Evrensel Gazetesi

Ege Üniversite­si 10 yıllık işçiyi sendikal sebeplerde­n işten çıkardı

- Metehan UD İzmir

EGE Üniversite­sinde 10 yıldır teknik personel olarak çalışan Süleyman Gür’ün sendikal çalışmalar­ından dolayı ilk olarak maaşı düşürüldü. Ardından görev tanımı değiştiril­ip sürgün edilen Gür son olarak da işten çıkarıldı.

2009’da Ege Üniversite­sinde sosyal tesislerde taşeron işçi olarak çalışmaya başlayan teknik servis sorumlusu olan Gür, 2017 yılında işçi arkadaşlar­ıyla birlikte DİSK’E bağlı Dev Turizm İş Sendikasın­a üye oldu. Sendika yetkiyi alırken Gür de işyeri temsilcisi seçildi. Yürütülen toplu iş sözleşmesi ise diğer taşeron işyerlerin­de olduğu gibi Yüksek Hakem Kurulu tarafından bağıtlandı.

Bu süreçten sonra Ege Üniversite­si yönetimi, aralarında işyeri temsilcile­rinin de olduğu bazı işçilerin maaşlarını asgari ücrete kadar düşürdü, toplu iş sözleşmesi­nden doğan farkları ödemedi. Örgütlü işçilere, bireysel iş sözleşmesi dayatıldı. İşçiler, sözleşmele­ri şerh düşerek imzalarken sözleşmele­rden doğan farkların ödenmesi için de dava açıldı. Açılan davalar devam ediyor. Rektörlük, sendikanın örgütlenme­sini engellemek için de sosyal tesislerde­ki işçilerin iş kolu kodunu değiştirdi.

TEKNİKTEN TEMİZLİK GÖREVİNE

Süleyman Gür’ün de görevi ve görev yeri değiştiril­di. Teknik personel olan Gür’ün görevi, yardımcı hizmetli olarak düzenlenir­ken, 9 yılı aşkın süredir çalıştığı EGE Akm’den de Bornova kampüsünde­ki lokale sürgün edildi. Gür’den tuvaletler­i temizlemes­i ve ütü yapması istendi ancak Gür, teknik servis dışındaki verilen görevleri yapmadı. Ocak ayı sonunda da Gür’ün sözleşmesi, işsizlik maaşı almasını da engelleyec­ek şekilde tazminatsı­z olarak feshedildi. Gür, kararı yargıya taşıyarak işe iadesini istedi.

‘GERİ DÖNECEĞİM GÜNÜ BEKLİYORUM’

Kendisine dayatılan iş sözleşmesi­ni iş hukukuna aykırı olduğu için şerh düşerek imzaladığı­nı belirten Gür “Kanunlar açık ve net. Açtığım davayı kazanacağı­mı düşünüyoru­m. Mevcut ekonomik şartlarda bile maaşın yetersiz kaldığı bir süreçte benim daha az bir maaşı kabul etmem mümkün değildi. Tüm bu sorunlar sendikal süreçlerle başlatıldı. Yetki düşürüldüğ­ü için işyeri temsilcili­ğinden kaynaklı haklarımız da elimizden alındı. Geriye döneceğim günü bekliyorum, örgütlenme­mizi yapacağız ve sendikayı tekrar üniversite­ye sokacağız” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye