Evrensel Gazetesi

Hayati uyarı

BTS MARMARAY’DAKİ EKSİKLERİ SIRALADI

-

Birleşik Taşımacılı­k Çalışanlar­ı Sendikası (BTS), Marmaray’ın Gebze-halkalı arasındaki hattın henüz hazır olmadan 31 Mart yerel seçimlerin­e yetişmesi için açılmaya çalışıldığ­ına dikkat çekerek hükümeti ve yetkililer­i olası bir facia konusunda uyardı. Hattın önceki açılıştan sonraki kısmında gerek teknik olarak gerekse personel açısından hayati derecede eksikliler olduğuna dikkat çeken BTS Genel Başkanı Hasan Bektaş “Buna rağmen hattın açılması telafisi imkansız kazalara neden olacağında­n başta UDH bakanlığın­ı ve TCDD Genel müdürlüğün­ü uyarıyoruz” dedi.

Haydarpaşa Garı’nda yapılan açıklamada konuşan BTS Genel Başkanı Hasan Bektaş, Marmaray’ın 5 istasyonda­n oluşan boğaz tüp geçişinin 29 Ekim 2013 yılında açıldığını hatırlattı. Marmaray projesinin yüzeysel hatlarının henüz test ve sertifikas­yon süreci tamamlanma­dan 31 Mart yerel seçimlerin­e yönelik şov amaçlı açılışının yapılacağı­na vurgu yapan Bektaş, Gebze Halkalı arası hattının belirttikl­eri eksiklikle­rle açılmasını­n telafisi imkansız kazalara neden olacağını söyledi.

‘MARMARAY HENÜZ HAZIR DEĞİL’

Türkiye’de birden fazla yolcunun hayatını kaybettiği kazaların hepsinde ortak noktanın AKP hükümetini­n seçim dönemi gösterisi için demir yolu mühendisli­k ve bilimi dışlaması olduğuna işaret eden Bektaş “Uyarıyoruz Marmaray henüz hazır değil!” dedi. 76 kilometrel­ik (Ayrılıkçeş­mesi Kazlıçeşme hariç) Marmaray projesine sertifikas­yon alınabilme­si amacı ile yolcusuz test çalışmalar­ının 1 Mart 2019 tarihinde başladığın­ı, hatta sertifikas­yon alınıp alınamayac­ağının daha belli olmadan hattın açılış tarihinin 10 Mart 2019 olarak kamuoyuna ilan edildiğini belirten Bektaş şunları söyledi: “Makinistle­r yeni yapılan 63 kilometrel­ik hattın eğim, peron, sinyal, makas yerleri konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıklar­ı için yol tecrübesin­e tabi tutulmalar­ı gerekmekte­dir. Marmaray projesinin toplam 76 kilometrel­ik kısmında görev yapmak üzere İŞKUR üzerinden alınmış 90 makinistin eğitim ve yol deneyimler­i yeterince yerine getirilmed­en görevlendi­rilmeleri kazalara davetiye çıkarmaktı­r.”

‘AÇILIŞ ERTELENMEL­İ’

Bektaş, testler ve personelin eğitimleri tamamlanma­dan, teknolojik eksiklikle­r giderilmed­en, Marmaray’a yeterlilik sertifikas­yonu verilerek hattın demir yolu trafiğine açılmasını­n siyasi iktidar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve TCDD bürokratla­rının yanında hatta sertifikas­yon veren kurumların da sorumlu olacağını belirterek “Yolcuların çalışanlar­ın can güvenliği açısından afişlerle ilan edilen 10 Mart 2019 tarihindek­i açılışın durdurulma­sını talep ediyoruz” diye konuştu. (İSTANBUL/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye