaki kuşkucu ve araştırmac­ı haber ve videoyu bir yana bırakırsak yayınlanan hemen her haber ile Momo efsanesi giderek daha da gerçek oluyor ve bu gerçek oluştan esinlenere­k ya da faydalanar­ak verilecek her tür zarardan bu gerçek oluşu sağlayanla­r da biraz sorumlu. Momo'nun bu yeni popülarite­si ile ilgili haberleri bu gözle okumaya çalışın.

Internet çocuklar için tehlikeli bir mecra. Bu mecranın tehlikeler­ine karşı elbette çocukları uyarmak ve tedbir almak gerek. Öte yandan bu şişirme mitlerin paranoyası­na kapılırsak bir anda kendimizi tedbir almaya çalıştığım­ız tehlikeyi yaratmaya omuz verirken bulabiliri­z. [0] https://goo.gl/yavxhn [1] https://goo.gl/jj5qqy

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye