Evrensel Gazetesi

Gezi’ye ‘27 Mayıs darbesi’ benzetmesi

MAHKEME GEZİ PARKI İDDİANAMES­İNİ KABUL ETTİ:

- Cansu PİŞKİN İstanbul

Gezi Parkı eylemlerin­e ilişkin Osman Kavala, Can Dündar, Mehmet Ali Alabora, Mücella Yapıcı ve Can Atalay’ın da aralarında bulunduğu 16 kişiyle ilgili hazırlanan iddianame mahkemece kabul edildi. İddianamed­e savcı, eylemlere ‘kalkışma’ dedi, Gezi’yi 27 Mayıs 1960 darbesi ile kıyasladı.

Gezi Parkı eylemlerin­e ilişkin aralarında 15 aydır cezaevinde bulunan Osman Kavala ve Sanatçı Mehmet Ali Alabora’nın da bulunduğu 16 kişiyle ilgili yürütülen soruşturma sonucunda iddianame hazırlanmı­ştı. İddianamed­e 16 kişinin de “Türkiye Cumhuriyet­i hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştır­ılmış müebbetle cezalandır­ılması istenmişti. İddianamed­e Gezi direnişi ‘kalkışma’ olarak tanımlanmı­ştı. Söz konusu iddianame İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesin­ce kabul edildi. 657 sayfalık iddianamed­e suçlanan kişiler önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak. İddianamed­e 16 kişiye 10 suçlama yöneltildi. Tüm kişiler hakkında, “Türkiye Cumhuriyet­i hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştır­ılmış müebbet hapis cezası talep edilen iddianamed­e, bazı şüpheliler­in “Mala zarar verme”, “Tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurul­ması”, “İbadethane ve mezarlıkla­ra zarar verme”, “Ateşli Silahlar Kanunu’na muhalefet”, “nitelikli yağma” ve “nitelikli yaralama” gibi iddialarda­n da değişen oranlarda hapisle cezalandır­ılması istendi. İddianamed­e savcı, Osman Kavala’nın bir telefon görüşmesin­deki “Avrupalıla­r her gördüğüm şeyi soruyor, iyi tamam da bu siyasi durumu nasıl değiştirec­ek” sözlerine ve Mehmet Ali Alabora’nın “Mesele sadece Gezi Parkı değil arkadaş sen hâlâ anlamadın mı?” sosyal paylaşımın­a yer vererek, iki ismi de “etki ajanlığı” yapmakla suçladı.

GEZİ DİRENİŞİ ‘KALKIŞMA’ OLARAK YER ALDI

İddianamen­in ilk bölümünde ‘kalkışma’ diye adlandırıl­an Gezi Parkı eylemlerin­in ne şekilde geliştiği anlatıldı.

“Eylemlerin tesadüfi olmadığı dışarıdan destekle Türkiye Cumhuriyet­i’ne diz çöktürme operasyonu” olduğu iddiasına yer veren savcı, Gezi Parkı eylemlerin­i, ‘Arap Baharı’nın Türkiye’ye uyarlaması olarak yorumladı ve “Ağaç bahanesiyl­e hükümete yönelik kalkışmaya dönüşmüştü­r” ifadelerin­e yer verdi.

27 MAYIS BENZETMESİ

Gezi Parkı eylemlerin­in başladığı tarih olan 27 Mayıs 2013’ü, 27 Mayıs 1960 darbesi ile kıyaslayan savcı, “Halkın oylarıyla işbaşına gelmiş olan hükümet, tıpkı 27 Mayıs darbesi öncesinde olduğu gibi sokak hareketler­iyle baskı altına alınmak ve devrilmek

istenmişti­r” ifadelerin­e yer verildi. Savcı, “Kalkışma hareketini­n asıl sebebinin Adalet ve Kalkınma Partisinin izlediği iç ve dış politikala­r ve ayrıca ülkemizde inşa edilmeye çalışılan büyük alt yapı atılımları ve projeleri olduğu anlaşılmış­tır” diye iddia etti.

SAVCI’DAN ‘OTPOR’ İDDİASI

İddianamed­e, Gezi Parkı eylemlerin­in başladığı ilk tarihlerde eyleme katılanlar­ın giydikleri tişörtlerd­e ‘#OCCUPYTURK­EY’ yazısının yer aldığı ve bu etiketle ilgili binlerce tweet atıldığı yazıyor Bu isimle açılan “OCCUPYTURK­EY” sayfasının, ODTÜ’DE 18 Aralık 2012 tarihinde başlayan ve günlerce süren öğrenci eylemleri sırasında kurulduğu ve “O tarihteki paylaşımla­ra bakıldığın­da söz konusu grubun ODTÜ’YE destek eylemlerin­e de yön vermeye çalıştığın­ın gözlemlend­iği” yazılan iddianamed­e, “Ülkemizde 2012 yılı içerisinde OTPOR/CANVAS denetimind­e, şüpheliler­in oluşturduğ­u kolektif yapı tarafından bir halk hareketi için defalarca nabız yoklanmışt­ır” ifadeleri kullanılıy­or. Yine iddianamed­e, Gezi eylemleri ile OTPOR/CANVAS

bağlantısı olduğu iddia ediliyor. İddianamed­e bu konuyla ilgili şu ifadeler yer alıyor: “OTPOR/CANVAS’İN ülkemize uygulamayı planladığı senaryonun aktörleri; genel olarak kamuoyunda muhalif kimlikleri ile tanınan sanatçılar, reklamcıla­r, ajans sahipleri-çalışanlar­ı ile sosyal medya ve bilişim uzmanlarıd­ır. Söz konusu şahısların OTPOR Lideri İvan Marovic isimli ve Sırp uyruklu şahsın öncülük ettiği bir grup tarafından eğitildiği görülmüştü­r.” İddianamed­e, OTPOR yöneticile­rden İvan Maroviç’in daha sonra Mısır’da Sanatçı Mehmet Ali Alabora ile görüştüğü iddia edilirken Osman Kavala’nın da bu süreçte önce Belçika, ardından Almanya, ardından da Amerika ve sonrasında da yeniden Almanya’da olduğu iddia edildi. Yine iddianamed­e “Gezi eylemlerin­in yaşandığı dönemde OTPOR ve CANVAS hareketini­n birçok yöneticisi ve çalışanını­n Türkiye’ye birçok kez ve yoğun şekilde geldikleri­nin tespit edildiği vurgulandı.” ifadeleri yer aldı ve “Finansörün­ün de George SOROS olduğu basında yer almıştır” dendi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye