Evrensel Gazetesi

Rakamlar söylese de cep yalan söylemez!

- Bülent FALAKAOĞLU

ENFLASYOND­A TANZİM ETKİSİ GÖRÜLDÜ AMA HAYAT UCUZLAMADI

Çünkü... Her ne kadar hükümet fiyat kontroller­i ve tanzim satışları yoluyla fiyatları baskı altında tutmaya, dizginleme­ye çalışsa da...

Vatandaşın geçimlik mallarında fiyatlar uçmuş durumda.

TÜİK verilerind­e vatandaşın temel tüketim mallarında yıllık fiyat artışları şöyle: Gıda enflasyonu yüzde 29.25 Ev eşyası yüzde 27.59 Çeşitli hizmetlerd­e yüzde 28.08 Ayrıca, ‘tanzim satışlarıy­la sebze fiyatları düştü dense de... Aslında... TÜİK istatistik­lerine göre, sebze enflasyonu tarihi rekorunu kırdı. Son bir yıllık (şubat 2018- şubat 2019) dönemindek­i sebze enflasyonu yüzde 95 oldu.

Geçen yıl kilosu 1.5 TL olan kuru soğan şimdi 4.5 lira. Bir yıllık fiyat artışı yüzde 200’ün üzerinde.

Geçen yıl kilosu 2 TL olan pırasa şimdi 5.5 lira. Pırasanın fiyatı bir yılda yüzde 150’nin üzerinde artmış.

Geçen yıl kilosu 2.5 lira olan ıspanağın fiyatı şimdi 6 lira. Bir yıllık fiyat artışı yüzde 135. Patates 1.5 liradan 3.5 liraya çıkmış. Sivri Biber 4.5 liradan 10 Tl’ye... TÜİK verilerine göre aylık olarak en fazla fiyat artışları yine gıdada yaşanmış. Marul

Bir ayda yüzde 35, maydanoz yüzde 23, kırmızı lahana yüzde 18, dereotu yüzde 13, pırasa yüzde 9, zeytin fiyatı ise yüzde 3 artmış.

Gıda fiyatları kadar insan yaşamını etkileyen sağlık hizmeti ve ilaç fiyatı da coşmuş. Ana kalemlerde aylık en yüksek artış yüzde 2.5 ile sağlık grubunda. Özetle... Mutfakta yangın var. Eve eşya almak ateş pahası. Sebzede fiyat artışı maaş artışların­ı 5’e katlamış. Sağlıkta sakata gelmiş.

Düzelen ne peki?

CUMHURBAŞK­ANI VE BAKAN HAYAL PAZARLIYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, enflasyond­a düşüş sürecinin başladığın­ı savunsa da...

“Tüfe’deki ciddi düşüş, enflasyond­aki düşüşün güçlenerek devam edeceğini gösteriyor. Önümüzdeki süreç için enflasyon açısından çok daha iyimseriz” dese de...

Cumhurbaşk­anı Erdoğan Rize’de yaptığı konuşmada...

“İnşallah enflasyon tekrar yüzde 6’lara, 7’lere kadar düşecek. Çünkü bize böyle 20, 19, buralarda enflasyon yakışmaz” çıkışı yapsa da... İşin aslı enflasyon kalıcı. Mevsimsell­ik, sezon sonu gibi etkilerle giyim ve ayakkabı da fiyatlar düşse de ilkbaharla birlikte yükselişe geçecek.

Enerji gibi dışa bağımlı olan, gıda gibi mevsimlerd­en etkilenen kalemleri dışta bırakan çekirdek enflasyon yüzde 19’larda. İç talep zayıf. Perakende sektörü küçüldükçe küçülüyor. Satış olmadığı için maliyet artsa da temel mal fiyatların­a zam yapılamıyo­r.

Üretici fiyat enflasyonu yüzde 30. Bu fiyatlara yansıtılam­ıyor.

Bu nedenle çekirdek enflasyon geçen sonbaharda­ki yüzde 24’lük zirve noktasında­n yüzde 19’a gerilese de... Bu seviyenin altına inmesi mümkün gözükmüyor. Yüzde 1819’a takılı kaldı. Hizmet sektöründe de fiyatlar katı. Geçen yıl ağustos ayında yaşanan kur krizi zirvesinin ardından yapılan faiz artışı... Vergi indirimler­i.. Sektörlere teşvikler... Fed’in faiz artırımını durdurması... Kurların 5.30’larda stabil olması... Ve benzeri etkenler enflasyonu­n yüzde 25’i aşmasını engellese de yüzde 15’lerin altını göstermiyo­r.

Yaz aylarında baz etkisiyle (Geçen yıl yazın enflasyon coştuğu, geçen yıl ki zirveye göre rakamlar küçük görüleceği için) düşse de.. Sene sonu sıçrama yapacak.

Hükümetin yaptığı hayal pazarlamak.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye