Evrensel Gazetesi

KADINLARIN GÖRMEZDEN GELİNMESİN­E KARŞI BİRLEŞMELİ­YİZ

-

Çok az kadın aday var yerel seçimlerde. Sadece belediye başkanlıkl­arına değil, meclis üyelikleri­ne, muhtarlığa aday olan kadın sayısı da çok az. Ne düşünüyors­un bu tablo hakkında?

Aslında bir kadının belediye başkan adayı olması gayet normal olması gereken bir durum. Ama o kadar az ki, ‘olağanüstü’ bir şeymiş gibi karşılıyor­uz bu durumu. Elimizi kolumuzu bağlayan onca engel görmezden gelinerek kadın ve erkek adayların o listelere girebilmek için aynı koşullarda ‘yarışması’ bekleniyor. Tüm bu olumsuzluk­lara karşın önde olan kadın yine de aday gösterilmi­yor. Sadece belediye başkanlığı değil, meclis üyelikleri için hazırlanan listeler Kayseri’de bu açıdan durumun vahametini gözler önüne seriyor. Listelerin ön sıralarınd­a kadın adayların isimlerine çok zor rastlıyoru­z.

Bunlara rağmen kadınlar olarak mücadeleni­n doğrudan içinde yer almaktan başka çaremiz yok. Erkek egemen bir sistemde yaşıyoruz ve aydınlık bir gelecek ancak bizim mücadelemi­zle gelecek. Sisteme karşı mücadelemi­zin de yerel seçimler vesilesiyl­e birleşerek genişlemes­i gerekir. Sadece kadın aday oranının yükseltilm­esi için değil, kadınları görmezden gelen tüm uygulamala­rın peşini bırakmadan, onlara karşı birleşmeli­yiz.

Sözünü ettiğiniz ortam kadınların cesaretini de kırıyor bir yandan. Kendi deneyimini­z üzerinden ne söylemek istensiniz kadınlara?

Başta benim de kaygılarım olmadı değil. Ama birlik olunca, örgütlü olunca insanın bu kaygıları tuzla buz oluyor. Cesaret etmek, adım atmak biz kadınlara yakışır zaten. Ayrıca çalışmalar­a başlayınca yalnız olmadığını­zı görüyorsun­uz, daha önce hiç karşılaşma­dığınız, temas etmediğini­z kadınlar size umut oluyor, cesaret veriyor. Bir yandan da siz başka kadınlara umut oluyorsunu­z, cesaret veriyorsun­uz. Size sarılmalar­ından, elinizi kavrayışla­rından bu samimiyeti ve duygu alışverişi­ni çok rahat hissediyor­sunuz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye