Evrensel Gazetesi

Kamuda ihaleler adrese teslim

-

CHP Eskişehir Milletveki­li Utku Çakırözer, Kamu İhale Kurumunun 2018 Kamu Alımları İzleme Raporu’nu değerlendi­rdi. Bir yılda yaklaşık 212 milyar liralık kamu alımının 66.7 milyar lirasının adrese teslim olduğunu ifade eden Çakırözer, “33 milyarlık ihale yasadan muaf, 3.7 milyarlık harcama ihalesiz, 30 milyarlık ihale açık ve şeffaf değil” dedi.

‘30 MİLYARLIK İHALE ŞEFFAF DEĞİL’

Kamu İhale Yasası kapsamında yapılan kamu alımlarını­n toplam tutarının 175 milyar liraya dayandığın­ı belirten Çakırözer, pazarlık usulü yapılan ihalelerin toplamının 37 milyar lirayı bulduğunu belirtti. Çakırözer, “Kamuoyunda en çok tartışılan alımlar, çılgın projeler, yasanın pazarlık usulünü düzenleyen 21. Maddesinin b bendine dayanarak yapılıyor. İhalenin bu yöntemle yapılması için doğal afet, salgın hastalık ya hayati tehlike arz eden durumlar olması gerektiğin­i belirterek “Bu usulle yapılan 30 milyar Tl'lik ihale açık ve şeffaf değil, piyasaya duyurulmuy­or, yani rekabete açık değil, belli firmaların davet edildiği ihale masalarınd­a, adresine teslim ediliyor” dedi.

'3.7 MİLYARLIK ALIM İHALESİZ'

Çakırözer ihalesiz olarak doğrudan temin yöntemi ile yapılan alımların toplam tutarının da 3.7 milyar lirayı aştığını belirtti. Çakırözer, "Hiçbir ihale düzenlenme­den yapılan 3 milyar 787 milyon 522 bin liralık alımın neredeyse tamamı mal ve hizmet alımlarınd­an oluşuyor. Sormak gerekiyor. Bu alımlar için neden ihaleye çıkılmadı da doğrudan temin yöntemi benimsendi” dedi. (ANKARA/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye